Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring.
Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E.
Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Etter at ni eggprodusenter tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen mottatt mange henvendelser fra bekymrede folk. Folkehelseinstituttet (FHI) antar at hvert egg kan inneholde rundt 300 mikrogram D-vitamin, langt over anbefalt daglig dose, spesielt for barn. FHI anbefaler å kontakte lege hvis man har spist mer enn anbefalte mengder over de siste tre-fire ukene og opplever symptomer som magesmerter eller hodepine. Symptomer kan oppstå inntil en uke etter inntak. Barn tåler mindre D-vitamin enn voksne, og FHI har publisert anbefalte grenser for inntak basert på alder.
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt grunnet for høyt vitamin D-nivå, har Giftinformasjonen opplevd en markant økning i antall henvendelser fra bekymrede nordmenn. Mange lurer på om eggene de har hjemme er trygge å spise. Dette har ført til at Giftinformasjonen har måttet øke bemanningen for å håndtere alle henvendelsene. De råder forbrukere til å sjekke Mattilsynets nettsider for informasjon om hvilke egg som er berørt, og oppfordrer folk med symptomer som magesmerter og hodepine til å kontakte lege. FHI har publisert anbefalinger om trygt inntak av vitamin D basert på alder.
2 måneder siden
Etter at ni eggprodusenter tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen mottatt 118 henvendelser. Folk spør om trygge mengder, symptomer og behov for legekontakt. FHI antar at hvert egg kan inneholde for høye nivåer av D-vitamin, og anbefaler å kontakte lege hvis man har spist flere egg enn anbefalt over de siste ukene og opplever symptomer som magesmerter, hodepine eller økt tørste. Symptomer kan oppstå inntil en uke etter inntak. Ingen forgiftninger er meldt til nå.
2 måneder siden
Nortura og Coop har tilbakekalt minst 10 millioner egg etter at det ble oppdaget for høyt nivå av vitamin D i noen egg. Feilen skyldes en fôrleverandør. Forbrukere rådes til å kaste eller returnere eggene. Folkehelseinstituttet (FHI) har beregnet hvor mange egg som trygt kan spises før det oppstår risiko for forgiftning, spesielt for barn. Symptomer på D-vitaminforgiftning inkluderer magesmerter, kvalme og hodepine. Gravide bør være forsiktige, og ammende kan vurdere å pause D-vitamintilskudd til barnet. Også svin har fått fôr med for mye vitamin D, men FHI anser ikke dette som en akutt helsefare.
2 måneder siden
En alvorlig produksjonsfeil har ført til tilbakekalling av flere eggmerker, inkludert Prior, Eldorado, First Price og Prima. Årsaken er fôr med svært høye nivåer av vitamin D, som kan føre til helseproblemer. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene og anbefaler å returnere dem til butikken eller kaste dem. FHI anslår at ett egg kan inneholde tre ganger høyere verdi av vitamin D enn anbefalt daglig inntak, og har satt grenser for trygt konsum over 3-4 uker. Symptomer på vitamin D-forgiftning kan inkludere magesmerter, hodepine og tretthet. Felleskjøpet, som leverte fôret, beklager hendelsen og jobber med å kartlegge omfanget og konsekvensene.
2 måneder siden
Mattilsynet melder at svin med for høyt D-vitamininnhold har blitt brukt i matproduksjon, etter først å ha blitt informert om det motsatte. Rundt 500 svin som hadde spist fôr med feildosering av vitamin D, ble slaktet før feilen ble oppdaget. Nortura mener det ikke er noen helsefare knyttet til nivåene i svinene, men Mattilsynet har likevel bedt om en grundig redegjørelse og har konsultert Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet vurderer at det ikke er noen akutt helsefare ved inntak av produkter fra disse svinene, selv over en periode på to uker. Saken kommer i kjølvannet av tilbakekallingen av over 600 tonn egg på grunn av for høyt vitamin D-innhold.
2 måneder siden
Fleire nordmenn har for høgt nivå av D-vitamin i kroppen, viser nye undersøkingar. Hormonlege Per Medbøe Thorsby åtvarar mot unødvendig bruk av tilskot, då høge nivå kan gi helseskadar som nyresvikt. Særleg dei som får D-vitamin frå fisk, egg og berika produkt bør sjekke nivået før tilskot. Blodprøver frå Hormonlaboratoriet ved OUS viser auke i talet på pasientar med for høge verdiar, medan Haukeland universitetssjukehus ikkje ser same tendens.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen hos FHI opplevd stor pågang. Feilen skyldes en produksjonsfeil i hønseforet. FHI understreker at man må ha spist en betydelig mengde egg over en periode før det er helsefarlig, og har publisert anbefalinger om trygge mengder. Nortura har tilbakekalt alle egg fra de berørte gårdene, inkludert de som er solgt til matindustrien. FHI beroliger forbrukerne om at matvarer med egg vanligvis inneholder begrensede mengder, og oppfordrer folk til å sjekke eggene sine mot en liste publisert av Mattilsynet.
2 måneder siden
Felleskjøpet har tilbakekalt 10 millioner egg etter å ha oppdaget en alvorlig produksjonsfeil i hønsefôret, som resulterte i for høyt D-vitamininnhold. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene, da de kan inneholde tre ganger høyere D-vitaminnivå enn anbefalt, og oppfordrer de som har spist mange egg og opplever symptomer om å kontakte lege. Anne B. Ragde er blant dem som har blitt dårlig etter å ha spist eggene. Felleskjøpet beklager hendelsen og understreker at de tar saken svært alvorlig, og fremhever viktigheten av matsikkerhet i norsk landbruk.