Tyske Foodwatch har kritisert norsk lakseoppdrett for brudd på dyrevelferd og hevdet at en stor andel av laksen i tyske supermarkeder kommer fra anlegg med syk fisk. Sjømatrådet avviser dette, men innrømmer at laks med ufarlige sykdommer som vintersår kan forekomme.
De mener Foodwatch skaper et inntrykk av at norsk laks er utrygg å spise, noe de avviser. Foodwatch på sin side understreker at deres rapport er basert på offisielle data og at hovedbekymringen er dyrevelferd, med rekordhøy massedødelighet i oppdrettsanlegg.
Foodwatch planlegger å fortsette kampanjen mot norsk oppdrettslaks og mener at matskandaler har en effekt på sikt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En tidligere professor og ekspert på fiskehelse advarer om at mye av laksen som selges fryst, har vært svært syk før slakting. Dødeligheten i norske oppdrettsanlegg er høy, og stadig mer laks nødslaktes fordi den er for syk for transport. Andelen produksjonsfisk, som er fisk med feil og skader, har tredoblet seg. Eksperten mener at forbrukere bør velge hel laks fremfor filet for å unngå syk fisk, og at produktene burde merkes slik at forbrukerne kan ta informerte valg. Oppdrettsbransjen skylder på dårlige vaksiner og høyere temperaturer, men innrømmer at dette er en uheldig trend. Eksperten kaller det dyreplageri.
14 dager siden
ESA retter skarp kritikk mot Mattilsynet for manglende kontroll av dyrevelferden i norske hønsehus. Tilsynsrapporten viser at det er for lite kunnskap om forholdene i hønsehusene, og at Mattilsynet ikke utfører tilstrekkelige kontroller. ESA har påpekt manglende kontroller siden 2009, og mener for lite har blitt gjort. ESA åpner for å ta Norge til retten for brudd på regelverket om dyrevelferd, og mener Norge risikerer å miste tilliten som en nasjon med god dyrevelferd. Mattilsynet bekrefter at de har mottatt rapporten, og sier de jobber med å forbedre kontrollene sine.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
12 dager siden
Artikkelen kritiserer Mowi for manglende fokus på fiskevelferd, til tross for selskapets krav om færre reguleringer. Mattilsynet har avdekket alvorlige mangler og regelbrudd hos Mowi, noe som undergraver selskapets troverdighet som en ledende aktør i oppdrettsnæringen. Det argumenteres for at investering i dyrevelferd er strategisk klokt, da det gir bedre fiskehelse, lavere dødelighet og et styrket omdømme. Artikkelen oppfordrer Stortinget til å innføre tydelige krav og incentiver som belønner god fiskevelferd.
1 måned siden
Mattilsynet har mottatt et økende antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd, men følger opp en stadig mindre andel. Dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer Mattilsynet for å nedprioritere dyrevelferd, og mener et eget dyreverntilsyn bør opprettes for å sikre bedre oppfølging av dyrevelferdssaker. Mattilsynet selv forklarer nedgangen i tilsyn med ressursmangel og en mer risikobasert tilnærming. Statssekretæren avviser behovet for et eget tilsyn, og understreker dyreeiers ansvar for god dyrevelferd.
1 måned siden
SV krever strengere regler for lakseoppdrett og vil at all oppdrett skal foregå i lukkede merder. Kari Elisabeth Kaski i SV kritiserer manglende konsekvenser for oppdrettere som bryter lakselusreglene, og mener dagens situasjon truer villaksen. Hun påpeker at lakselusbehandlingene som brukes i dag ikke løser problemet, og at lukkede merder er nødvendig. SV vil fremme krav om lukkede merder i Stortinget og mener oppdrettsnæringen selv må dekke kostnadene. Frykten er at manglende handling vil skade omdømmet til norsk laks internasjonalt.
1 måned siden
Sjømat Norge avviser krav om lukkede oppdrettsanlegg som urealistisk, og peker på utfordringer knyttet til slamhåndtering, energibehov og synlighet. De hevder at slamutslipp kan sammenlignes med å gjødsle en åker, mens Havforskningsinstituttet ser det som en miljøutfordring. Sjømat Norge mener oppdretterne tar ansvar når lakselusgrensen overskrides, til tross for få bøteleggelser. De understreker at næringen jobber med nye metoder for å håndtere lus, samtidig som de balanserer lønnsomhet og fiskevelferd.
19 dager siden
Regjeringens havbruksmelding møter kritikk fra flere hold, inkludert havbruksnæringen, miljøvernorganisasjoner og opposisjonen. Meldingen foreslår å erstatte det eksisterende trafikklyssystemet med et nytt kvotesystem for lakselus og en avgift for død fisk. Sjømat Norge uttrykker bekymring for at dette vil ramme investeringer og utviklingsmuligheter, mens Sjømatbedriftene savner konkrete tiltak for å redusere utslipp. Naturvernorganisasjoner mener tiltakene er utilstrekkelige og krever en rask overgang til lukkede anlegg. Eide Fjordbruk er derimot positiv og mener meldingen premierer bærekraft og innovasjon.
1 måned siden
Norske lakseoppdrettere overskred lakselusgrensen over tusen ganger i fjor, men kun fire tilfeller resulterte i straff. Mattilsynet påpeker at oppdretterne ofte er for dårlig forberedt og mangler tilstrekkelig beredskap, noe som fører til økt smittefare for villaks. Selv om grensen for lakselus ble satt i 2017, har økningen av fisk i sjøen bidratt til et høyere lusetrykk. Mattilsynet understreker at manglende kontroll på lusesituasjonen kan få konsekvenser for oppdretternes muligheter for videre vekst, men at de ikke har myndighet til å gripe inn i selve driftstillatelsene.
19 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett med nye regler for å løse utfordringer knyttet til miljø og fiskevelferd. De foreslår å erstatte dagens trafikklyssystem med et omsettelig kvotesystem og innføre en avgift på tapt fisk for å belønne nullutslipp og bedre fiskevelferden. SV mener tiltakene ikke er tilstrekkelige og ønsker lukkede anlegg, mens Høyre er usikker på avgiftsordningen. Næringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og lus, samt negativ påvirkning på villaksen.