Nyhetssaker

Mattilsynet advarer: Ikke spis tilbakekalte egg mot D-vitaminmangel

TV2 logo

TV2

389 ord

helse og livsstil

1 måned siden

Advarer mot råd på Facebook: – Skal ikke spises

Hovedpunkter

  • Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold.
  • Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin ved mangel, da nivået i eggene varierer.
  • Nortura og Coop har trukket tilbake eggprodukter etter feil i fôret.
  • Svinekjøtt kan også inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener det ikke er helsefarlig.

Vurderinger (AI)

Opplysendende6
Dybde5
Positivitet5
Anbefaling7

Sammendrag

Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.

Liknende artikler

10 millioner egg tilbakekalt – dette må du vite

NRK logonrk.no

1 måned siden

10 millioner egg tilbakekalles etter fôrfeil – fare for D-vitaminforgiftning

Nortura og Coop har tilbakekalt minst 10 millioner egg etter at det ble oppdaget for høyt nivå av vitamin D i noen egg. Feilen skyldes en fôrleverandør. Forbrukere rådes til å kaste eller returnere eggene. Folkehelseinstituttet (FHI) har beregnet hvor mange egg som trygt kan spises før det oppstår risiko for forgiftning, spesielt for barn. Symptomer på D-vitaminforgiftning inkluderer magesmerter, kvalme og hodepine. Gravide bør være forsiktige, og ammende kan vurdere å pause D-vitamintilskudd til barnet. Også svin har fått fôr med for mye vitamin D, men FHI anser ikke dette som en akutt helsefare.

Mattilsynet: Svin med forhøyet D-vitamininnhold har gått til matproduksjon

VG logovg.no

1 måned siden

Mattilsynet: Svin med forhøyet D-vitamin har gått til matproduksjon

Mattilsynet melder at svin med for høyt D-vitamininnhold har blitt brukt i matproduksjon, etter først å ha blitt informert om det motsatte. Rundt 500 svin som hadde spist fôr med feildosering av vitamin D, ble slaktet før feilen ble oppdaget. Nortura mener det ikke er noen helsefare knyttet til nivåene i svinene, men Mattilsynet har likevel bedt om en grundig redegjørelse og har konsultert Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet vurderer at det ikke er noen akutt helsefare ved inntak av produkter fra disse svinene, selv over en periode på to uker. Saken kommer i kjølvannet av tilbakekallingen av over 600 tonn egg på grunn av for høyt vitamin D-innhold.

D-vitamin-forgiftning: 700 griser måtte bøte med livet

Nettavisen logonettavisen.no

1 måned siden

D-vitaminforgiftning: 700 griser avlivet og millioner av egg tilbakekalt

Nortura har avlivet 700 griser etter at de fikk i seg fôr med for høyt innhold av D-vitamin. Fôret er produsert av Felleskjøpet Agri og inneholdt 100 ganger mer D-vitamin enn normalt. Mattilsynet er varslet om hendelsen og har mottatt en redegjørelse fra Nortura. Feilen fører til at 10 millioner egg tilbakekalles fra butikker over hele landet. Svinekjøtt fra griser som har fått feilforet anses som trygt å spise, men Mattilsynet følger opp saken med tilsyn og granskning.

Svin med for høyt innhold av D-vitamin har gått til mat

TV2 logotv2.no

1 måned siden

Svin med for høyt D-vitamin-innhold havnet i matproduksjon

Kjøtt fra mellom 200 og 300 griser som har spist fôr med for høyt innhold av D-vitamin, har blitt brukt i matproduksjon før feildoseringen ble oppdaget. Mattilsynet ser alvorlig på saken, selv om foreløpige beregninger ikke viser akutt helserisiko. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Mattilsynet har bedt om en redegjørelse fra Nortura og en vurdering fra FHI, men Nortura mener kjøttet er trygt å spise. Saken startet med at over 600 tonn egg ble trukket fra markedet grunnet feildosering av vitamin D i fôret fra Felleskjøpet Agri.

