Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming.
Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes.
Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å bruke plastbokser med hvite flekker til matoppbevaring, da skadet plast kan frigjøre helseskadelige kjemikalier og mikroplast. Hvite flekker oppstår ofte etter at plasten har vært utsatt for høye temperaturer. Mange gjenbruker også emballasje som ikke er egnet for matoppbevaring, som isbokser og yoghurtbegre. Det er viktig å sjekke merkingen på emballasjen og følge bruksbegrensninger, da høye temperaturer kan øke frigjøringen av skadelige stoffer. Bruk beholdere som er ment for matoppbevaring og følg anvisningene for å unngå helserisiko.
4 måneder siden
En test av pinnekjøtt har avdekket mugg i flere pakker, noe som er uvanlig. Mattilsynet anbefaler at pinnekjøtt med mugg kastes. Mugg oppstår ofte på grunn av små hull i emballasjen. Produsentene mener det er uflaks og ikke et utbredt problem. Forbrukere oppfordres til å sjekke pinnekjøttet før jul. Artikkelen gir også tips om valg av pinnekjøtt og bruk av ulike stykningsdeler for best smak.
3 måneder siden
Mattilsynet gir råd om hvorvidt pepperkakehus er trygt å spise etter jul. Tørre pepperkaker har generelt lang holdbarhet, men hus som har stått fremme kan være utsatt for støv. Det anbefales å lukte og smake på pepperkakene før de spises. Melis med rå eggehvite er også trygt så lenge det ikke er tegn til mugg eller dårlig lukt/smak. Hvis pepperkakehuset lukter eller smaker dårlig, bør det ikke spises.
4 måneder siden
Brannvernforeningen advarer om brannfare ved bruk av smultgryte i førjulstiden. Smult og matoljer kan selvantenne ved høy temperatur, og forsøk på å slukke med vann kan føre til en eksplosjonsartet brann. En boligbrann i Hol kommune illustrerer faren. Det anbefales å bruke lokk eller slukkespray for å slukke fettbranner, og man bør aldri forlate gryta uten tilsyn. Røykutvikling er et tegn på for høy temperatur. Det understrekes at man ikke må flytte på en brennende gryte.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
6 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
3 måneder siden
Belgiske helsemyndigheter advarer mot å spise juletrær etter at en belgisk kommune feilaktig hevdet at skandinaver spiser sine juletrær. Ryktet har spredt seg internasjonalt, og myndighetene understreker at de fleste juletrær er behandlet med plantevernmidler og flammehemmere, noe som gjør dem farlige å spise. Det understrekes at det er forskjell på ferske granskudd og juletrær, og at man må være forsiktig med å forveksle gran med giftig barlind. Selv om det er mulig å bruke ferske granskudd i matlaging, frarådes det å spise juletrær.