Mattilsynet advarer mot å bruke plastbokser med hvite flekker til matoppbevaring, da skadet plast kan frigjøre helseskadelige kjemikalier og mikroplast. Hvite flekker oppstår ofte etter at plasten har vært utsatt for høye temperaturer.
Mange gjenbruker også emballasje som ikke er egnet for matoppbevaring, som isbokser og yoghurtbegre. Det er viktig å sjekke merkingen på emballasjen og følge bruksbegrensninger, da høye temperaturer kan øke frigjøringen av skadelige stoffer.
Bruk beholdere som er ment for matoppbevaring og følg anvisningene for å unngå helserisiko.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
4 måneder siden
En kommunikasjonsrådgiver i BIR advarer mot bruk av plast i julepynt, da det bidrar til mikroplastforurensning. Glitter, falsk snø, og plastgranbar er eksempler på ferdigprodusert mikroplast som lett spres og inntas. Hun påpeker også problemet med plast i gavepapir, som ofte kastes feil, og viktigheten av korrekt kildesortering av batterier for å unngå brannfare. Hun oppfordrer til å velge miljøvennlige alternativer og unngå unødvendig plastbruk i julen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
4 måneder siden
Brannvernforeningen advarer om brannfare ved bruk av smultgryte i førjulstiden. Smult og matoljer kan selvantenne ved høy temperatur, og forsøk på å slukke med vann kan føre til en eksplosjonsartet brann. En boligbrann i Hol kommune illustrerer faren. Det anbefales å bruke lokk eller slukkespray for å slukke fettbranner, og man bør aldri forlate gryta uten tilsyn. Røykutvikling er et tegn på for høy temperatur. Det understrekes at man ikke må flytte på en brennende gryte.
4 måneder siden
Avinor advarer mot gjentagende pakketabber i sikkerhetskontrollen på flyplassene i julen. Mange glemmer reglene for væske i håndbagasjen, som gjelder også for julegaver. Væsker over 100 ml må i innsjekket bagasje. Julemat som kaker, ribbe og pinnekjøtt er tillatt, men surkål inneholder for mye væske. Det anbefales å sende gaver som lekepistoler, bunadskniver og parfyme i innsjekket bagasje, mens powerbanks må i håndbagasjen. Reisende bør spørre om innholdet i innpakkede gaver for å unngå at de må kastes.
1 måned siden
Artikkelen advarer mot bruk av leppepomader som inneholder mineralske oljer som MOSH og MOAH, da disse kan være skadelige og potensielt kreftfremkallende. Legen Cecilie Johansen anbefaler å sjekke ingredienslisten og unngå produkter med stoffer som paraffinum liquidum og paraffin. Artikkelen fremhever også at en stor andel kosmetikk inneholder parabener, som er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Forbrukerrådet har tidligere påpekt at mange leppepomader kan inneholde skadelige stoffer, og oppfordrer forbrukere til å være oppmerksomme på innholdet i kosmetikk.
4 måneder siden
Avinor advarer reisende om pakketabber som kan føre til at julegaver blir konfiskert på flyplassen. De understreker at 47 tonn med mat, drikke og skjønnhetsprodukter kastes årlig i sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn. Vanlige feil inkluderer å pakke powerbanker eller primuser i innsjekket bagasje, samt å ha med væsker over 100 ml i håndbagasjen. Reisende bør også være oppmerksomme på at innpakkede gaver kan bli åpnet i sikkerhetskontrollen. Pinnekjøtt og ribbe er tillatt i håndbagasjen, men reglene for destinasjonslandet må sjekkes. Feil pakking kan føre til erstatningsansvar ved skade på andres bagasje.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
4 måneder siden
Avinor advarer om gjentakende pakketabber i sikkerhetskontrollen på flyplassene i julen. Mange glemmer reglene for væske i håndbagasjen, som begrenser mengden til 100 ml per beholder. Julegaver som inneholder væske over denne grensen må sendes i innsjekket bagasje. Julemat som kaker, ribbe og pinnekjøtt er tillatt, men surkål inneholder for mye væske. Det anbefales å sende de fleste julegaver i innsjekket bagasje, inkludert lekepistoler, bunadskniver og parfyme. Powerbanks er et unntak og må tas med i håndbagasjen. Avinor oppfordrer reisende til å spørre om innholdet i innpakkede gaver for å unngå å måtte kaste dem i sikkerhetskontrollen.
4 måneder siden
Eksperter advarer om at frysebokser ikke bør stå i for kalde rom, som uisolerte kjellere, uteboder, garasjer eller hytter om vinteren. For lav temperatur kan føre til at kompressoren slites ut fordi smøremidlene blir tykkere. Dette kan resultere i at fryseren går i stykker, og slike skader dekkes ikke av forsikringen. Forsikringen dekker kun skader som skyldes plutselige og tilfeldige hendelser, som lynnedslag. I tillegg kan garantien bortfalle hvis fryseren ikke brukes i henhold til bruksanvisningens anbefalte romtemperatur. Det anbefales å installere en varmekilde for å holde temperaturen stabil.