Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche.
Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn.
Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen presenterer alternative måter å bruke julematrester på ved å lage taco. Den foreslår å bruke pinnekjøtt og ribbe som fyll i taco, og gir detaljerte oppskrifter for begge varianter. Pinnekjøttacoen kombineres med potettortillas, ertemole (en ertebasert guacamole-erstatning) og syltet eple. Ribbetacoen inneholder potettortillas, syltet rødkål, koriander og valgfri salsa. Artikkelen fremhever også en oppskrift på ertemole som et mer bærekraftig alternativ til avokadobasert guacamole. Målet er å inspirere leserne til å bruke opp julematrester på en kreativ og velsmakende måte.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
1 måned siden
SAS reduserer matsvinn i sine lounger gjennom kreative tiltak som å strimle brunost og lage krutonger av brødskalker. Anita Storm Røsaasen er tildelt «Q Matredderprisen 2025» for innsatsen. En rapport viser nedgang i matsvinn nasjonalt. Regjeringen har foreslått en matsvinnlov for å halvere svinnet innen 2030, men NHO Service og Handel frykter økt byråkrati og fremhever viktigheten av bransjesamarbeid og kunnskapsdeling.
4 måneder siden
Artikkelen gir tips for å redde julemiddagen fra vanlige feil. Den dekker problemer som svidd mat, uvannet pinnekjøtt, og manglende sprø svor. Løsninger inkluderer å skjære bort svidd mat, koke pinnekjøttet for å fjerne salt, og bruke grillelement eller eddik for å få sprø svor. Råd for tining av frossen ribbe i saltlake og justering av smak og konsistens på saus og stappe er også inkludert. Artikkelen gir også tips for å håndtere klumpete saus, mangel på kokeplass, og ihjelkokte poteter. Til slutt understrekes viktigheten av samvær fremfor perfekt mat.
6 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
4 måneder siden
Artikkelen gir syv tips for å ta mer miljøvennlige valg i julen. Det forventes at nordmenn vil bruke nesten 25.000 kroner hver på julehandel, noe som gir en stor miljøbelastning. Artikkelen foreslår å gi brukte gaver, redusere antall gaver, spise opp maten, bruke alternativ innpakning, lage gaver selv, gi opplevelser eller tjenester, og å finne gode nyttårsforsett. Det understrekes at gjenbruk og planlegging er nøkkelen til en mer bærekraftig julefeiring.
19 dager siden
Regjeringen foreslår en ny matsvinnlov som pålegger butikker å sette ned prisene på matvarer som nærmer seg utløpsdato, og aktivt markedsføre disse. Loven omfatter også krav til matindustrien og grossister om å donere overskuddsmat. Alle virksomheter som produserer, omsetter eller serverer mat må gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å redusere matsvinn. Loven skal bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, og målet er å halvere matsvinnet innen 2030.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer en oversikt over årets julegavetips innen matbøker. Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan deler førsteplassen med Arne Brimi for sine respektive kokebøker. «Betlehem – Palestinas kjøkken» gir et innblikk i palestinsk matkultur. Andre nevneverdige bøker inkluderer Trine Sandbergs «Trines beste ukemenyer», Ole Sirnes' «Ole koker» for de med begrenset budsjett, og flere bøker som fokuserer på raske og enkle hverdagsmiddager. Artikkelen dekker et bredt spekter av matlaging, fra tradisjonelle retter til mer eksotiske smaker, og gir tips for både erfarne og nybegynnere på kjøkkenet.
4 måneder siden
Regjeringen har for første gang foreslått en egen matsvinnlov som nå sendes ut på høring. Loven har som mål å halvere matsvinn innen 2030 og skal gjelde både offentlige og private aktører i matsektoren. Forslaget inkluderer tiltak som donasjon av overskuddsmat til veldedige organisasjoner, nedprising av matvarer med kort holdbarhet og tilsyn med virksomhetene. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender roser initiativet, mens landbruks- og matminister Geir Pollestad og klima- og miljøminister Tore O. Sandvik understreker lovens betydning for økonomi, klima og ressursutnyttelse. Forslaget er et resultat av ti måneders arbeid.
4 måneder siden
Dagligvarekjeder som Rema 1000 har senket prisene på julevarer til rekordlave nivåer, med pepperkakedeig til 2,70 kroner som et eksempel. Dette har skapt debatt om hvordan prispress påvirker matens verdi og matsvinn. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender mener slike priser gir et skjevt bilde av matens verdi og bidrar til økt matsvinn. Samtidig forklarer markedsføringsekspert Trond Blindheim at lave priser er en strategi for å tiltrekke kunder til butikkene. Regjeringen har sendt en ny matsvinnlov ut på høring, som blant annet vil pålegge matbransjen å donere overskuddsmat og redusere datovarer. Rema 1000 hevder de allerede jobber aktivt med å redusere matsvinn.