Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning.
De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli.
For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
1 måned siden
En artikkel fra Dagbladet belyser viktigheten av å rengjøre ostehøvelen regelmessig. Matfaglig leder i Matprat, Anette Hansen, forklarer at mange slurver med rengjøringen, noe som kan føre til bakterievekst og muggdannelse på grunn av osterester og fett. En undersøkelse viser at en betydelig andel av befolkningen lar høvelen ligge uvasket på benken, i kjøleskapet eller i skuffen. Hansen anbefaler å vaske ostehøvelen med oppvaskmiddel og varmt vann etter hver bruk, og å tørke den godt for å opprettholde god kjøkkenhygiene.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot salmonellasmitte fra katter, spesielt for utsatte grupper som barn, eldre og immunsvekkede. Smitte kan skje ved direkte kontakt, som kos, eller indirekte via avføring. Katter kan bli smittet av salmonella fra småfugl. FHI understreker viktigheten av god håndhygiene etter kontakt med katter for å forebygge smitte. Symptomer på salmonellainfeksjon inkluderer diaré, kvalme, oppkast, feber og magesmerter. I fjor var det et utbrudd hvor ti personer ble syke, men FHI har ikke oppdaget noe utbrudd i år.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis viser at kjøkkenvasken ofte er mer bakteriefylt enn et toalett. Eksperter anbefaler daglig skylling og tørking av vasken for å fjerne matrester. En grundigere rengjøring med såpe og vann bør gjøres 2-3 ganger i uken, mens ukentlig desinfeksjon er nødvendig for å drepe bakterier. Artikkelen understreker også viktigheten av å rengjøre lysbrytere og håndtak på kjøkkenet regelmessig, da disse ofte er oversett, men likevel samler mye bakterier. Hyppigere rengjøring anbefales ved bruk av rått kjøtt eller ved sykdom.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker, med 33 påviste tilfeller i dyrehold. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Mattilsynet anbefaler god hygiene for katte- og hundeeiere, spesielt viktig for å hindre smitte til matproduserende dyr på gårder. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker også risikoen for salmonellasmitte fra småfugler til mennesker, særlig barn, og understreker viktigheten av håndvask.
6 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker i 2025, med 33 dyrehold bekreftet smittet. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Selv om salmonella kan smitte til mennesker, er ingen tilfeller rapportert. Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene for dyreeiere, spesielt bønder, for å beskytte produksjonsdyr. Folkehelseinstituttet (FHI) minner også om smittefare fra småfugler, spesielt ved fuglebrett, og anbefaler grundig håndvask.
3 måneder siden
En tidligere professor og ekspert på fiskehelse advarer om at mye av laksen som selges fryst, har vært svært syk før slakting. Dødeligheten i norske oppdrettsanlegg er høy, og stadig mer laks nødslaktes fordi den er for syk for transport. Andelen produksjonsfisk, som er fisk med feil og skader, har tredoblet seg. Eksperten mener at forbrukere bør velge hel laks fremfor filet for å unngå syk fisk, og at produktene burde merkes slik at forbrukerne kan ta informerte valg. Oppdrettsbransjen skylder på dårlige vaksiner og høyere temperaturer, men innrømmer at dette er en uheldig trend. Eksperten kaller det dyreplageri.