Artikkelen gir syv tips for å ta mer miljøvennlige valg i julen. Det forventes at nordmenn vil bruke nesten 25.
000 kroner hver på julehandel, noe som gir en stor miljøbelastning. Artikkelen foreslår å gi brukte gaver, redusere antall gaver, spise opp maten, bruke alternativ innpakning, lage gaver selv, gi opplevelser eller tjenester, og å finne gode nyttårsforsett.
Det understrekes at gjenbruk og planlegging er nøkkelen til en mer bærekraftig julefeiring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om økonomiske grep man bør gjøre før nyttår. Det anbefales å fylle opp BSU- og IPS-kontoer for å få skattefradrag, og å sjekke det nye skattekortet for 2025. Man bør også vurdere å gi gaver til veldedige organisasjoner for skattefradrag, samt se på muligheter for å redusere formuesskatt. Artikkelen oppfordrer også til å lage en økonomisk plan for det kommende året og å unngå overforbruk i julen for å sikre en god økonomisk start på det nye året.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
4 måneder siden
Artikkelen gir tips om hvilke viner som passer til julematen og hvordan man kan unngå stress i forbindelse med juleforberedelsene. Det anbefales å bestille vinene på nett for å slippe kø. Artikkelen presenterer seks utvalgte vinflasker som er spesielt egnet for jule- og nyttårsmiddager. Leserne oppfordres til å sjekke vg.no/vin for flere vinanbefalinger, der de også kan søke etter viner som passer til spesifikke matretter som lutefisk.
2 måneder siden
Artikkelen presenterer en rekke råd fra ulike miljøprofiler om hvordan man kan leve mer miljøvennlig. Klima- og miljøministeren, samt representanter fra organisasjoner som WWF, Miljøagentene, Framtiden i våre hender, Grønn Ungdom, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom deler sine beste tips. Rådene spenner fra praktiske hverdagsgrep til mer utradisjonelle forslag, og målet er å inspirere leserne til å ta små, men viktige skritt for miljøet i det nye året. Artikkelen anerkjenner at det kan være demotiverende å gjøre miljøvennlige valg når store globale problemer vedvarer, men oppfordrer likevel til handling.
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
13 dager siden
Artikkelen tar for seg nordmenns høye forbruk og de negative miljøkonsekvensene dette medfører, og påpeker at Norge allerede har brukt opp sin andel av jordens ressurser for 2025. Den kritiserer hvordan industrien bidrar til overforbruk gjennom rask produktutskifting og villedende markedsføring, som grønnvasking. Artikkelen understreker behovet for bedre forbrukerbeskyttelse og reguleringer, samtidig som den fremhever viktigheten av å belønne bærekraftige valg. Den gir også konkrete tips til hvordan nordmenn kan redusere sitt forbruk og spare penger, som å kjøpe brukt og redusere matsvinn.
3 måneder siden
Artikkelen gir en rekke konkrete tips for å forbedre privatøkonomien og potensielt spare 100.000 kroner i året. Den anbefaler å gjennomgå faste utgifter, opprette en kontostruktur for bedre kontroll, unngå impulskjøp, handle smartere, benytte seg av delingsøkonomi og bruke naturen. Eksperter som Elisabeth Landsverk og Rune Kaino Nikolaisen deler råd om alt fra å sjekke strømavtaler til å bruke naturen for å spare penger. Ved å følge disse rådene kan man oppnå betydelige besparelser og øke sin økonomiske handlefrihet. Artikkelen gir også konkrete eksempler på hvor mye man kan spare på ulike områder.
4 måneder siden
En familie har redusert julegavekostnadene ved å innføre en ordning der én person administrerer gavekjøpene og hver person får én gave til en fastsatt pris. Dette har ført til mindre sløseri og mer gjennomtenkte gaver. Økonomirådgivere oppfordrer til å planlegge juleutgifter og snakke om gavebudsjett. Det advares mot å bruke kreditt til julehandelen, og det oppfordres til å redusere matsvinn i julen. Naturvernforbundet råder folk til å planlegge måltidene og ikke bake for mye.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bekymringen rundt overflod av julegaver til barn og det økende fokuset på dyre gaver. Isabelle Ringnes mener foreldre må begrense antall gaver for å lære barna verdien av dem. Ole Robert Reitan deler erfaringer om at hans familie måtte redusere antall gaver fordi barna ble overveldet. Samtidig viser Vipps' digitale ønskelister at mange nordmenn ønsker seg kostbare gaver. Vipps har fått kritikk for å bidra til kjøpepress, men argumenterer for at de bidrar til færre bomkjøp. De har også lansert lister med forslag til gratis gaver.
4 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over åpningstider for Vinmonopolet og salgstider for øl i julen. Vinmonopolet holder stengt på julaften, 1. og 2. juledag, samt 1. nyttårsdag, og har redusert åpningstid på nyttårsaften. Ølsalg er forbudt på de samme dagene som Vinmonopolet er stengt, men tillatt frem til kl. 18:00 på julaften og nyttårsaften. Artikkelen oppfordrer til tidlig planlegging av innkjøp for å unngå stress og lange køer, og anbefaler å sjekke lokale bestemmelser for salgstider da disse kan variere fra kommune til kommune.