Matsentralen opplever en nedgang i mottatt overskuddsmat, noe som fører til mindre mat i posene som deles ut til lavinntektsfamilier. Dette skyldes at butikker er flinkere til å selge nedpriset mat, og at grossister har redusert sitt eget svinn.
Samtidig øker etterspørselen etter billigere matvarer. Matsentralen Rogaland har mottatt 15 prosent mindre mat de siste tre årene, og nasjonalt er nedgangen på 5 prosent.
Dette påvirker organisasjoner som Hjerte for Sandnes, som nå deler ut matposer med mindre innhold. Regjeringen foreslår en matsvinnlov for å redusere matsvinn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Dagligvarekjeder som Rema 1000 har senket prisene på julevarer til rekordlave nivåer, med pepperkakedeig til 2,70 kroner som et eksempel. Dette har skapt debatt om hvordan prispress påvirker matens verdi og matsvinn. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender mener slike priser gir et skjevt bilde av matens verdi og bidrar til økt matsvinn. Samtidig forklarer markedsføringsekspert Trond Blindheim at lave priser er en strategi for å tiltrekke kunder til butikkene. Regjeringen har sendt en ny matsvinnlov ut på høring, som blant annet vil pålegge matbransjen å donere overskuddsmat og redusere datovarer. Rema 1000 hevder de allerede jobber aktivt med å redusere matsvinn.
19 dager siden
Regjeringen foreslår en ny matsvinnlov som pålegger butikker å sette ned prisene på matvarer som nærmer seg utløpsdato, og aktivt markedsføre disse. Loven omfatter også krav til matindustrien og grossister om å donere overskuddsmat. Alle virksomheter som produserer, omsetter eller serverer mat må gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å redusere matsvinn. Loven skal bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, og målet er å halvere matsvinnet innen 2030.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan økte matvarepriser påvirker folk med lav inntekt. Ulrikke Ottesen forteller om sin hverdag hvor hun er avhengig av tilbud og billigmerker for å klare seg. Hjelpeorganisasjonen Opplandshjelpen melder om kraftig prisvekst på de billigste varene. Norgesgruppen ser en økning i salget av First Price-produkter, spesielt i områder med lav inntekt. En sjeføkonom mener dyrtiden er over, men dette blir motsagt av en politiker fra Rødt som mener situasjonen er verre enn som antatt og understreker at fattigdom ikke er en følelse.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den økonomiske situasjonen i Norge, der prisveksten har avtatt, men prisene har stabilisert seg på et høyere nivå. Dette skaper utfordringer for de med lav inntekt, som opplever at situasjonen er verre enn før. Fattighuset i Oslo rapporterer om økt pågang og har måttet avvise folk i matkø. Selv om noen grupper har opplevd lønnsvekst som overgår prisstigningen, sliter mange med å få endene til å møtes. Det påpekes at begrepet 'dyrtid' er misvisende, da situasjonen ikke ser ut til å bedre seg. Økte matpriser fører også til at mindre overskuddsmat når de som trenger det mest.
4 måneder siden
Priskrigen i dagligvarebransjen har ført til at tynnribbe nå selges billigere enn hundemat. Lavpriskjedene Kiwi, Extra og Rema 1000 selger ribbe for 44,90 kr per kilo, noe som er under innkjøpspris. Dette er positivt for de med dårlig råd, men kan føre til overforbruk og matsvinn. Enkelte mener at hyppige tilbud er et problem og at jevne priser ville vært bedre. Dagligvarekjedene selv bekrefter at de selger ribbe med tap for å lokke kunder. De oppfordrer likevel kundene til å ikke handle mer enn de trenger.
4 måneder siden
Regjeringen har for første gang foreslått en egen matsvinnlov som nå sendes ut på høring. Loven har som mål å halvere matsvinn innen 2030 og skal gjelde både offentlige og private aktører i matsektoren. Forslaget inkluderer tiltak som donasjon av overskuddsmat til veldedige organisasjoner, nedprising av matvarer med kort holdbarhet og tilsyn med virksomhetene. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender roser initiativet, mens landbruks- og matminister Geir Pollestad og klima- og miljøminister Tore O. Sandvik understreker lovens betydning for økonomi, klima og ressursutnyttelse. Forslaget er et resultat av ti måneders arbeid.
20 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økte matvarepriser og levekostnader rammer både arbeidsledige og folk i jobb, noe som fører til økt behov for hjelp fra frivillige organisasjoner. SIFO vurderer å oppdatere sitt referansebudsjett for å bedre reflektere de reelle utgiftene husholdninger har, da mange sliter med å dekke nødvendige utgifter. Frelsesarmeen melder om økt behov for matutdeling. Regjeringen viser til iverksatte tiltak, men erkjenner at situasjonen er krevende. Terskelen for å søke hjelp fra NAV kan være høy, og mange tyr derfor til frivillige organisasjoner for å få mat.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler dagligvarekjedenes priskrig på julemat, der ekstremt lave priser, som 2,70 kr for en kilo pepperkakedeig, er et resultat av konkurranse og kundenes betalingsvilje. Kjedene bruker lokketilbud og kampanjepriser for å tiltrekke kunder, men dette kan føre til en nedgang i respekt for maten og matprodusentene, samt økt matsvinn. Artikkelen hevder at matprisene ikke har steget like mye som lønningene, og at vi er på vei ut av dyrtiden.
1 måned siden
SAS reduserer matsvinn i sine lounger gjennom kreative tiltak som å strimle brunost og lage krutonger av brødskalker. Anita Storm Røsaasen er tildelt «Q Matredderprisen 2025» for innsatsen. En rapport viser nedgang i matsvinn nasjonalt. Regjeringen har foreslått en matsvinnlov for å halvere svinnet innen 2030, men NHO Service og Handel frykter økt byråkrati og fremhever viktigheten av bransjesamarbeid og kunnskapsdeling.
4 måneder siden
Iren Strømsrud reagerer på hamstring av julevarer som følge av lavpriskrig i butikkene. Hun oppfordrer folk til å moderere seg og tenke på andre, da hun ser at noen kjøper store mengder varer som julemarsipan og risengrynsgrøt. Strømsrud mener butikkene bør gjøre mer for de som har lite å rutte med, og foreslår matkasser til trengende. Hun og mannen deler selv ut mat til de som trenger det. Dagligvarekjedene bekrefter at det er stor etterspørsel etter julevarer, og at de har innført begrensninger på enkelte varer. De donerer også overskuddsmat til veldedige organisasjoner.