Noreg får sterk kritikk i EU-parlamentet for sitt fiskerisamarbeid med Russland, og blir skulda for å vere lite samarbeidsvillig og ikkje berekraftig i si fiskeriforvaltning. Kritikken omfattar òg Noregs auka makrellkvoter og manglande anerkjenning av EUs fiskerettar i Svalbardsona.
EU truar med å begrense Noregs tilgang til det europeiske marknaden for sjømat. Det blir påpeika at Russland har tent store summar på sal av fisk til Noreg, medan EU har innført toll på russisk fisk.
Enkelte meiner konflikten er ein næringskonflikt, men advarer mot at den kan spreie seg og påverke Noregs forhold til EU.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
EU-parlamentet holder en høring om Norges fiskeripolitikk, der de kritiserer Norge for manglende samarbeidsvilje, reduserte torskekvoter, ensidige makrellkvoter og samarbeid med Russland. Parlamentet vurderer å avvise avtaler om EØS-midler og tollfri sjømateksport som følge av konflikten. EU-kommisjonen får også kritikk for å ha godkjent avtalene uten å konsultere parlamentet. En forsker mener situasjonen er alvorlig og signaliserer en dyp misnøye med Norges fiskeripolitikk, selv om avtalene til slutt godkjennes.
3 måneder siden
EU vurderer sanksjoner mot Norge på grunn av uenighet om fiskeriforvaltning, spesielt knyttet til makrellkvoter. EU-kommisjonen mener Norge har opptrådt arrogant i forhandlingene og ikke respektert felles avtaler. Det hevdes også at Norge har etterslep i implementering av EU-direktiver og sanksjoner mot Russland. Norske myndigheter avviser kritikken og understreker et godt samarbeid med EU. Norges Fiskarlag mener EU-kritikken er et partsinnlegg fra aktører som ønsker større kvoteandeler.
1 måned siden
Noreg møter kritikk frå EU for å tillate russiske fiskefartøy å lande fisk i norske hamner, noko som potensielt undergrev EUs sanksjonar mot Russland etter invasjonen av Ukraina. EU oppfordrar Noreg til å avslutte samarbeidet med Russland, men fiskeriministeren forsvarar praksisen med at matvarer er unntatt sanksjonar. Ho viser til det viktige fiskerisamarbeidet med Russland i Barentshavet. Kritikere meiner at Noreg bidrar til å finansiere Russlands krigføring gjennom denne handelen, og omtaler det som «kvitvasking» av fisk. Samtidig viser tal frå SSB at importen av russisk fisk har auka kraftig i 2024, noko som forsterkar debatten om Noregs rolle.
2 måneder siden
Danmark anklager Norge for å føre en uholdbar fiskeripolitikk som fratar danske fiskere levebrødet. En dansk EU-parlamentariker hevder norske fiskere får seile fritt i Skagerrak, mens danske fiskere nektes adgang til norske farvann. En norsk stortingsrepresentant fra MDG erkjenner at kritikken delvis er berettiget og oppfordrer Norge til å ta hensyn til nabolandenes interesser. EU vurderer å skjerpe tonen overfor Norge, potensielt med tolltariffer og importforbud. Striden dreier seg om kvotefordeling, bærekraftig fiske og reforhandling av historiske avtaler. Fiskeriministeren forsvarer Norges samarbeid med Russland, og understreker at det er nødvendig for å sikre bærekraftig fiske.
3 måneder siden
EU-parlamentarikere og europeiske fiskeorganisasjoner retter sterk kritikk mot Norges fiskeripolitikk, og beskriver den som aggressiv, grådig og uansvarlig. Norge anklages for å prioritere egne interesser, overfiske makrell og utkonkurrere europeiske fiskere. Flere EU-parlamentarikere foreslår å bruke EØS-bidrag og norsk sjømateksport som pressmiddel for å oppnå bedre fiskeavtaler. EU-kommisjonen understreker at Norge er en viktig partner, og at de inngåtte avtalene gir europeiske fiskere stabil tilgang til fiskefeltene. Avstemningen om avtalene er utsatt til 19. februar.
3 måneder siden
En politisk konflikt i regjeringen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om EU-direktiver truer norsk sjømateksport. Senterpartiets motstand mot EU-tilpasning kan føre til vanskeligere markedsadgang i Europa, som er avgjørende for norsk sjømatnæring. Samtidig truer økt proteksjonisme fra USA. Artikkelen understreker at Norge trenger et sterkt samarbeid med EU for å sikre eksporten og opprettholde sin rolle som en viktig leverandør av sjømat. Det argumenteres for at reduserte tollsatser og tilpasning til EUs regelverk er nødvendig for å styrke næringen og sikre arbeidsplasser.
3 måneder siden
En strid om EUs fjerde energipakke har ført til splid i den norske regjeringen, der Senterpartiet truer med å trekke seg dersom direktivene blir en del av EØS-avtalen. Resten av EU har praktisert regelverket siden 2019, og reagerer med sjokk og vantro på Norges motstand. Flere europeiske aktører kritiserer Norges innadvendte holdning, spesielt i lys av sikkerhetsutfordringer fra Russland og Kina. EU har lagt sterkt press på Norge, og gitt en frist til mai for å vise fremgang. EUs nye energikommissær planlegger samtaler med Norge for å sikre et godt samarbeid om energispørsmål.
1 måned siden
Venstre og MDG retter kritikk mot Arbeiderpartiet og Høyre for deres manglende vilje til å åpne for en ny EU-debatt i Norge. De argumenterer for at den nåværende situasjonen i Europa krever en grundig vurdering av Norges forhold til EU, spesielt med tanke på sikkerhetspolitiske og økonomiske utfordringer. Venstre-leder Guri Melby understreker at Norge ikke lenger kan tillate seg å stå utenfor, mens MDG tar til orde for en offentlig utredning for å kartlegge fordeler og ulemper ved et eventuelt EU-medlemskap. Kritikken kommer i kjølvannet av økende krav fra eksperter om en ny debatt, men både statsminister Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har vist tilbakeholdenhet i spørsmålet.
4 måneder siden
Norske fiskere frykter konkurs som følge av reduserte torskekvoter, samtidig som EU får den største andelen av norsk torsk på 25 år. Kystfiskarlaget mener regjeringen prioriterer EU-båter fremfor norske, og frykter at fisken brukes som forhandlingsmiddel for å sikre norsk tilgang til EU-markedet. Norge har en folkerettslig forpliktelse til å gi EU en viss andel av torskekvoten, og får i bytte kvoter på andre arter. Kystfiskarlaget påpeker at det hovedsakelig er havfiskeflåten som drar nytte av disse bytteavtalene, mens kystfiskerne betaler prisen.
26 dager siden
Artikkelen kritiserer Arbeiderpartiets ledelse, spesielt Støre og Stoltenberg, for å unngå en nødvendig EU-debatt, selv om de personlig er EU-tilhengere. Dette skjer samtidig som Norge står overfor en potensiell internasjonal handelskrig og risiko for tollstraffer som kan ramme store deler av norsk eksport. Artikkelen hevder at Arbeiderpartiets manglende engasjement og frykt for å ta stilling til EU kan føre til utenforskap og svekke Norges internasjonale posisjon. Den kritiserer også partiets tidligere regjeringsperiode for proteksjonistisk politikk og manglende vilje til å implementere EU-regler, noe som kan føre til at Norge mister europeisk solidaritet.