Sverige opplever en rekordøkning av salmonellatilfeller i 2024, det høyeste siden 2007. Dette skaper bekymring, spesielt med tanke på nordmenns grensehandel der mange kjøper egg.
Salmonella smitter gjennom mat, særlig egg som brukes rå eller lett varmebehandlet, og kan overleve i eggeplommen. Eksperter understreker viktigheten av god mathygiene, korrekt varmebehandling og oppbevaring av egg for å unngå smitte.
Nordmenn som handler egg i Sverige bør være ekstra oppmerksomme på risikoen og følge anbefalinger for mathygiene. Smittesporing pågår, men forbrukernes bevissthet er avgjørende for å hindre videre spredning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norge opplever en betydelig mangel på egg i 2024, med en underdekning på 4000 tonn. Dette skyldes en kombinasjon av økt etterspørsel, sykdomsutbrudd i Europa, og lav kronekurs. For å møte etterspørselen i julen, importeres det egg fra Danmark. Selv om seks nye eggprodusenter har startet opp, og flere er planlagt, vil mangelen trolig vedvare til sommeren 2025. Nortura jobber med å øke eggproduksjonen, men det er usikkerhet knyttet til fremtidig etterspørsel, noe som innebærer en risiko for produsentene.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker i 2025, med 33 dyrehold bekreftet smittet. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Selv om salmonella kan smitte til mennesker, er ingen tilfeller rapportert. Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene for dyreeiere, spesielt bønder, for å beskytte produksjonsdyr. Folkehelseinstituttet (FHI) minner også om smittefare fra småfugler, spesielt ved fuglebrett, og anbefaler grundig håndvask.
3 måneder siden
Norge har i 2024 opplevd en rekordøkning i gonorétilfeller, med 3127 rapporterte tilfeller, en økning fra 2985 i 2023. En undersøkelse viser at mange unnlater å teste seg etter ubeskyttet sex, til tross for at de anser kjønnssykdommer som en helserisiko. Eksperter understreker viktigheten av jevnlig testing, da de fleste med gonoré ikke opplever symptomer. Det er også bekymring for økende antibiotikaresistens, da det allerede er registrert enkelte tilfeller i Norge. Det oppfordres til å bruke kondom og teste seg ved partnerbytte.
4 måneder siden
Grensehandelen opplever rekordhøy vekst i 2024, spesielt før jul, med butikker som Maxi Mat Nordby som setter nye omsetningsrekorder. Nordmenn handler i nabolandet på grunn av lavere priser, spesielt på matvarer som ribbe, godteri og brus. Virke er bekymret for at denne økningen går på bekostning av norske arbeidsplasser og omsetning, og ber regjeringen om å vurdere tiltak. De mener at grensehandelen har blitt så stor at den nesten er en del av Norge, med nordmenn som både jobber og handler der.
3 måneder siden
Antall gonoré-tilfeller i Norge har nådd rekordhøyder i 2024, med 3127 rapporterte tilfeller. En undersøkelse viser at mange unngår testing etter ubeskyttet sex, til tross for at de anser kjønnssykdommer som alvorlige. Dette fører til økt smitte og risiko for alvorlige komplikasjoner som infertilitet og betennelser. Det er også bekymring for økende antibiotikaresistens. Eksperter oppfordrer til bruk av kondom og regelmessig testing for å redusere smitte og forhindre komplikasjoner. Gonoré, også kjent som kjønnsråte, kan behandles med antibiotika, men det er viktig å ta ansvar for egen og andres helse.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker, med 33 påviste tilfeller i dyrehold. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Mattilsynet anbefaler god hygiene for katte- og hundeeiere, spesielt viktig for å hindre smitte til matproduserende dyr på gårder. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker også risikoen for salmonellasmitte fra småfugler til mennesker, særlig barn, og understreker viktigheten av håndvask.
3 måneder siden
Norge opplevde en rekordhøy import av egg i 2024, med over 4000 tonn importert, ifølge tall fra SSB. Dette er en syvdobling fra 2023. Spesielt første halvår var preget av høy import grunnet eggmangel, med en topp i mai på 749 tonn. Selv om importen forventes å synke i 2025, vil det fortsatt være et importbehov i første halvår, ifølge Nortura. Nedsatt toll for import av egg er forlenget. Det forventes en økning i salg og tilførsel til eggepakkeriene i 2025.
2 måneder siden
Artikkelen forklarer betydningen av EFTA-nummeret på egg, som identifiserer pakkeriet. Etter en periode med eggmangel og salmonellautbrudd i Sverige, har feil i fôret ført til tilbakekalling av egg i Norge. Nortura presiserer at de berørte eggene ikke lenger er i butikk, men oppfordrer forbrukere som har kjøpt egg før torsdag i forrige uke om å sjekke EFTA-nummeret og eventuelt returnere dem til butikken for refusjon. Artikkelen forklarer også hvordan man finner EFTA-nummeret på kartongen og egget.
3 måneder siden
En pressemelding fra FHIS viser at 2024 ble et rekordår for gonorésmitte i Norge, med totalt 3127 rapporterte tilfeller. Av disse var 2217 menn og 909 kvinner. Dette er en økning fra 2985 tilfeller i 2023. Smitten har økt blant menn, mens det har vært en nedgang blant kvinner. En bioingeniør ved OsloMet uttrykker bekymring over utviklingen og mener at mange undervurderer risikoen ved kjønnssykdommer. Ubehandlet gonoré kan føre til alvorlige helsekomplikasjoner som infertilitet og kroniske smerter. Gonoré omtales som «kjønnsråte» blant unge.
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt grunnet for høyt vitamin D-nivå, har Giftinformasjonen opplevd en markant økning i antall henvendelser fra bekymrede nordmenn. Mange lurer på om eggene de har hjemme er trygge å spise. Dette har ført til at Giftinformasjonen har måttet øke bemanningen for å håndtere alle henvendelsene. De råder forbrukere til å sjekke Mattilsynets nettsider for informasjon om hvilke egg som er berørt, og oppfordrer folk med symptomer som magesmerter og hodepine til å kontakte lege. FHI har publisert anbefalinger om trygt inntak av vitamin D basert på alder.