Norske fiskere frykter konkurs som følge av reduserte torskekvoter, samtidig som EU får den største andelen av norsk torsk på 25 år. Kystfiskarlaget mener regjeringen prioriterer EU-båter fremfor norske, og frykter at fisken brukes som forhandlingsmiddel for å sikre norsk tilgang til EU-markedet.
Norge har en folkerettslig forpliktelse til å gi EU en viss andel av torskekvoten, og får i bytte kvoter på andre arter.
Kystfiskarlaget påpeker at det hovedsakelig er havfiskeflåten som drar nytte av disse bytteavtalene, mens kystfiskerne betaler prisen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Danmark anklager Norge for å føre en uholdbar fiskeripolitikk som fratar danske fiskere levebrødet. En dansk EU-parlamentariker hevder norske fiskere får seile fritt i Skagerrak, mens danske fiskere nektes adgang til norske farvann. En norsk stortingsrepresentant fra MDG erkjenner at kritikken delvis er berettiget og oppfordrer Norge til å ta hensyn til nabolandenes interesser. EU vurderer å skjerpe tonen overfor Norge, potensielt med tolltariffer og importforbud. Striden dreier seg om kvotefordeling, bærekraftig fiske og reforhandling av historiske avtaler. Fiskeriministeren forsvarer Norges samarbeid med Russland, og understreker at det er nødvendig for å sikre bærekraftig fiske.
3 måneder siden
En politisk konflikt i regjeringen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om EU-direktiver truer norsk sjømateksport. Senterpartiets motstand mot EU-tilpasning kan føre til vanskeligere markedsadgang i Europa, som er avgjørende for norsk sjømatnæring. Samtidig truer økt proteksjonisme fra USA. Artikkelen understreker at Norge trenger et sterkt samarbeid med EU for å sikre eksporten og opprettholde sin rolle som en viktig leverandør av sjømat. Det argumenteres for at reduserte tollsatser og tilpasning til EUs regelverk er nødvendig for å styrke næringen og sikre arbeidsplasser.
3 måneder siden
EU-parlamentet holder en høring om Norges fiskeripolitikk, der de kritiserer Norge for manglende samarbeidsvilje, reduserte torskekvoter, ensidige makrellkvoter og samarbeid med Russland. Parlamentet vurderer å avvise avtaler om EØS-midler og tollfri sjømateksport som følge av konflikten. EU-kommisjonen får også kritikk for å ha godkjent avtalene uten å konsultere parlamentet. En forsker mener situasjonen er alvorlig og signaliserer en dyp misnøye med Norges fiskeripolitikk, selv om avtalene til slutt godkjennes.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler rekordhøye priser på torsk som skyldes reduserte kvoter og dårlig vær. Eksportprisene har nådd historiske nivåer, men fiskekjøpere frykter likevel vanskelige tider fordi kvotenedgangen er betydelig. Forbrukerne merker også prisøkningen og velger rimeligere alternativer. Samtidig mener Noregs sjømatråd at Norge som eksportnasjon er vinneren, selv om de erkjenner at de høye prisene kan være utfordrende for mange. Fiskere melder at prisene kompenserer for kvotenedgangen.
2 måneder siden
Donald Trumps varsel om 25 prosent toll på import fra EU skaper bekymring i norsk sjømatnæring, som er landets nest største eksportnæring. Aktører frykter en «trippelskvis» og alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser og hjørnesteinsbedrifter. NHO understreker at situasjonen er kritisk, spesielt for Vestlandet. Sjømatbedriftene oppfordrer myndighetene til å utvikle en ny eksportstrategi, mens Salmongroup mener Norge er for ensomme utenfor EU og etterlyser nasjonale tiltak for å sikre forutsigbarhet og konkurranseevne.
3 måneder siden
Noreg får sterk kritikk i EU-parlamentet for sitt fiskerisamarbeid med Russland, og blir skulda for å vere lite samarbeidsvillig og ikkje berekraftig i si fiskeriforvaltning. Kritikken omfattar òg Noregs auka makrellkvoter og manglande anerkjenning av EUs fiskerettar i Svalbardsona. EU truar med å begrense Noregs tilgang til det europeiske marknaden for sjømat. Det blir påpeika at Russland har tent store summar på sal av fisk til Noreg, medan EU har innført toll på russisk fisk. Enkelte meiner konflikten er ein næringskonflikt, men advarer mot at den kan spreie seg og påverke Noregs forhold til EU.
3 måneder siden
EU-parlamentarikere og europeiske fiskeorganisasjoner retter sterk kritikk mot Norges fiskeripolitikk, og beskriver den som aggressiv, grådig og uansvarlig. Norge anklages for å prioritere egne interesser, overfiske makrell og utkonkurrere europeiske fiskere. Flere EU-parlamentarikere foreslår å bruke EØS-bidrag og norsk sjømateksport som pressmiddel for å oppnå bedre fiskeavtaler. EU-kommisjonen understreker at Norge er en viktig partner, og at de inngåtte avtalene gir europeiske fiskere stabil tilgang til fiskefeltene. Avstemningen om avtalene er utsatt til 19. februar.
3 måneder siden
EU vurderer sanksjoner mot Norge på grunn av uenighet om fiskeriforvaltning, spesielt knyttet til makrellkvoter. EU-kommisjonen mener Norge har opptrådt arrogant i forhandlingene og ikke respektert felles avtaler. Det hevdes også at Norge har etterslep i implementering av EU-direktiver og sanksjoner mot Russland. Norske myndigheter avviser kritikken og understreker et godt samarbeid med EU. Norges Fiskarlag mener EU-kritikken er et partsinnlegg fra aktører som ønsker større kvoteandeler.
4 måneder siden
En Nofima-rapport fremhever Finnmark som den store vinneren innen fiskeri, med en betydelig økning i antall sjarker de siste årene. Gunstige særordninger i Nord-Troms og Finnmark tiltrekker fiskere, noe som fører til fraflytting fra andre fiskevær, som Tromvik i Tromsø. Dette har resultert i tap av viktige tjenester som butikk, skole og barnehage. Samtidig mister havfiskefartøy torskekvoter til kystfiskerne, noe som skaper bekymring for fremtiden til fiskerinæringen i andre deler av landet. Enkelte frykter at nye kriseløsninger vil forverre situasjonen ytterligere.
24 dager siden
USA har innført nye tollsatser som rammer norsk sjømatnæring hardt. En last med fisk fra Nergård kan bli ti millioner kroner dyrere som følge av den nye tollen. Sjømatnæringen frykter nå usikkerhet og redusert salg til USA. Næringsministeren kaller situasjonen alvorlig, men vil ikke innføre mottiltak mot USA. Statsministeren reiser til Brussel for å diskutere situasjonen med EU, mens Høyre mener situasjonen kan øke viljen til å inngå handelsavtaler.