Nyhetssaker

D-vitamin-avsløring: Eksperter ber visse grupper være ekstra oppmerksomme

TV2 logo

TV2

812 ord

helse og livsstil

1 måned siden

Eksperter: Disse bør være ekstra obs på symptomer

Hovedpunkter

  • Folk har oppsøkt legehjelp etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt.
  • Giftinformasjonen har mottatt over 600 henvendelser fra bekymrede personer.
  • Personer som tar høye doser D-vitamintilskudd bør være ekstra oppmerksomme på symptomer.
  • Symptomer på for høyt D-vitamininntak inkluderer mage-tarmproblemer, hodepine, svimmelhet og muskelsvakhet.
  • FHI har beregnet trygge mengder eggkonsum for ulike aldersgrupper.

Vurderinger (AI)

Opplysendende7
Dybde6
Positivitet6
Anbefaling7

Sammendrag

Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring. Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.

Liknende artikler

Ringes ned

Dagbladet logodinside.dagbladet.no

1 måned siden

Bekymring etter tilbakekalling av egg med høyt D-vitamininnhold

Etter at ni eggprodusenter tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen mottatt mange henvendelser fra bekymrede folk. Folkehelseinstituttet (FHI) antar at hvert egg kan inneholde rundt 300 mikrogram D-vitamin, langt over anbefalt daglig dose, spesielt for barn. FHI anbefaler å kontakte lege hvis man har spist mer enn anbefalte mengder over de siste tre-fire ukene og opplever symptomer som magesmerter eller hodepine. Symptomer kan oppstå inntil en uke etter inntak. Barn tåler mindre D-vitamin enn voksne, og FHI har publisert anbefalte grenser for inntak basert på alder.

Over 100 har ringt Giftinformasjonen etter tilbaketrekking av egg

VG logovg.no

1 måned siden

Mange henvendelser til Giftinformasjonen om tilbakekalte egg

Etter at ni eggprodusenter tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen mottatt 118 henvendelser. Folk spør om trygge mengder, symptomer og behov for legekontakt. FHI antar at hvert egg kan inneholde for høye nivåer av D-vitamin, og anbefaler å kontakte lege hvis man har spist flere egg enn anbefalt over de siste ukene og opplever symptomer som magesmerter, hodepine eller økt tørste. Symptomer kan oppstå inntil en uke etter inntak. Ingen forgiftninger er meldt til nå.

Advarer mot råd på Facebook: – Skal ikke spises

TV2 logotv2.no

1 måned siden

Mattilsynet advarer: Ikke spis tilbakekalte egg mot D-vitaminmangel

Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.

10 millioner egg tilbakekalt – dette må du vite

NRK logonrk.no

1 måned siden

10 millioner egg tilbakekalles etter fôrfeil – fare for D-vitaminforgiftning

Nortura og Coop har tilbakekalt minst 10 millioner egg etter at det ble oppdaget for høyt nivå av vitamin D i noen egg. Feilen skyldes en fôrleverandør. Forbrukere rådes til å kaste eller returnere eggene. Folkehelseinstituttet (FHI) har beregnet hvor mange egg som trygt kan spises før det oppstår risiko for forgiftning, spesielt for barn. Symptomer på D-vitaminforgiftning inkluderer magesmerter, kvalme og hodepine. Gravide bør være forsiktige, og ammende kan vurdere å pause D-vitamintilskudd til barnet. Også svin har fått fôr med for mye vitamin D, men FHI anser ikke dette som en akutt helsefare.

Bemanner opp

Dagbladet logodinside.dagbladet.no

1 måned siden

Giftinformasjonen nedringt etter egg-tilbakekalling – øker bemanningen

Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt grunnet for høyt vitamin D-nivå, har Giftinformasjonen opplevd en markant økning i antall henvendelser fra bekymrede nordmenn. Mange lurer på om eggene de har hjemme er trygge å spise. Dette har ført til at Giftinformasjonen har måttet øke bemanningen for å håndtere alle henvendelsene. De råder forbrukere til å sjekke Mattilsynets nettsider for informasjon om hvilke egg som er berørt, og oppfordrer folk med symptomer som magesmerter og hodepine til å kontakte lege. FHI har publisert anbefalinger om trygt inntak av vitamin D basert på alder.

