Taxfree-butikkene på norske flyplasser utvider sortimentet til å inkludere lokalmat, snacks og alkoholfrie drikker. Dette er muliggjort ved at butikkene nå kan selge både taxfree-varer og varer med merverdiavgift.
Avinor forventer at dette vil skape nye muligheter for norske produsenter, spesielt ved at utenlandske turister får tilgang til lokale produkter.
Samtidig understrekes det at inntektene fra taxfree-salget er viktig for å finansiere mindre flyplasser i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Taxfree-butikkene på norske flyplasser får et utvidet vareutvalg etter en endring i tollregelverket. Tidligere har det kun vært tillatt å selge toll- og avgiftsfrie varer som alkohol, tobakk, sjokolade og kosmetikk. Nå kan butikkene også tilby lokalmat, alkoholfri drikke, nøtter og andre varer med merverdiavgift. Endringen kommer som en respons på økt turisme og et ønske om å tilby et bredere sortiment tilpasset internasjonale kunder. Samferdselsministeren fremhever at dette er positivt for kundene, norske merkevarer, bærekraft og verdiskaping. Avinor finansierer mindre lufthavner med inntektene fra taxfree-salget.
18 dager siden
Nikotinfri snus er nå tilgjengelig i taxfreebutikker på norske flyplasser, som en del av en større regelendring. Tidligere har taxfreebutikker hatt strenge begrensninger på vareutvalget, men nye regler og oppdatert teknologi i kassaapparatene tillater nå salg av et bredere sortiment. Dette inkluderer lokalmat, alkoholfri drikke og toalettartikler. Reisende kan kjøpe nikotinfri snus uten å bekymre seg for kvotebegrensninger ved innførsel til Norge, men det er 18-årsgrense på produktet. Endringen åpner for nye muligheter for passasjerer, norske produsenter og butikkene på flyplassene.
4 måneder siden
Taxfree-butikkene ved norske flyplasser opplever økt salg, spesielt av norsk akevitt og juleøl i julen. Gilde juleakevitt er den mest solgte drikken, mens Aass juleøl topper ølsalget. Italiensk vin er også populært. Til tross for økt etterspørsel etter alkoholfrie alternativer, er det forbudt for taxfree-butikkene å selge dette, samt nøtter og lokalmat. Dette skyldes at taxfree-utsalgene regnes som tollager med begrensede salgstillatelser. Viseadministrerende direktør i Travel Retail Norway (TRN), Haakon Dagestad, uttrykker at det er synd at de ikke får selge alkoholfrie produkter.
3 måneder siden
Regjeringen arbeider med en veileder for å øke salget av lokal mat og drikke, med et mål om 25 milliarder kroner i omsetning innen 2035. Landbruksminister Geir Pollestad ønsker å utvide mulighetene for salg av alkoholholdig drikke direkte fra produsentene, inkludert sterkøl fra bryggerier, som i dag kun selges på Vinmonopolet. Dette skal redusere byråkrati for bøndene, øke selvforsyningsgraden og fremme norsk mat- og drikkekultur. De nye reglene skal også bidra til økt konkurranse og interesse for lokale produkter, uten å utfordre Vinmonopolets prinsipper.
3 måneder siden
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) ønsker å utvide mulighetene for alkoholsalg fra gårdsbutikker, men avviser samtidig ideen om sidermaraton i Hardanger. Han vil også vurdere markedsføringsreglene for alkohol, og viser til at staten selv markedsfører alkohol gjennom flyplasser og TV-programmer. Pollestad legger frem flere tiltak for å øke omsetningen av lokalmat og drikke til 25 milliarder innen 2035. Blant disse tiltakene er å heve anbudsgrensen for offentlige innkjøp og innføre krav om opprinnelsesmerking i serveringsbransjen.
4 måneder siden
Til tross for en generell nedgang i plastposebruk i Norge, øker salget i taxfreebutikker. Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikkene på flere store flyplasser, oppfordrer nå kundene til å endre sine vaner. De ber reisende ta med egne handlenett for å redusere forbruket av plastposer. Selskapet har solgt 2,2 millioner plastposer så langt i år. Inntektene fra posesalget går til miljøtiltak, og selskapet jobber med å få tillatelse til å selge flergangsnett i taxfreebutikkene.
3 måneder siden
Avinor forventer ingen vekst i innenlands passasjertrafikk i år, og kun en beskjeden vekst frem mot 2029. Dette skyldes færre forretningsreisende og en utflating i innenlands reiseaktivitet. Samtidig er det god vekst i utenlandstrafikken, noe som gir håp om et større varesortiment i taxfreebutikkene. Konsernsjef Abraham Foss peker også på utfordringer som endrede reisevaner, global flymangel og omstillingskrav. Han etterlyser avklaringer om kostnadsfordeling knyttet til økt beredskap og tilrettelegging for Forsvaret.
2 måneder siden
Nordmenn viser økende interesse for alkoholholdige drikker med smak, noe som fører til flere produktlanseringer. Ringnes introduserer Saga, en ny merkevare med hard seltzer og cocktails, og erstatter eldre produkter. Hansa Borg bryggerier lanserer flere nyheter innen FAB-kategorien, inkludert Grevens sider og Hansa Lite Radler. Aass bryggerier fornyer designet på sine ølprodukter, mens Hansa oppdaterer utseendet på Clausthaler-boksene. Ringnes endrer også designet på 1664-blanc og lanserer 1664 Lager på boks.
4 måneder siden
Et flertall på Stortinget ønsker at regjeringen skal utvide bønders mulighet til å selge alkohol fra egne gårdsutsalg, inkludert sterkøl, vin og brennevin. Dette kommer i tillegg til en lovendring fra 2016 som tillater salg av sider og mjød. Forslaget om å kopiere den svenske modellen, som tillater salg av brennevin uten krav om egenproduserte råvarer, ble nedstemt. Kritikere frykter at dette vil svekke Vinmonopolets rolle og sette næringsinteresser foran folkehelse. Regjeringen må navigere i et komplekst landskap av EØS-regler og nasjonal alkoholpolitikk, samtidig som de skal ivareta en restriktiv alkoholpolitikk.
2 måneder siden
Norske matvarebutikker rapporterer om rekordomsetning grunnet økt etterspørsel etter lokalmat og rene råvarer. Dagligvarekjeder som Meny og Spar ser betydelig vekst i salget av lokalproduserte varer i 2024. Forbrukerne prioriterer kvalitet, norsk opprinnelse og muligheten til å kjøpe nøyaktig mengde. Aktører som Norsk Mat og Norges Bondelag bekrefter trenden. I 2025 fortsetter interessen for norsk matkultur og tradisjonelle produkter å øke. Ernæringsfysiologer fremhever at denne utviklingen er positiv for både helse og miljø, da den bidrar til redusert matsvinn og bedre kosthold.