Artikkelen belyser Europas utfordringer med å produsere tilstrekkelig våpen og ammunisjon for å dekke Ukrainas behov. Representanter fra Nammo påpeker at Ukraina forbruker en hel europeisk årsproduksjon av granater på bare én måned, og etterlyser økte investeringer samt redusert byråkrati.
Forsvarsministeren anerkjenner nødvendigheten av opprustning, mens Venstre kritiserer regjeringen for å handle for sent.
Allerede i 2023 advarte Nammo om en potensiell europeisk forsvarskrise på grunn av industriens underkapasitet, og de estimerer at det vil ta hele 40 år å dekke det umiddelbare behovet for granater.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
FrP-leder Sylvi Listhaug etterlyser en betydelig opprustning av det norske forsvaret, fordi hun mener Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet. Bakgrunnen er usikkerhet rundt USAs engasjement og Russlands økende militære kapasitet. Listhaug foreslår å øke forsvarsbudsjettet til 3 prosent av BNP innen 2030, samt å fremskynde våpenproduksjonen. Hun kritiserer byråkratiske prosesser som hindrer rask gjennomføring av nødvendige forsvarsrelaterte prosjekter, og mener miljøhensyn må vike i visse tilfeller. Flere andre partiledere har også tatt til orde for økt støtte til Ukraina, og det diskuteres å hasteinnkalle Stortinget for å behandle saken.
2 måneder siden
Nammo-sjef Morten Brandtzæg slår alarm om at europeiske land ikke bestiller tilstrekkelig med våpen og ammunisjon, sett i lys av Ukrainas behov og økende usikkerhet rundt USAs engasjement. Selv om Nammo har opplevd betydelig vekst, mener Brandtzæg at europeiske land må øke sine langsiktige bestillinger. Regjeringen har støttet Nammo med to milliarder kroner for å øke produksjonen, men selv med dette er Norges bestillinger beskjedne sammenlignet med behovet i en potensiell konflikt.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa må erstatte USAs støtte til Ukraina etter at USA har stanset sin støtte. Forfatteren mener at Europa har den nødvendige økonomiske og produksjonsmessige kapasiteten, men at det krever politisk vilje og finansiering. Norge kan spille en viktig rolle gjennom økt økonomisk støtte, spesielt rettet mot å øke våpenproduksjonen i Ukraina og Europa. Ukraina er i økende grad i stand til å produsere egne våpen, men er avhengig av finansiering utenfra. Artikkelen understreker at situasjonen haster og at Europa må handle raskt for å sikre Ukrainas sikkerhet og uavhengighet.
2 måneder siden
Europa øker forsvarsbudsjettene, men sliter med mangel på våpen og produksjonskapasitet. Våpenlagrene er tømt etter støtte til Ukraina, og eksperter advarer om at det vil ta år å gjenoppbygge dem. Samtidig signaliserer USA at de ikke lenger vil være Europas sikkerhetsnett, og presser europeiske land til å ta større ansvar for egen sikkerhet. Flere land har varslet økte budsjetter, men selv med penger tilgjengelig, vil det ta tid å øke produksjonen og fylle lagrene.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa må styrke sin forsvarsevne og uavhengighet i møte med geopolitisk usikkerhet. Den understreker viktigheten av felles europeiske prosjekter, et robust sivilsamfunn og investeringer i infrastruktur. Psykologisk motstandskraft mot desinformasjon og tillit til institusjoner fremheves som kritisk. Artikkelen kritiserer Støre-regjeringen for manglende prioriteringer, spesielt knyttet til kraftforsyning for våpenproduksjon, og etterlyser vanskelige prioriteringer for å styrke Norges forsvar.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa, inkludert Norge, må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement. Det foreslås at Europa overtar USAs militære bidrag, inngår mineralavtaler med Ukraina, og fortsetter å kjøpe våpensystemer fra amerikansk industri. Videre understrekes viktigheten av å bygge opp en felles europeisk forsvarsindustri og mobilisere næringslivet for å sikre Ukrainas økonomiske stabilitet og gjenoppbygging. Artikkelen fremhever også at Europa må kontrollere fredsprosessen og sikre inndragning av russiske eiendeler.
1 måned siden
Etter at USA har redusert sin støtte til Ukraina, oppfordres Norge og Europa til å handle raskt. Flere eksperter foreslår at Norge bør kjøpe våpen fra USA og donere dem til Ukraina. De understreker også behovet for at Europa øker sin egen våpenproduksjon. Det foreslås at Norge bruker oljefondet til å garantere for et europeisk forsvarsfond. Tidligere har et tsjekkisk initiativ om å kjøpe artilleriammunisjon globalt hjulpet Ukraina. En årsak til USAs reduserte støtte er Trumps syn på at Europa ikke bidrar tilstrekkelig.
15 dager siden
Litauens tidligere utenriksminister, Gabrielius Landsbergis, kritiserer europeiske land for manglende engasjement og handlekraft i støtten til Ukraina. Han mener Europa sløser tid på planlegging av en fremtidig sikkerhetsstyrke, og at svært få land vurderer å delta reelt. Norge er med i «Koalisjonen av de villige», men Landsbergis fremhever at kun Frankrike har signalisert klar vilje til å delta i et oppdrag uten Russlands godkjennelse. Forsvarsminister Tore O. Sandvik forstår utålmodigheten, men understreker at Europa bidrar med betydelig utstyr og støtte. USA oppfordrer Europa til å ta et større ansvar for egen sikkerhet, mens Landsbergis etterlyser økt finansiering til Ukraina.
1 måned siden
Eksperter oppfordrer Norge og Europa til å trappe opp støtten til Ukraina etter at USA har fryst sin militærstøtte. De foreslår at Norge bruker sine finansielle muskler til å kjøpe våpen fra USA og donere dem til Ukraina. På sikt må Europa erstatte USAs forsyning av luftvernmissiler. Det foreslås også at Norge vurderer å bruke oljefondet til å garantere for et europeisk forsvarsfond. Kritikken fra Trump er at Europa ikke gjør nok, og ekspertene understreker behovet for rask handling og finansiering av våpen til Ukraina.