Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker i 2025, med 33 dyrehold bekreftet smittet. Smitten antas å stamme fra ville fugler.
Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Selv om salmonella kan smitte til mennesker, er ingen tilfeller rapportert.
Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene for dyreeiere, spesielt bønder, for å beskytte produksjonsdyr. Folkehelseinstituttet (FHI) minner også om smittefare fra småfugler, spesielt ved fuglebrett, og anbefaler grundig håndvask.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker, med 33 påviste tilfeller i dyrehold. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Mattilsynet anbefaler god hygiene for katte- og hundeeiere, spesielt viktig for å hindre smitte til matproduserende dyr på gårder. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker også risikoen for salmonellasmitte fra småfugler til mennesker, særlig barn, og understreker viktigheten av håndvask.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot salmonellasmitte fra katter, spesielt for utsatte grupper som barn, eldre og immunsvekkede. Smitte kan skje ved direkte kontakt, som kos, eller indirekte via avføring. Katter kan bli smittet av salmonella fra småfugl. FHI understreker viktigheten av god håndhygiene etter kontakt med katter for å forebygge smitte. Symptomer på salmonellainfeksjon inkluderer diaré, kvalme, oppkast, feber og magesmerter. I fjor var det et utbrudd hvor ti personer ble syke, men FHI har ikke oppdaget noe utbrudd i år.
2 måneder siden
Mattilsynet har slått alarm etter at flere katter i Norge er smittet av salmonella. Blant tilfellene er katten Sirius fra Moss, som ble alvorlig syk og påførte eieren veterinærutgifter på 38.000 kroner. Smittetilfeller er rapportert fra flere fylker, og Mattilsynet antar at det finnes mørketall. Smitten skjer ofte via kontakt med ville fugler, og symptomene inkluderer diaré og nedsatt appetitt. Katte- og hundeeiere rådes til å vaske utstyr godt, og bønder bør hindre katter og fugler adgang til fjøs og fôrlager. Bondelagslederen understreker at smittevern er viktig.
11 dager siden
En dyreklinikk i Sandviken melder om en kraftig økning i antall katter diagnostisert med salmonella. Veterinær Camilla Meltevik forklarer at den milde vinteren har ført til økt bestand av små gnagere og fugler, som smitter kattene. Hun understreker at selv om syke katter trenger kos, er god håndhygiene essensielt for å unngå smitte til mennesker, da salmonella smitter via avføring. Mattilsynet oppfordrer katteeiere til å være oppmerksomme på symptomer og følge smittevernråd for å beskytte både mennesker og produksjonsdyr.
2 måneder siden
Veterinærforeningen tar til orde for obligatorisk ID-merking av alle katter i Norge, grunnet bekymring for spredning av fugleinfluensa. De mener ID-merking vil lette sporing og overvåking av smitte, samt ansvarliggjøre katteeiere. Fugleinfluensa er påvist hos flere dyrearter, inkludert rovdyr, og i fjor ble det oppdaget tilfeller hos katter i USA. Uten ID-merking frykter Veterinærforeningen at det vil bli vanskelig å kontrollere et eventuelt utbrudd. Rundt 75 prosent av katteeiere i Norge har allerede ID-merket katten sin.
3 måneder siden
Sverige opplever en rekordøkning av salmonellatilfeller i 2024, det høyeste siden 2007. Dette skaper bekymring, spesielt med tanke på nordmenns grensehandel der mange kjøper egg. Salmonella smitter gjennom mat, særlig egg som brukes rå eller lett varmebehandlet, og kan overleve i eggeplommen. Eksperter understreker viktigheten av god mathygiene, korrekt varmebehandling og oppbevaring av egg for å unngå smitte. Nordmenn som handler egg i Sverige bør være ekstra oppmerksomme på risikoen og følge anbefalinger for mathygiene. Smittesporing pågår, men forbrukernes bevissthet er avgjørende for å hindre videre spredning.
3 måneder siden
En ny studie viser at hunder kan bære og spre antibiotikaresistente salmonellabakterier, selv om de ser friske ut. Forskere identifiserte 87 tilfeller av salmonella hos hunder, hvorav mange var resistente mot viktige antibiotika. De fant også 77 menneskelige tilfeller som potensielt kunne være knyttet til hundeinfeksjonene. Bakteriene kan overleve lenge i hundens tarm og spres via avføring. Studien understreker viktigheten av god hygiene, spesielt håndvask og å unngå at hunden slikker ansiktet, men fraråder ikke å ha hund som kjæledyr.
3 måneder siden
Taga Food AS tilbakekaller Toscana Salami 60 g etter funn av salmonella. Tilbakekallingen gjelder produkter med holdbarhetsdato 03.05.2025. Selskapet oppfordrer kunder som har kjøpt produktet om å kaste det. Salmonella kan forårsake sykdom med symptomer som diaré, hodepine, kvalme og feber. Det har nylig vært et salmonellautbrudd i Norge, hvor flere titalls nordmenn ble smittet i desember.
3 måneder siden
Fugleinfluensa sprer seg i USA og har smittet både fugler, storfe, katter og mennesker. Espen Nakstad påpeker at det er bekymringsfullt at USA ikke har fått kontroll på spredningen etter et år. Han forklarer at matproduksjon, med tett kontakt mellom ville og tamme dyr, samt høy omsetning av dyr, gjør det vanskelig å kontrollere viruset. En mutasjon av viruset viser tegn til å tilpasse seg menneskelige luftveier, men det er foreløpig ingen indikasjoner på spredning fra person til person. Nakstad understreker at det er viktig å følge med på utviklingen, men ser ingen overhengende fare for en ny pandemi. Han mener erfaringer fra koronapandemien, som viktigheten av utendørsaktivitet og hjemmeisolering ved sykdom, vil være nyttige i fremtidige pandemier.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.