Artikkelen undersøker muligheten for å simulere sykdom for å unngå fengselsstraff, med fokus på Eirik Jensens sak. Jensen er midlertidig løslatt på grunn av sykdom, men det stilles spørsmål ved om dette er et skuespill.
Psykolog Pål Grøndahl bekrefter at det er mulig å lure fagfolk fordi vurderingene baseres på klinisk skjønn. Han forteller at han selv har blitt lurt.
Jensens advokat avviser påstandene om skuespill. Svein Øverland fra Nasjonal enhet for rettspsykiatrisk sakkyndighet påpeker at det er vanskeligere å lure flere fagpersoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensen, tidligere politimann dømt for narkotikakriminalitet, og stiller spørsmål ved hans løslatelse fra fengsel grunnet soningsudyktighet. Nye meldinger antyder at Jensen kan ha simulert psykisk sykdom for å manipulere rettspsykiatere og kriminalomsorgen. Dette reiser tvil om hvorvidt Jensen har lurt systemet, slik han tidligere ble dømt for. Artikkelen trekker paralleller til andre rettssaker hvor psykiatriske vurderinger har vært omstridt, og kritiserer psykiateres makt i rettssystemet.
2 måneder siden
En SMS angivelig sendt fra Eirik Jensens samboers telefon hevder at hans psykiske sykdom er et skuespill for å unngå fengsel. Meldingen, som VG har fått tilgang til, er sendt til et familiemedlem og omhandler en konflikt om penger. Jensens advokat avviser meldingen og mistenker manipulering. VG har også fått tilgang til et lydopptak der samboeren sier hun har løyet til legene. Kriminalomsorgen er varslet om SMS-en, men vil ikke kommentere saken. Jensen ble løslatt fra fengsel i 2023 på grunn av psykisk sykdom, etter å ha sonet tre år av en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikakriminalitet.
2 måneder siden
Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) krever en grundig vurdering av Eirik Jensens straffeavbrudd, etter påstander om at hans helsetilstand er overdrevet. Jensen, som er dømt for korrupsjon og narkotikakriminalitet, ble løslatt i mars 2023 på grunn av helseproblemer, og avbruddet er forlenget flere ganger. KY påpeker at mindre ressurssterke innsatte sliter med å få soningsavbrudd. Kriminalomsorgen forsvarer sin praksis med grundige, individuelle vurderinger, men understreker at straffavbrudd kun innvilges dersom det er sikkerhetsmessig forsvarlig og i overensstemmelse med allmenn rettsfølelse. Ifølge tall fra Kriminalomsorgen har kun 21 innsatte straffavbrudd, en nedgang fra tidligere år.
2 måneder siden
Eirik Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, har anmeldt en tidligere støttespiller for å ha stjålet en SMS fra hennes telefon. SMS-en inneholder en påstand om at Eirik Jensens sykdom er et skuespill. Vikre hevder at dette er en del av en systematisk svertekampanje for å sabotere Jensens soningsudyktighet. Den tidligere støttespilleren avviser anklagene om tyveri, men bekrefter at hun har sendt meldinger videre og varslet Kriminalomsorgen om et påstått 'skuespill'. Hun innrømmer også å ha ringt anonymt til en psykiater for å hevde at de blir lurt angående Jensens helsetilstand. Jensens advokat mener det skapes en kunstig kobling mellom meldingen, opptaket og soningsavbruddet.
12 timer siden
Viggo Kristiansen vitnet i ankesaken mot Jan Helge Andersen i Gulating lagmannsrett. Han møtte spørsmål om tidligere forklaringer knyttet til Baneheia-saken.
2 måneder siden
I sluttinnlegget til Arne Byes forsvarer, Erlend Hjulstad Nilsen, ber han retten om å frifinne klienten for flere av forholdene han er tiltalt for. Forsvareren sår tvil om bevisene som er lagt frem, og påpeker at kun en liten del av det totale videomaterialet er gjennomgått. Han spør om de resterende 5300 timene med video kan gi et annet bilde av saken. Aktor i saken har tidligere bedt om lovens strengeste straff, som er 21 års fengsel, og begrunner dette med omfanget av handlingene, som hovedsakelig skal ha foregått på Frosta legekontor.
27 dager siden
I boken «Dømt på løgner» hevder Per Asle Rustad at et sentralt bevis mot Eirik Jensen ble manipulert. Tekstmeldinger ble flyttet på under etterforskningen, noe som ga et feilaktig inntrykk av at Jensen var «Mister Good». Rustad mener at uten denne manipuleringen ville det vært tvil om Jensens skyld. Boken dokumenterer også at Gjermund Cappelen endret forklaringer flere ganger. Jensens forsvarer, John Christian Elden, støtter Rustads analyse og ser det som et argument for gjenåpning av saken. Valget i Wisconsin og suppleringsvalgene i Florida er også omtalt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler rettssaken mot Pål Olsen, kjent som «trailermannen», som er tiltalt for en rekke voldelige forhold mot flere kvinner. Forsvareren argumenterer for frifinnelse, og mener det er tvil om bevisene og at en hemmelig kampanje mot Olsen har påvirket kvinnene. Olsen er tidligere dømt for vold og drap, og ble løslatt fra forvaring i 2019. Etter dom i lagmannsretten på 10 års forvaring, har Olsen anket dommen til Høyesterett. Artikkelen belyser forsvarerens rolle og utfordringer i en slik sak, samt de fornærmede kvinnenes opplevelser og hvordan de opplevde å bli grillet i retten.
2 dager siden
En ny studie viser stor forskjell mellom lovens strafferamme og faktisk utmålt straff for aktiv dødshjelp i Norge. Jussprofessor Sören Koch har undersøkt dommer over 25 år.