Regjeringen arbeider med en veileder for å øke salget av lokal mat og drikke, med et mål om 25 milliarder kroner i omsetning innen 2035. Landbruksminister Geir Pollestad ønsker å utvide mulighetene for salg av alkoholholdig drikke direkte fra produsentene, inkludert sterkøl fra bryggerier, som i dag kun selges på Vinmonopolet.
Dette skal redusere byråkrati for bøndene, øke selvforsyningsgraden og fremme norsk mat- og drikkekultur.
De nye reglene skal også bidra til økt konkurranse og interesse for lokale produkter, uten å utfordre Vinmonopolets prinsipper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) ønsker å utvide mulighetene for alkoholsalg fra gårdsbutikker, men avviser samtidig ideen om sidermaraton i Hardanger. Han vil også vurdere markedsføringsreglene for alkohol, og viser til at staten selv markedsfører alkohol gjennom flyplasser og TV-programmer. Pollestad legger frem flere tiltak for å øke omsetningen av lokalmat og drikke til 25 milliarder innen 2035. Blant disse tiltakene er å heve anbudsgrensen for offentlige innkjøp og innføre krav om opprinnelsesmerking i serveringsbransjen.
4 måneder siden
Et flertall på Stortinget ønsker at regjeringen skal utvide bønders mulighet til å selge alkohol fra egne gårdsutsalg, inkludert sterkøl, vin og brennevin. Dette kommer i tillegg til en lovendring fra 2016 som tillater salg av sider og mjød. Forslaget om å kopiere den svenske modellen, som tillater salg av brennevin uten krav om egenproduserte råvarer, ble nedstemt. Kritikere frykter at dette vil svekke Vinmonopolets rolle og sette næringsinteresser foran folkehelse. Regjeringen må navigere i et komplekst landskap av EØS-regler og nasjonal alkoholpolitikk, samtidig som de skal ivareta en restriktiv alkoholpolitikk.
1 måned siden
Unge Høyre ønsker å tillate skjenking til klokken 06 for å snu trenden med konkurser i serveringsbransjen. De mener dagens regler fører til nachspiel og hardere drikking, og viser til at andre europeiske land har et mer avslappet forhold til alkohol. Helsepolitiker i Høyre, Erlend Svardal Bøe, er skeptisk til forslaget, men åpner for mer liberalisering i alkoholpolitikken, som blant annet direkte utsalg fra bryggerier og enklere alkoholreklame for norskproduserte produkter. Unge Høyre har fått støtte fra flere fylkeslag.
1 måned siden
Taxfree-butikkene på norske flyplasser utvider sortimentet til å inkludere lokalmat, snacks og alkoholfrie drikker. Dette er muliggjort ved at butikkene nå kan selge både taxfree-varer og varer med merverdiavgift. Avinor forventer at dette vil skape nye muligheter for norske produsenter, spesielt ved at utenlandske turister får tilgang til lokale produkter. Samtidig understrekes det at inntektene fra taxfree-salget er viktig for å finansiere mindre flyplasser i Norge.
2 måneder siden
FrP-politiker Kristoffer Sivertsen ønsker å endre regelverket slik at bryggerier kan selge øl med kort holdbarhet eller små produksjonsfeil til reduserte priser. Han mener dette vil redusere matsvinn og være bra for både bryggeriene og forbrukerne. For å sette fokus på saken badet han i et basseng fylt med 4000 liter ødelagt øl. Arbeiderpartiet og KrF er sterkt uenige i forslaget, og mener alkohol ikke er en vanlig vare. De frykter at en liberalisering av alkoholpolitikken kan føre til økt forbruk og negative konsekvenser for folkehelsen, og viser til at alkoholbruk kan koste samfunnet opp mot 100 milliarder kroner i året.
4 måneder siden
Fra 2025 innføres en rekke nye lover og regler. Det blir mer lønnsomt å selge syltetøy og andre hageprodukter skattefritt, og det gis mulighet for å redusere studielånet ved å flytte til distriktskommuner. Ansatterabatter øker, og pendlere som bor på brakke får utvidet fradrag. Momsen på kommunale avgifter reduseres i mai, noe som kan gi lavere vannregninger. Det kommer også nye regler for kampsport, og rettshjelpssatsen øker, men ikke så mye som advokatene ønsker. Prisene på pass og ID-kort øker, mens rettsgebyret til namsmannen reduseres.
19 dager siden
Regjeringen foreslår en ny matsvinnlov som pålegger butikker å sette ned prisene på matvarer som nærmer seg utløpsdato, og aktivt markedsføre disse. Loven omfatter også krav til matindustrien og grossister om å donere overskuddsmat. Alle virksomheter som produserer, omsetter eller serverer mat må gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å redusere matsvinn. Loven skal bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, og målet er å halvere matsvinnet innen 2030.
1 måned siden
Taxfree-butikkene på norske flyplasser får et utvidet vareutvalg etter en endring i tollregelverket. Tidligere har det kun vært tillatt å selge toll- og avgiftsfrie varer som alkohol, tobakk, sjokolade og kosmetikk. Nå kan butikkene også tilby lokalmat, alkoholfri drikke, nøtter og andre varer med merverdiavgift. Endringen kommer som en respons på økt turisme og et ønske om å tilby et bredere sortiment tilpasset internasjonale kunder. Samferdselsministeren fremhever at dette er positivt for kundene, norske merkevarer, bærekraft og verdiskaping. Avinor finansierer mindre lufthavner med inntektene fra taxfree-salget.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler et lovforslag som skal gi Konkurransetilsynet større muskler for å regulere matmarkedet. Forslaget gir tilsynet mulighet til å gripe inn i konkurranseproblemer før det er påvist lovbrudd. Dette innebærer markedsetterforskning som kan føre til tiltak for å styrke konkurransen. Regjeringen mener dette kan gi billigere mat, mens Høyre vil avvise forslaget og kutte i tilsynets budsjett. Regjeringen har tidligere iverksatt flere tiltak for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen, og dette forslaget er en del av en større 10-punktsplan.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth varsler at regjeringen vil utvide tiltakene for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen, grunnet høy lønnsomhet og svak konkurranse. Tiltakene kommer i tillegg til de eksisterende, som inkluderer forbud mot å hindre konkurrenter i å bruke butikklokaler og lovendringer for Konkurransetilsynet. Myrseth deler bekymringen om konkurransen i bransjen og understreker viktigheten av å sikre riktige priser. Regjeringen vil også snart konkludere i saken om prisdiskriminering, som har vært et omdiskutert tema i fem år, der målet er å gjøre det lettere for små aktører å etablere seg og konkurrere.