Etter at ni eggprodusenter tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen mottatt 118 henvendelser. Folk spør om trygge mengder, symptomer og behov for legekontakt.
FHI antar at hvert egg kan inneholde for høye nivåer av D-vitamin, og anbefaler å kontakte lege hvis man har spist flere egg enn anbefalt over de siste ukene og opplever symptomer som magesmerter, hodepine eller økt tørste. Symptomer kan oppstå inntil en uke etter inntak.
Ingen forgiftninger er meldt til nå.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Etter at ni eggprodusenter tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen mottatt mange henvendelser fra bekymrede folk. Folkehelseinstituttet (FHI) antar at hvert egg kan inneholde rundt 300 mikrogram D-vitamin, langt over anbefalt daglig dose, spesielt for barn. FHI anbefaler å kontakte lege hvis man har spist mer enn anbefalte mengder over de siste tre-fire ukene og opplever symptomer som magesmerter eller hodepine. Symptomer kan oppstå inntil en uke etter inntak. Barn tåler mindre D-vitamin enn voksne, og FHI har publisert anbefalte grenser for inntak basert på alder.
2 måneder siden
Nortura og Coop har tilbakekalt minst 10 millioner egg etter at det ble oppdaget for høyt nivå av vitamin D i noen egg. Feilen skyldes en fôrleverandør. Forbrukere rådes til å kaste eller returnere eggene. Folkehelseinstituttet (FHI) har beregnet hvor mange egg som trygt kan spises før det oppstår risiko for forgiftning, spesielt for barn. Symptomer på D-vitaminforgiftning inkluderer magesmerter, kvalme og hodepine. Gravide bør være forsiktige, og ammende kan vurdere å pause D-vitamintilskudd til barnet. Også svin har fått fôr med for mye vitamin D, men FHI anser ikke dette som en akutt helsefare.
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt grunnet for høyt vitamin D-nivå, har Giftinformasjonen opplevd en markant økning i antall henvendelser fra bekymrede nordmenn. Mange lurer på om eggene de har hjemme er trygge å spise. Dette har ført til at Giftinformasjonen har måttet øke bemanningen for å håndtere alle henvendelsene. De råder forbrukere til å sjekke Mattilsynets nettsider for informasjon om hvilke egg som er berørt, og oppfordrer folk med symptomer som magesmerter og hodepine til å kontakte lege. FHI har publisert anbefalinger om trygt inntak av vitamin D basert på alder.
2 måneder siden
En alvorlig produksjonsfeil har ført til tilbakekalling av flere eggmerker, inkludert Prior, Eldorado, First Price og Prima. Årsaken er fôr med svært høye nivåer av vitamin D, som kan føre til helseproblemer. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene og anbefaler å returnere dem til butikken eller kaste dem. FHI anslår at ett egg kan inneholde tre ganger høyere verdi av vitamin D enn anbefalt daglig inntak, og har satt grenser for trygt konsum over 3-4 uker. Symptomer på vitamin D-forgiftning kan inkludere magesmerter, hodepine og tretthet. Felleskjøpet, som leverte fôret, beklager hendelsen og jobber med å kartlegge omfanget og konsekvensene.
2 måneder siden
Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring. Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.
2 måneder siden
Flere egg tilbakekalles etter en alvorlig produksjonsfeil hos Felleskjøpet, som har levert fôr med for høyt innhold av D-vitamin til seks slaktegrisprodusenter og ni eggprodusenter i Trøndelag. Egg fra merkevarene Eldorado, First Price, Prima og Prior trekkes tilbake fra butikkhyllene. Nortura oppfordrer forbrukere til å kaste eller returnere eggene. Mattilsynet understreker at de som har spist mange av de aktuelle eggene og har symptomer på vitamin D-forgiftning bør kontakte lege. Feilen kan også ha alvorlige konsekvenser for dyrehelse og dyrevelferd.
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen hos FHI opplevd stor pågang. Feilen skyldes en produksjonsfeil i hønseforet. FHI understreker at man må ha spist en betydelig mengde egg over en periode før det er helsefarlig, og har publisert anbefalinger om trygge mengder. Nortura har tilbakekalt alle egg fra de berørte gårdene, inkludert de som er solgt til matindustrien. FHI beroliger forbrukerne om at matvarer med egg vanligvis inneholder begrensede mengder, og oppfordrer folk til å sjekke eggene sine mot en liste publisert av Mattilsynet.
2 måneder siden
Felleskjøpet har tilbakekalt 10 millioner egg etter å ha oppdaget en alvorlig produksjonsfeil i hønsefôret, som resulterte i for høyt D-vitamininnhold. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene, da de kan inneholde tre ganger høyere D-vitaminnivå enn anbefalt, og oppfordrer de som har spist mange egg og opplever symptomer om å kontakte lege. Anne B. Ragde er blant dem som har blitt dårlig etter å ha spist eggene. Felleskjøpet beklager hendelsen og understreker at de tar saken svært alvorlig, og fremhever viktigheten av matsikkerhet i norsk landbruk.
2 måneder siden
Flere eggprodusenter tilbakekaller nå egg etter at det er oppdaget for høyt innhold av vitamin D. Feilen stammer fra kraftfôr produsert av Felleskjøpet, som har tilsatt for mye vitamin D. Dette fôret er brukt av bønder som leverer egg til Nortura. Tilbakekallingen omfatter utvalgte egg fra merkevarene Eldorado, First Price, Prima og Prior. Nortura oppfordrer forbrukere til å sjekke holdbarhetsdato og EFTA-nummer på eggene og enten kaste eller returnere dem til butikken hvis de er omfattet av tilbakekallingen. Egg som fortsatt er i butikk fjernes nå fra hyllene.
2 måneder siden
Forfatter Anne B. Ragde forteller om akutt ubehag etter å ha spist egg som nå er tilbakekalt grunnet for høyt vitamin D-innhold. Hun opplevde ekstrem kvalme og hodepine etter å ha spist bare to egg. Mattilsynet har tilbakekalt over 100 tonn egg fra flere produsenter etter at det ble oppdaget for høye verdier av vitamin D i fôret til hønene. Ragde stiller spørsmål ved Folkehelseinstituttets anbefalinger om trygt inntak og oppfordrer folk til å være forsiktige. Mattilsynet advarer om at eggene kan være helseskadelige og ber folk kontakte lege ved symptomer.