Flere hjelpeorganisasjoner ber om en krisepakke for humanitær bistand i forbindelse med Ukraina-pakken. De ønsker at Norge skal bevilge flere milliarder fra Oljefondet for å avhjelpe situasjonen i kriserammede områder, spesielt etter at USA har kuttet store deler av sin bistand.
Redd Barna påpeker at liv står i fare og barn vil dø om kort tid hvis det ikke tas grep. Organisasjonene oppfordrer statsminister Støre til å ta en lederrolle internasjonalt, slik Starmer har gjort for Ukraina.
Utviklingsministeren sier bistand er en prioritet, men at man må forenkle og effektivisere bistanden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Venstreleder Guri Melby kritiserer statens langsomme støtte til Ukraina, og foreslår å kanalisere mer hjelp gjennom frivillige organisasjoner. Under et besøk hos HMM Helsehjelp Ukraina i Bergen, fremhevet hun deres effektivitet. HMM Helsehjelp Ukraina forbereder nå sin største leveranse av medisinsk utstyr til Ukraina, verdt rundt 40 millioner kroner. Styreleder Tor Fredrik Müller understreker at disse leveransene er avgjørende for moralen og dekker grunnleggende fysiske behov. Melby påpeker at Europa må øke sin støtte til Ukraina etter at USA har redusert sin bistand.
1 måned siden
Norsk-ukrainsk venneforening oppfordrer Norge til å øke sin støtte til Ukraina til minst 200 milliarder kroner. Bakgrunnen er bortfall av støtte fra USA, som krever en kraftig økning i europeisk innsats. Foreningen understreker at Norge har ressurser til å gjøre en forskjell, og at det er en billig forsikring sammenlignet med kostnadene ved en russisk seier. De foreslår en fullmaktsbevilgning for å møte Ukrainas behov raskt, inkludert finansiering av våpenproduksjon, deltakelse i flernasjonale fond og støtte til sivil sektor og antikorrupsjonsarbeid. Det argumenteres for at Norge ikke har råd til å være passiv og må handle raskt for å forsvare demokrati og menneskerettigheter.
2 måneder siden
Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp har hatt et krisemøte med utviklingsminister Åsmund Aukrust etter at USA har fryst bistandsmidler. Dette fører til at nødhjelpsarbeid må stoppes og tusenvis av ansatte må sies opp. Flyktninghjelpen må blant annet stoppe et stort nødhjelpsprosjekt i Ukraina. Norsk Folkehjelp må halvere arbeidsstokken og sette minerydding på vent. Utviklingsministeren vil diskutere situasjonen med andre europeiske land for å se om de kan øke bistanden i fellesskap. Venstre mener utviklingsministeren er for passiv i håndteringen av situasjonen.
27 dager siden
Som svar på internasjonale kutt i bistandsbudsjetter, øker Norge sin nødhjelp med 300 millioner kroner i 2025. Dette skal kompensere for reduserte bidrag fra blant annet USA, som setter livsviktig behandling for millioner av barn i fare. Midlene vil kanaliseres gjennom bistandsorganisasjoner og rettes mot seksuell vold i konfliktområder. Samtidig opplever humanitært arbeid økende press, med rekordhøye dødstall blant hjelpearbeidere i 2024, særlig i Gaza og Sudan. Droneangrep fremstår som en ny og alvorlig trussel mot hjelpearbeidere og tilgangen til de som trenger hjelp.
1 måned siden
Ferd-eier Johan H. Andresen oppfordrer Norge til å støtte Ukraina som om landet selv var i krig, og etterlyser handlekraft fra norske politikere. Han påpeker at Europa ikke lenger kan stole på at USA vil gripe inn. Flere partiledere, som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, støtter økt støtte til Ukraina. Gründer Isabelle Ringnes mener Norge bør søke EU-medlemskap i lys av situasjonen. Petter Stordalen uttrykker bekymring for økt polarisering, men understreker viktigheten av håp og fred.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at USAs stans i militær støtte til Ukraina er svært alvorlig. Utenriksminister Espen Barth Eide har hatt kontakt med ukrainske myndigheter, som opplever situasjonen som dramatisk, men understreker samtidig ønsket om fortsatt samarbeid med USA og fred. Barth Eide fremhever at Ukraina trenger støtte for å ha et best mulig utgangspunkt for fredsforhandlinger, og Norge vil samarbeide med europeiske land for å kompensere for bortfall av amerikansk støtte. Regjeringen er innstilt på å samarbeide med Trump-administrasjonen for å sikre en varig og rettferdig fred for Ukraina.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer økt støtte til Ukraina etter at president Zelenskyj ble kritisert i USA. Støre mener at den nye amerikanske administrasjonen markerer en endring i amerikansk utenrikspolitikk, og at Europa må bidra mer. Venstre støtter Støres signaler og hasteinnkaller Stortinget for å diskutere en mangedobling av støtten. Partileder Guri Melby mener USA svikter Ukraina, og at Norge må handle raskt. Støre uttrykker forståelse for Zelenskyjs reaksjon og understreker at Ukraina kjemper en frihetskamp for alle.
1 måned siden
Etter at USA har redusert sin støtte til Ukraina, oppfordres Norge og Europa til å handle raskt. Flere eksperter foreslår at Norge bør kjøpe våpen fra USA og donere dem til Ukraina. De understreker også behovet for at Europa øker sin egen våpenproduksjon. Det foreslås at Norge bruker oljefondet til å garantere for et europeisk forsvarsfond. Tidligere har et tsjekkisk initiativ om å kjøpe artilleriammunisjon globalt hjulpet Ukraina. En årsak til USAs reduserte støtte er Trumps syn på at Europa ikke bidrar tilstrekkelig.
2 måneder siden
MDG-leder Arild Hermstad krever et hastemøte med regjeringen for å diskutere økt støtte til Ukraina etter Donald Trumps samtaler med Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj om forhandlinger. Hermstad frykter at Trump vil presse Ukraina til en fredsavtale som ikke ivaretar landets interesser. Han mener Norge har et betydelig handlingsrom for å øke støtten, og minner om at Støre tidligere har lovet å stille opp dersom USA reduserer sin støtte. Hermstad utfordrer Støre og Stoltenberg til å vise om Norge vil stå opp for Ukraina i denne kritiske situasjonen.