Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) avviser EUs kritikk om manglende samarbeid og respekt i fiskeriforvaltningen. Hun understreker at Norge har et nært og bredt samarbeid med EU, og viser til en omfattende avtale om fiske i hverandres farvann som ble inngått i desember 2024.
Selv om det finnes uenigheter, mener Næss at disse løses gjennom dialog.
Hun ser frem til å fortsette dialogen med den nye EU-kommissæren for fisk og hav, etter en første samtale forrige uke.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss reiste til Brussel for å møte EUs fiskerikommissær Costantinos Kadis, i et forsøk på å løse opp i vanskelige spørsmål i fiskerisamarbeidet mellom Norge og EU. Møtet skjer i etterkant av kritikk fra EU-parlamentet mot Norge for blant annet makrellfiske og torskekvoter. Næss understreker viktigheten av dialog og gjensidig forståelse, og har invitert Kadis til Hammerfest for videre samtaler. Hun uttrykker optimisme, men erkjenner at det er ulike interesser som må håndteres. EU anklager Norge for overfiske, mens Norge påpeker at EU fisker mer i norske farvann.
3 måneder siden
EU vurderer sanksjoner mot Norge på grunn av uenighet om fiskeriforvaltning, spesielt knyttet til makrellkvoter. EU-kommisjonen mener Norge har opptrådt arrogant i forhandlingene og ikke respektert felles avtaler. Det hevdes også at Norge har etterslep i implementering av EU-direktiver og sanksjoner mot Russland. Norske myndigheter avviser kritikken og understreker et godt samarbeid med EU. Norges Fiskarlag mener EU-kritikken er et partsinnlegg fra aktører som ønsker større kvoteandeler.
2 måneder siden
Danmark anklager Norge for å føre en uholdbar fiskeripolitikk som fratar danske fiskere levebrødet. En dansk EU-parlamentariker hevder norske fiskere får seile fritt i Skagerrak, mens danske fiskere nektes adgang til norske farvann. En norsk stortingsrepresentant fra MDG erkjenner at kritikken delvis er berettiget og oppfordrer Norge til å ta hensyn til nabolandenes interesser. EU vurderer å skjerpe tonen overfor Norge, potensielt med tolltariffer og importforbud. Striden dreier seg om kvotefordeling, bærekraftig fiske og reforhandling av historiske avtaler. Fiskeriministeren forsvarer Norges samarbeid med Russland, og understreker at det er nødvendig for å sikre bærekraftig fiske.
4 måneder siden
EU-landene har godkjent en fiskeavtale med Norge, som ble framforhandlet med EU-kommisjonen, til tross for sterk kritikk fra Sverige. Avtalen ble vedtatt sent tirsdag kveld under et møte i EUs ministerråd. Sveriges fiskeriminister Peter Kullgren uttrykte misnøye over at Sverige mister retten til å fiske atlantoskandisk sild i norske farvann, mens Norges fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss påpekte at Sverige fortsatt får gratis fiskekvoter fra Norge. Avtalen innebærer også kutt i torskefisket i Kattegat og begrensninger i trålfiske i Middelhavet og makrellfiske utenfor Portugal.
3 måneder siden
EU-parlamentet holder en høring om Norges fiskeripolitikk, der de kritiserer Norge for manglende samarbeidsvilje, reduserte torskekvoter, ensidige makrellkvoter og samarbeid med Russland. Parlamentet vurderer å avvise avtaler om EØS-midler og tollfri sjømateksport som følge av konflikten. EU-kommisjonen får også kritikk for å ha godkjent avtalene uten å konsultere parlamentet. En forsker mener situasjonen er alvorlig og signaliserer en dyp misnøye med Norges fiskeripolitikk, selv om avtalene til slutt godkjennes.
3 måneder siden
Noreg får sterk kritikk i EU-parlamentet for sitt fiskerisamarbeid med Russland, og blir skulda for å vere lite samarbeidsvillig og ikkje berekraftig i si fiskeriforvaltning. Kritikken omfattar òg Noregs auka makrellkvoter og manglande anerkjenning av EUs fiskerettar i Svalbardsona. EU truar med å begrense Noregs tilgang til det europeiske marknaden for sjømat. Det blir påpeika at Russland har tent store summar på sal av fisk til Noreg, medan EU har innført toll på russisk fisk. Enkelte meiner konflikten er ein næringskonflikt, men advarer mot at den kan spreie seg og påverke Noregs forhold til EU.
3 måneder siden
EU-parlamentarikere og europeiske fiskeorganisasjoner retter sterk kritikk mot Norges fiskeripolitikk, og beskriver den som aggressiv, grådig og uansvarlig. Norge anklages for å prioritere egne interesser, overfiske makrell og utkonkurrere europeiske fiskere. Flere EU-parlamentarikere foreslår å bruke EØS-bidrag og norsk sjømateksport som pressmiddel for å oppnå bedre fiskeavtaler. EU-kommisjonen understreker at Norge er en viktig partner, og at de inngåtte avtalene gir europeiske fiskere stabil tilgang til fiskefeltene. Avstemningen om avtalene er utsatt til 19. februar.
1 måned siden
Noreg møter kritikk frå EU for å tillate russiske fiskefartøy å lande fisk i norske hamner, noko som potensielt undergrev EUs sanksjonar mot Russland etter invasjonen av Ukraina. EU oppfordrar Noreg til å avslutte samarbeidet med Russland, men fiskeriministeren forsvarar praksisen med at matvarer er unntatt sanksjonar. Ho viser til det viktige fiskerisamarbeidet med Russland i Barentshavet. Kritikere meiner at Noreg bidrar til å finansiere Russlands krigføring gjennom denne handelen, og omtaler det som «kvitvasking» av fisk. Samtidig viser tal frå SSB at importen av russisk fisk har auka kraftig i 2024, noko som forsterkar debatten om Noregs rolle.
2 måneder siden
Norges Fiskarlag tilbakeviser påstander om at danske fiskere nektes adgang til norske farvann i Skagerrak. Leder Kåre Heggebø forklarer at forbudet mot grensekryssende fiske ble innført på grunn av ulovlig kveitefiske og et ønske om bedre ressurskontroll. Fiskarlaget påpeker at norske fiskere heller ikke er begeistret for forbudet, da det påvirker etablerte fiskemønstre. Heggebø understreker også Norges arbeid for internasjonale avtaler for å hindre overfiske av sild og makrell, og forklarer at uenigheter om kvotebytte og farvannsadgang kan føre til manglende avtaler med EU.
19 dager siden
Ap-ordfører Ann Jeanett Klinkenberg kritiserer Senterpartiet for å prioritere statsråder fremfor innføring av EU-direktiver, noe som utløser reaksjoner fra Sp. Marit Arnstad (Sp) stiller spørsmål ved Aps evne til samarbeid etter Klinkenbergs utspill. Klinkenberg modererer senere sin uttalelse og uttrykker håp om et rødgrønt samarbeid etter valget, til tross for uenighet om EØS-avtalen. Vedum antyder at mange Ap-velgere støtter Sp i EU-saken, mens Giske støtter Støre. Samtidig forlater Ingvild Kjerkol sentralstyret i Ap, og Klinkenberg og Emil Raaen blir valgt inn.