Regjeringen foreslår en ny matsvinnlov som pålegger butikker å sette ned prisene på matvarer som nærmer seg utløpsdato, og aktivt markedsføre disse. Loven omfatter også krav til matindustrien og grossister om å donere overskuddsmat.
Alle virksomheter som produserer, omsetter eller serverer mat må gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å redusere matsvinn.
Loven skal bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, og målet er å halvere matsvinnet innen 2030.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Regjeringen har for første gang foreslått en egen matsvinnlov som nå sendes ut på høring. Loven har som mål å halvere matsvinn innen 2030 og skal gjelde både offentlige og private aktører i matsektoren. Forslaget inkluderer tiltak som donasjon av overskuddsmat til veldedige organisasjoner, nedprising av matvarer med kort holdbarhet og tilsyn med virksomhetene. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender roser initiativet, mens landbruks- og matminister Geir Pollestad og klima- og miljøminister Tore O. Sandvik understreker lovens betydning for økonomi, klima og ressursutnyttelse. Forslaget er et resultat av ti måneders arbeid.
4 måneder siden
Dagligvarekjeder som Rema 1000 har senket prisene på julevarer til rekordlave nivåer, med pepperkakedeig til 2,70 kroner som et eksempel. Dette har skapt debatt om hvordan prispress påvirker matens verdi og matsvinn. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender mener slike priser gir et skjevt bilde av matens verdi og bidrar til økt matsvinn. Samtidig forklarer markedsføringsekspert Trond Blindheim at lave priser er en strategi for å tiltrekke kunder til butikkene. Regjeringen har sendt en ny matsvinnlov ut på høring, som blant annet vil pålegge matbransjen å donere overskuddsmat og redusere datovarer. Rema 1000 hevder de allerede jobber aktivt med å redusere matsvinn.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler et lovforslag som skal gi Konkurransetilsynet større muskler for å regulere matmarkedet. Forslaget gir tilsynet mulighet til å gripe inn i konkurranseproblemer før det er påvist lovbrudd. Dette innebærer markedsetterforskning som kan føre til tiltak for å styrke konkurransen. Regjeringen mener dette kan gi billigere mat, mens Høyre vil avvise forslaget og kutte i tilsynets budsjett. Regjeringen har tidligere iverksatt flere tiltak for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen, og dette forslaget er en del av en større 10-punktsplan.
4 måneder siden
Matsentralen opplever en nedgang i mottatt overskuddsmat, noe som fører til mindre mat i posene som deles ut til lavinntektsfamilier. Dette skyldes at butikker er flinkere til å selge nedpriset mat, og at grossister har redusert sitt eget svinn. Samtidig øker etterspørselen etter billigere matvarer. Matsentralen Rogaland har mottatt 15 prosent mindre mat de siste tre årene, og nasjonalt er nedgangen på 5 prosent. Dette påvirker organisasjoner som Hjerte for Sandnes, som nå deler ut matposer med mindre innhold. Regjeringen foreslår en matsvinnlov for å redusere matsvinn.
1 måned siden
SAS reduserer matsvinn i sine lounger gjennom kreative tiltak som å strimle brunost og lage krutonger av brødskalker. Anita Storm Røsaasen er tildelt «Q Matredderprisen 2025» for innsatsen. En rapport viser nedgang i matsvinn nasjonalt. Regjeringen har foreslått en matsvinnlov for å halvere svinnet innen 2030, men NHO Service og Handel frykter økt byråkrati og fremhever viktigheten av bransjesamarbeid og kunnskapsdeling.
26 dager siden
Regjeringen har presentert sitt nye klimamål for 2035, og foreslår et kutt i klimagassutslipp på mellom 70 og 75 prosent. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) fremhever at målet er ambisiøst, realistisk og lettfattelig. Dette målet er lavere enn Miljødirektoratets anbefaling om 80 prosent reduksjon, fordi regjeringen ønsker å unngå omfattende kjøp av klimakvoter. Eriksen ser for seg at hoveddelen av kuttene vil skje nasjonalt eller i samarbeid med EU, og han håper på bred politisk enighet i Stortinget for å sikre stabile rammevilkår for næringslivet. Han skisserer også tre mulige veier mot 2050-målet, og argumenterer for en balansert tilnærming med jevne tiltak over tid for å unngå store kostnader.
3 måneder siden
Regjeringen arbeider med en veileder for å øke salget av lokal mat og drikke, med et mål om 25 milliarder kroner i omsetning innen 2035. Landbruksminister Geir Pollestad ønsker å utvide mulighetene for salg av alkoholholdig drikke direkte fra produsentene, inkludert sterkøl fra bryggerier, som i dag kun selges på Vinmonopolet. Dette skal redusere byråkrati for bøndene, øke selvforsyningsgraden og fremme norsk mat- og drikkekultur. De nye reglene skal også bidra til økt konkurranse og interesse for lokale produkter, uten å utfordre Vinmonopolets prinsipper.
2 måneder siden
Et regjeringsoppnevnt folkepanel foreslår å forby «3 for 2»-kampanjer for å redusere overforbruk, da de mener slike tilbud oppfordrer til unødvendige kjøp. Panelet anbefaler heller å gi direkte rabatt på varene og ønsker å forby reklamen på nett og sosiale medier. De foreslår også en panteordning for klær og at butikker selger overskuddsvarer til redusert pris, som gårsdagens brød. Digitaliserings- og forvaltningsministeren er positiv til panelets arbeid og lover å vurdere forslagene, men understreker at et eventuelt forbud må vedtas av Stortinget.
4 måneder siden
Fra nyttår trer en rekke nye lover og regler i kraft. Det blir mer lønnsomt å selge overskuddsvarer fra egen hage, og det gis betydelig reduksjon i studielån for de som bosetter seg i distriktskommuner. Skattefrie ansatterabatter øker, og pendlere får utvidet fradrag. Momsen på kommunale avgifter reduseres fra mai, noe som vil gi lavere vannregninger. Samtidig øker prisene på pass og ID-kort, mens rettsgebyret til namsmannen reduseres. Det innføres også enklere regler for kampsport og raskere behandling av saker for unge lovbrytere. Rettshjelpssatsen øker, men ikke så mye som advokatene ønsker.