Mattilsynet gir råd om hvorvidt pepperkakehus er trygt å spise etter jul. Tørre pepperkaker har generelt lang holdbarhet, men hus som har stått fremme kan være utsatt for støv.
Det anbefales å lukte og smake på pepperkakene før de spises. Melis med rå eggehvite er også trygt så lenge det ikke er tegn til mugg eller dårlig lukt/smak.
Hvis pepperkakehuset lukter eller smaker dårlig, bør det ikke spises.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
4 måneder siden
En test av pinnekjøtt har avdekket mugg i flere pakker, noe som er uvanlig. Mattilsynet anbefaler at pinnekjøtt med mugg kastes. Mugg oppstår ofte på grunn av små hull i emballasjen. Produsentene mener det er uflaks og ikke et utbredt problem. Forbrukere oppfordres til å sjekke pinnekjøttet før jul. Artikkelen gir også tips om valg av pinnekjøtt og bruk av ulike stykningsdeler for best smak.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man unngår problemer med julegaver i bagasjen på flyreiser. Det anbefales å ikke pakke inn gaver i håndbagasjen, da de kan bli åpnet i sikkerhetskontrollen. Væsker må være i beholdere under 100 ml. Julemat som kaker og ribbe er tillatt, men surkål ikke. Det tryggeste er å sende julegaver i innsjekket bagasje, bortsett fra powerbanks som skal i håndbagasjen. Artikkelen advarer også mot å ta med vin i innsjekket bagasje på grunn av risiko for lekkasje.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan kvitte seg med juletreet etter jul. Det advares mot å brenne treet på grunn av giftige gasser og fare for pipebrann. De fleste kommuner tilbyr henting eller mottak av juletrær som hageavfall på gjenvinningsstasjoner. Oslo kommune har spesifikke hentedager i januar. Et bryggeri lager gin av juletrær, og tar imot trær eller barnåler. Det anbefales å sjekke lokale retningslinjer for avfallshåndtering.
7 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
4 måneder siden
Artikkelen gir tips for å redde julemiddagen fra vanlige feil. Den dekker problemer som svidd mat, uvannet pinnekjøtt, og manglende sprø svor. Løsninger inkluderer å skjære bort svidd mat, koke pinnekjøttet for å fjerne salt, og bruke grillelement eller eddik for å få sprø svor. Råd for tining av frossen ribbe i saltlake og justering av smak og konsistens på saus og stappe er også inkludert. Artikkelen gir også tips for å håndtere klumpete saus, mangel på kokeplass, og ihjelkokte poteter. Til slutt understrekes viktigheten av samvær fremfor perfekt mat.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
4 måneder siden
En forsikringsekspert advarer mot brannfaren ved bruk av levende lys, spesielt i desember. Juledekorasjoner med levende lys og glemsomhet hos eldre er nevnt som risikofaktorer. Det advares også mot bruk av levende lys på badet. Eksperten anbefaler å bytte til batteridrevne lys og å sjekke at alle lys er slukket før man legger seg. Han oppfordrer også til å gi røykvarslere i julegave.
4 måneder siden
Nettselskapet Elvia advarer mot bruk av gammel elektrisk julepynt, etter en undersøkelse viser at 1,2 millioner nordmenn planlegger å bruke julepynt som er over ti år gammel. Eldre julepynt kan ha skader på ledninger og utgjøre en brannfare. Elvia anbefaler å bytte ut all elektrisk julepynt som er eldre enn 10 år. Nyere julebelysning med LED-pærer og batteri er tryggere, da LED-pærer avgir lite varme og batterier eliminerer behovet for skjøteledninger. Undersøkelsen viser at eldre aldersgrupper er mer tilbøyelige til å bruke gammel julepynt.
10 dager siden
Mattilsynet forsikrer at det er trygt å blåse egg til påskepynt, så lenge visse forholdsregler tas. Bruk egg kjøpt i norske butikker, vask og tørk dem før bruk, og skyll innsiden etterpå. Risikoen for salmonella er minimal med norske egg, men andre bakterier kan forekomme. Både barn og eldre kan delta i eggblåsingen, men personer med svekket immunforsvar bør vurdere å overlate selve blåsejobben til andre.