En tidligere professor og ekspert på fiskehelse advarer om at mye av laksen som selges fryst, har vært svært syk før slakting. Dødeligheten i norske oppdrettsanlegg er høy, og stadig mer laks nødslaktes fordi den er for syk for transport.
Andelen produksjonsfisk, som er fisk med feil og skader, har tredoblet seg. Eksperten mener at forbrukere bør velge hel laks fremfor filet for å unngå syk fisk, og at produktene burde merkes slik at forbrukerne kan ta informerte valg.
Oppdrettsbransjen skylder på dårlige vaksiner og høyere temperaturer, men innrømmer at dette er en uheldig trend. Eksperten kaller det dyreplageri.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tyske Foodwatch har kritisert norsk lakseoppdrett for brudd på dyrevelferd og hevdet at en stor andel av laksen i tyske supermarkeder kommer fra anlegg med syk fisk. Sjømatrådet avviser dette, men innrømmer at laks med ufarlige sykdommer som vintersår kan forekomme. De mener Foodwatch skaper et inntrykk av at norsk laks er utrygg å spise, noe de avviser. Foodwatch på sin side understreker at deres rapport er basert på offisielle data og at hovedbekymringen er dyrevelferd, med rekordhøy massedødelighet i oppdrettsanlegg. Foodwatch planlegger å fortsette kampanjen mot norsk oppdrettslaks og mener at matskandaler har en effekt på sikt.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
1 måned siden
En influenser advarer mot høyt proteininntak etter å ha blitt alvorlig syk av en kjøttbasert diett. Hun utviklet nyreproblemer og nyrestein etter å ha spist store mengder kjøtt. Helseeksperter fraråder dietten, og peker på at det høye inntaket av mettet fett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. De anbefaler et balansert kosthold og understreker viktigheten av å begrense inntaket av rødt kjøtt. Til tross for advarsler sverger mange nordmenn til dietten, og det etterlyses mer forskning på området.
2 måneder siden
Havforskningsinstituttets rapport viser en forverring av lakselusproblemet for villaks i 2024, og fremhever dårlig dyrevelferd som en stor utfordring for oppdrettsnæringen. Rømmingen av oppdrettslaks øker igjen i 2025 etter en nedgang, noe som øker risikoen for smittespredning til villfisk. Bekymring reises også rundt bruken av nye miljøgifter som tralopyril, et PFAS-stoff som erstatter kobber og potensielt kan tas opp i laks og blåskjell.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
4 måneder siden
Bremnes Seashore stopper salget av Salma-laks, noe som skaper reaksjoner blant forbrukere og kokker. Salma var den første masseproduserte laksen av sushikvalitet, og dens forsvinning vil føre til et dårligere utvalg i butikkene. Alternativer som Frøya, Fiskemannen og andre merker er tilgjengelige, men utvalget varierer. Kokken Christopher Haatuft kritiserer oppdrettsnæringen for manglende bærekraft og mener fôret må forbedres for bedre smak og dyrevelferd. Han understreker at matproduksjon i havet er bra, men ikke for enhver pris.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
1 måned siden
SV krever strengere regler for lakseoppdrett og vil at all oppdrett skal foregå i lukkede merder. Kari Elisabeth Kaski i SV kritiserer manglende konsekvenser for oppdrettere som bryter lakselusreglene, og mener dagens situasjon truer villaksen. Hun påpeker at lakselusbehandlingene som brukes i dag ikke løser problemet, og at lukkede merder er nødvendig. SV vil fremme krav om lukkede merder i Stortinget og mener oppdrettsnæringen selv må dekke kostnadene. Frykten er at manglende handling vil skade omdømmet til norsk laks internasjonalt.
1 dag siden
Hobbyfiskere i Nordland og Volda rapporterer om fangst av deformert torsk. De frykter at rømt oppdrettstorsk ødelegger villtorskstammene.