Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret.
FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig.
Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Felleskjøpet har tilbakekalt 10 millioner egg etter å ha oppdaget en alvorlig produksjonsfeil i hønsefôret, som resulterte i for høyt D-vitamininnhold. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene, da de kan inneholde tre ganger høyere D-vitaminnivå enn anbefalt, og oppfordrer de som har spist mange egg og opplever symptomer om å kontakte lege. Anne B. Ragde er blant dem som har blitt dårlig etter å ha spist eggene. Felleskjøpet beklager hendelsen og understreker at de tar saken svært alvorlig, og fremhever viktigheten av matsikkerhet i norsk landbruk.
2 måneder siden
Nortura og Coop har tilbakekalt minst 10 millioner egg etter at det ble oppdaget for høyt nivå av vitamin D i noen egg. Feilen skyldes en fôrleverandør. Forbrukere rådes til å kaste eller returnere eggene. Folkehelseinstituttet (FHI) har beregnet hvor mange egg som trygt kan spises før det oppstår risiko for forgiftning, spesielt for barn. Symptomer på D-vitaminforgiftning inkluderer magesmerter, kvalme og hodepine. Gravide bør være forsiktige, og ammende kan vurdere å pause D-vitamintilskudd til barnet. Også svin har fått fôr med for mye vitamin D, men FHI anser ikke dette som en akutt helsefare.
2 måneder siden
Flere egg tilbakekalles etter en alvorlig produksjonsfeil hos Felleskjøpet, som har levert fôr med for høyt innhold av D-vitamin til seks slaktegrisprodusenter og ni eggprodusenter i Trøndelag. Egg fra merkevarene Eldorado, First Price, Prima og Prior trekkes tilbake fra butikkhyllene. Nortura oppfordrer forbrukere til å kaste eller returnere eggene. Mattilsynet understreker at de som har spist mange av de aktuelle eggene og har symptomer på vitamin D-forgiftning bør kontakte lege. Feilen kan også ha alvorlige konsekvenser for dyrehelse og dyrevelferd.
2 måneder siden
En alvorlig produksjonsfeil har ført til tilbakekalling av flere eggmerker, inkludert Prior, Eldorado, First Price og Prima. Årsaken er fôr med svært høye nivåer av vitamin D, som kan føre til helseproblemer. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene og anbefaler å returnere dem til butikken eller kaste dem. FHI anslår at ett egg kan inneholde tre ganger høyere verdi av vitamin D enn anbefalt daglig inntak, og har satt grenser for trygt konsum over 3-4 uker. Symptomer på vitamin D-forgiftning kan inkludere magesmerter, hodepine og tretthet. Felleskjøpet, som leverte fôret, beklager hendelsen og jobber med å kartlegge omfanget og konsekvensene.
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen hos FHI opplevd stor pågang. Feilen skyldes en produksjonsfeil i hønseforet. FHI understreker at man må ha spist en betydelig mengde egg over en periode før det er helsefarlig, og har publisert anbefalinger om trygge mengder. Nortura har tilbakekalt alle egg fra de berørte gårdene, inkludert de som er solgt til matindustrien. FHI beroliger forbrukerne om at matvarer med egg vanligvis inneholder begrensede mengder, og oppfordrer folk til å sjekke eggene sine mot en liste publisert av Mattilsynet.
2 måneder siden
Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring. Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.
2 måneder siden
En produksjonsfeil hos Felleskjøpet, der kraftfôr inneholdt for mye D-vitamin, har ført til at minst 10 millioner egg er tilbakekalt. Dette har ført til eggmangel i flere butikker, og Coop har tilbakekalt ytterligere 5000 pakker. NorgesGruppen vurderer å importere danske egg for å sikre tilgangen. Produsenter understreker at matmerkingen fungerer godt for å spore berørte egg. Forbrukerne er lite bekymret for høyt D-vitamininnhold i eggene, men er bekymret for eggmangel.
2 måneder siden
Felleskjøpet erkjenner en alvorlig rutinesvikt etter å ha levert kraftfôr med for høye nivåer av vitamin D til flere egg- og slaktegrisprodusenter i Trøndelag. Dette har ført til at Nortura og Coop tilbakekaller omtrent 10 millioner egg fra hele landet, og 700 griser er avlivet på grunn av vitamin-D-forgiftning. Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot helseskade ved for høyt inntak av de berørte eggene og anbefaler å kontakte lege ved symptomer. Felleskjøpet beklager hendelsen og opplyser at de har identifisert årsaken til feildoseringen og iverksatt tiltak for å hindre gjentakelse.
2 måneder siden
Coop tilbakekaller 5000 pakker egg etter å ha oppdaget for høyt innhold av vitamin D. Tilbakekallingen gjelder Xtra egg 12 S/M og Coop Frokostegg Frittgående 12 L med spesifikke best før-datoer og produksjonstidspunkt i februar 2025. Årsaken er at fôrleverandøren har tilsatt for mye vitamin D i produksjonen, noe som kan være helseskadelig. Coop har totalt trukket tilbake 240.000 egg. Også Nortura er rammet av samme feil og har tilbakekalt minst ti millioner egg.
2 måneder siden
Mattilsynet melder at svin med for høyt D-vitamininnhold har blitt brukt i matproduksjon, etter først å ha blitt informert om det motsatte. Rundt 500 svin som hadde spist fôr med feildosering av vitamin D, ble slaktet før feilen ble oppdaget. Nortura mener det ikke er noen helsefare knyttet til nivåene i svinene, men Mattilsynet har likevel bedt om en grundig redegjørelse og har konsultert Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet vurderer at det ikke er noen akutt helsefare ved inntak av produkter fra disse svinene, selv over en periode på to uker. Saken kommer i kjølvannet av tilbakekallingen av over 600 tonn egg på grunn av for høyt vitamin D-innhold.