Mahad Mahamud, en tidligere bioingeniør som bodde 17 år i Norge, kjemper for å få tilbake sitt norske statsborgerskap etter å ha blitt fratatt det og utvist i 2018. Han ble anklaget for å være fra Djibouti, men hevder han er somalier.
Mahamud savner sine fire barn, som bor i Norge, og ønsker å delta i deres liv. En ny rettssak er startet for å bevise hans identitet, og han håper å vinne slik at han kan returnere til Norge og være sammen med familien sin.
Han deltar i rettsaken via videolink fra Frankrike.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE). Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten. Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.
3 måneder siden
En 39 år gammel familiefar saksøker den norske stat etter å ha blitt fratatt sitt norske statsborgerskap. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er medlem av terrorgruppen ISKP i Afghanistan og utgjør en trussel mot rikets sikkerhet. Mannen, som kom til Norge i 2010 og fikk statsborgerskap i 2017, avviser anklagene og hevder statsborgerskapet er fratatt på sviktende grunnlag. Rettssaken skal behandles i Oslo tingrett, der PST vil legge frem sine bevis. Mannens advokat hevder han er statsløs og ønsker å returnere til Norge. Saken er den første som prøver den nye lovbestemmelsen om tap av statsborgerskap.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael (46) står overfor tvangsretur til Etiopia, et land han forlot som 14-åring og ikke har noen tilknytning til. Han har bodd i Norge siden 2002, jobbet som bonde og snekker, og etablerte seg på Røros. Politiet brøt seg inn i hans hjem i mars, og han ble informert om den kommende tvangsreturen i retten. Hailemichael har anket avgjørelsen og bedt om midlertidig forføyning. Norge har intensivert tvangsreturer av etiopiere som oppholder seg ulovlig i landet, og justisminister Emilie Enger Mehl har uttalt at dette er nødvendig. Hun vurderer å oppheve visumrestriksjoner for etiopiere i 2025, som en belønning for Etiopias samarbeid om retur av egne borgere.
3 måneder siden
En norsk-afghaner ble fratatt sitt norske statsborgerskap og pass da han oppsøkte den norske ambassaden i Pakistan. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er en sikkerhetsrisiko med tilknytning til IS, og at han utgjør en trussel mot Norge. Mannen selv hevder han er uskyldig og frykter for sitt liv i Afghanistan. Han har saksøkt staten for å få tilbake sitt statsborgerskap. Rettssaken i Oslo tingrett er spesiell, da mannens advokat, John Christian Elden, ikke får innsyn i de graderte dokumentene som PST legger frem som bevis. Dette reiser spørsmål om rettssikkerhet og bevisførsel i slike saker. Dom i saken ventes om et par uker.
3 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det. Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre. Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.
25 dager siden
Emad Handouqah, en norskpalestinsk mann, ble evakuert til Jordan, men måtte etterlate sin kone og fem barn i Gaza. Han er fortvilet over situasjonen, da han tidligere har fått avslag på familiegjenforening og nå ser familien sin lide under krigen. Familien har mistet alt de eide, inkludert deres hjem og Handouqahs bilforretning. Han lever nå i konstant frykt og savn, men håper at norske myndigheter vil hjelpe ham med familiegjenforening slik at han kan få dem i sikkerhet. Utenriksdepartementet har bekreftet at de har evakuert flere norske borgere fra Gaza gjennom nabolandene Jordan og Egypt.
19 dager siden
I rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen vitnet hans svoger, som tidligere var nabo og rektor for barna. Svogeren hevder å aldri ha observert fysisk vold i familien, og beskriver Gjert som en omsorgsfull person, selv om han erkjenner høylytte diskusjoner. Han fremhever at barna ofret mye for idretten, men at dette var et bevisst valg. Filip og Henrik Ingebrigtsen uttrykte uenighet med svogerens fremstilling og stilte spørsmål ved relevansen av hans observasjoner, da de mente han hadde begrenset innsikt i familielivet.
5 dager siden
Tone Ingebrigtsen er stevnet som vitne i rettssaken mot sin ektemann, trenerprofilen Gjert Ingebrigtsen, hvor deres barn er ofre. Hun har så langt nektet å forklare seg for politiet, og det er usikkert om hun vil vitne i retten. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen understreker at barna opplever sviket fra moren som en stor belastning og håper hun vil støtte barna ved å forklare seg. Tone deltok i et skjult lydopptak som viser at hun har vært en del av familiens konflikter, men forsvarer John Christian Elden mener opptaket ikke beviser noe straffbart. Statsadvokat Ellen Mellemstrand Gimre sier at saken ikke avhenger av Tones forklaring, men at hun er et sentralt vitne. Rettssaken har vært følelsesmessig krevende, blant annet for Gjert Ingebrigtsen som har brutt ut i gråt i retten.
2 dager siden
Tone Ingebrigtsen skal mandag innta vitneboksen i rettssaken mot sin ektemann Gjert Ingebrigtsen. Det er knyttet stor spenning til om hun vil velge å avgi forklaring.
2 måneder siden
Fire måneder etter tvangsreturen til Etiopia sliter Daniel Solomon Beru med å få gyldig ID og er internert. Til tross for ID-avklaring før retur, møter han stengte dører hos etiopiske myndigheter og forteller om vanskelige forhold på interneringssenteret. Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE) understreker Etiopias plikt til å ta imot egne borgere, men Beru opplever manglende hjelp. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kritisert praksisen med delegasjonsbesøk på Trandum, der internerte opplevde «avhørslignende møter». Beru kom til Norge i 2008, men mistet oppholdstillatelsen i 2023 etter at UNE mente han hadde gitt uriktige opplysninger. Han savner sine barn i Norge.