Dette sier Nortura om kjøttet – har sendt redegjørelse Mattilsynet

TV2 logotv2.no

1 måned siden

Nortura redegjør om D-vitamin i svinefôr – Mattilsynet vurderer

Nortura har informert Mattilsynet om at svin har spist fôr med forhøyet D-vitamininnhold etter en feildosering hos Felleskjøpet Agri. Over 700 griser er avlivet grunnet forgiftning. Nortura mener likevel at svinekjøttet er trygt å spise, da vitenskapelige studier viser at høye D-vitaminnivåer i fôr ikke fører til farlig høye nivåer i kjøttet. Mattilsynet ser alvorlig på saken og vil foreta en grundig vurdering av Norturas redegjørelse for å sikre mattryggheten. Tidligere har Nortura tilbakekalt over 600 tonn egg på grunn av samme feildosering.

Eksperter: Disse bør være ekstra obs på symptomer

TV2 logotv2.no

1 måned siden

D-vitamin-avsløring: Eksperter ber visse grupper være ekstra oppmerksomme

Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring. Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.

Mattilsynet: Svin med forhøyet D-vitamininnhold har gått til mat

Nettavisen logonettavisen.no

1 måned siden

Mattilsynet: Feilforede svin med forhøyet D-vitamin havnet i matproduksjon

Mattilsynet har bekreftet at kjøtt fra omtrent 500 griser som har spist fôr med for høyt innhold av vitamin D, har blitt solgt som mat før feilen ble oppdaget. Dette skjer etter at over 600 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av samme feildosering hos Felleskjøpet Agri. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Folkehelseinstituttet (FHI) har vurdert situasjonen og konkluderer med at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av kjøttet. Mattilsynet følger opp saken for å sikre dyrevelferd og mattrygghet.

Nortura: Har avlivet 700 griser med D-vitamin-forgiftning

Nettavisen logonettavisen.no

1 måned siden

Nortura avlivet 700 griser etter D-vitaminforgiftning – millioner av egg tilbakekalles

Nortura har avlivet over 700 griser etter å ha fått i seg fôr med for høyt D-vitamininnhold. Felleskjøpet Agri, som produserte fôret, erkjenner en rutinesvikt i produksjonen. Mattilsynet er informert og har mottatt en redegjørelse fra Nortura. Feilen har ført til at ti millioner egg tilbakekalles fra hele landet, selv om bare en liten andel av eggene stammer fra de berørte gårdene. Mattilsynet understreker at svinekjøtt fra de berørte gårdene vurderes som trygt, men vil føre tilsyn med aktørene for å finne årsaken til feilen.

Har avdekket alvorlig produksjonsfeil: Egg tilbakekalles

Nettavisen logonettavisen.no

1 måned siden

Egg tilbakekalles etter funn av for høyt vitamin D-nivå i fôr

En alvorlig produksjonsfeil har ført til tilbakekalling av flere eggmerker, inkludert Prior, Eldorado, First Price og Prima. Årsaken er fôr med svært høye nivåer av vitamin D, som kan føre til helseproblemer. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene og anbefaler å returnere dem til butikken eller kaste dem. FHI anslår at ett egg kan inneholde tre ganger høyere verdi av vitamin D enn anbefalt daglig inntak, og har satt grenser for trygt konsum over 3-4 uker. Symptomer på vitamin D-forgiftning kan inkludere magesmerter, hodepine og tretthet. Felleskjøpet, som leverte fôret, beklager hendelsen og jobber med å kartlegge omfanget og konsekvensene.

- Beklager dypt

Dagbladet logodinside.dagbladet.no

1 måned siden

Millioner egg tilbakekalles etter feil i kraftfôr: Alvorlig rutinesvikt

Felleskjøpet erkjenner en alvorlig rutinesvikt etter å ha levert kraftfôr med for høye nivåer av vitamin D til flere egg- og slaktegrisprodusenter i Trøndelag. Dette har ført til at Nortura og Coop tilbakekaller omtrent 10 millioner egg fra hele landet, og 700 griser er avlivet på grunn av vitamin-D-forgiftning. Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot helseskade ved for høyt inntak av de berørte eggene og anbefaler å kontakte lege ved symptomer. Felleskjøpet beklager hendelsen og opplyser at de har identifisert årsaken til feildoseringen og iverksatt tiltak for å hindre gjentakelse.