Mattilsynet: Svin med forhøyet D-vitamininnhold har gått til matproduksjon

VG logovg.no

1 måned siden

Mattilsynet: Svin med forhøyet D-vitamin har gått til matproduksjon

Mattilsynet melder at svin med for høyt D-vitamininnhold har blitt brukt i matproduksjon, etter først å ha blitt informert om det motsatte. Rundt 500 svin som hadde spist fôr med feildosering av vitamin D, ble slaktet før feilen ble oppdaget. Nortura mener det ikke er noen helsefare knyttet til nivåene i svinene, men Mattilsynet har likevel bedt om en grundig redegjørelse og har konsultert Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet vurderer at det ikke er noen akutt helsefare ved inntak av produkter fra disse svinene, selv over en periode på to uker. Saken kommer i kjølvannet av tilbakekallingen av over 600 tonn egg på grunn av for høyt vitamin D-innhold.

Stor pågang på giftinformasjonen etter eggskandalen

NRK logonrk.no

1 måned siden

Stor pågang til Giftinformasjonen etter egg-tilbakekalling grunnet D-vitaminfeil

Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen hos FHI opplevd stor pågang. Feilen skyldes en produksjonsfeil i hønseforet. FHI understreker at man må ha spist en betydelig mengde egg over en periode før det er helsefarlig, og har publisert anbefalinger om trygge mengder. Nortura har tilbakekalt alle egg fra de berørte gårdene, inkludert de som er solgt til matindustrien. FHI beroliger forbrukerne om at matvarer med egg vanligvis inneholder begrensede mengder, og oppfordrer folk til å sjekke eggene sine mot en liste publisert av Mattilsynet.

Svin med for høyt innhold av D-vitamin har gått til mat

TV2 logotv2.no

1 måned siden

Svin med for høyt D-vitamin-innhold havnet i matproduksjon

Kjøtt fra mellom 200 og 300 griser som har spist fôr med for høyt innhold av D-vitamin, har blitt brukt i matproduksjon før feildoseringen ble oppdaget. Mattilsynet ser alvorlig på saken, selv om foreløpige beregninger ikke viser akutt helserisiko. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Mattilsynet har bedt om en redegjørelse fra Nortura og en vurdering fra FHI, men Nortura mener kjøttet er trygt å spise. Saken startet med at over 600 tonn egg ble trukket fra markedet grunnet feildosering av vitamin D i fôret fra Felleskjøpet Agri.

Har avdekket alvorlig produksjonsfeil: Egg tilbakekalles

Nettavisen logonettavisen.no

1 måned siden

Egg tilbakekalles etter funn av for høyt vitamin D-nivå i fôr

En alvorlig produksjonsfeil har ført til tilbakekalling av flere eggmerker, inkludert Prior, Eldorado, First Price og Prima. Årsaken er fôr med svært høye nivåer av vitamin D, som kan føre til helseproblemer. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene og anbefaler å returnere dem til butikken eller kaste dem. FHI anslår at ett egg kan inneholde tre ganger høyere verdi av vitamin D enn anbefalt daglig inntak, og har satt grenser for trygt konsum over 3-4 uker. Symptomer på vitamin D-forgiftning kan inkludere magesmerter, hodepine og tretthet. Felleskjøpet, som leverte fôret, beklager hendelsen og jobber med å kartlegge omfanget og konsekvensene.

Mattilsynet: Svin med forhøyet D-vitamininnhold har gått til mat

Nettavisen logonettavisen.no

1 måned siden

Mattilsynet: Feilforede svin med forhøyet D-vitamin havnet i matproduksjon

Mattilsynet har bekreftet at kjøtt fra omtrent 500 griser som har spist fôr med for høyt innhold av vitamin D, har blitt solgt som mat før feilen ble oppdaget. Dette skjer etter at over 600 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av samme feildosering hos Felleskjøpet Agri. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Folkehelseinstituttet (FHI) har vurdert situasjonen og konkluderer med at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av kjøttet. Mattilsynet følger opp saken for å sikre dyrevelferd og mattrygghet.