DNB planlegger å opprette to nye fond, «DNB Sikkerhet & Beredskap» og «DNB European Defence», som vil investere i forsvarsaksjer. Dette skjer som følge av økt interesse for investering i sikkerhet og beredskap.
Aksjesjef i DNB Asset Management, Knut Hellandsvik, bekrefter at de ser økt etterspørsel etter indeksfond rettet mot smalere investeringsunivers. Europeiske våpenaksjer har steget betydelig i verdi den siste tiden, grunnet usikkerhet rundt USAs forpliktelser i Europa og en krangel med Ukraina.
Dette har ført til at flere land, inkludert Tyskland, har varslet betydelig opprustning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
EU og Nato øker forsvarsinvesteringene som svar på nye sikkerhetsutfordringer. Det er et økende fokus på tettere forsvarssamarbeid i Norden, Baltikum og Polen, med vekt på koordinering og felles investeringer. Flere EU-parlamentarikere understreker behovet for å være forberedt på krig og øke støtten til Ukraina. Samtidig diskuteres det hvordan Europa kan fylle et eventuelt tomrom dersom amerikansk støtte avtar. Norge, som ikke er EU-medlem, samarbeider tett med EU om forsvar og sikkerhet.
1 måned siden
Forsvarsaksjer, spesielt Kongsberg Gruppen, har hatt betydelig vekst på grunn av økte forsvarsbudsjetter i Europa og internasjonal politisk usikkerhet. Robert Næss i Nordea påpeker at Kongsberg Gruppen nå er høyt priset. MP Pensjon, som har investert i Kongsberg Gruppen i over 20 år, har solgt over 80 prosent av sine aksjer, men eier fortsatt aksjer for over én milliard kroner. Salget skyldes behovet for å spre risiko. MP Pensjon investerer ikke i selskaper som produserer farlige våpen, og holder seg unna amerikanske våpenprodusenter. Det forventes at amerikanske forsvarsselskaper vil legge press på Trump for å endre retorikken rundt forsvarsbudsjetter, noe som kan påvirke europeiske forsvarsaksjer.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.
2 måneder siden
Forsvarsaksjer, inkludert Kongsberg Gruppen, opplever en markant økning på børsen etter sikkerhetskonferansen i München. En analytiker i Danske Bank mener at konferansen har forsterket ideen om at Europa må styrke sin egen forsvarsindustri, spesielt i fravær av amerikanske sikkerhetsgarantier. Bekymringer oppstår etter at USA har hatt samtaler med Russland uten europeisk deltakelse, noe som har fått statsminister Jonas Gahr Støre til å uttrykke uro over et potensielt svekket forhold mellom USA og Europa. Samtidig advarer analytikere om at Kongsberg Gruppen-aksjen er høyt verdsatt og dermed sårbar for endringer i markedssentimentet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
3 måneder siden
DNB vurderer å lansere et kryptofond som følge av økt interesse fra kunder og et trendskifte i finansmiljøet. Banken ser på bitcoin som et alternativ til gull, med begrenset tilbud og økende etterspørsel. Donald Trumps kryptovennlige holdning og utnevnelse av Paul Atkins til SEC-sjef har påvirket markedet. Flere selskaper som eier mye krypto har sett aksjekursene stige. Bitcoin har fått mer respekt i finansmiljøet, og flere banker og fond har oppdatert sine investeringsmandater. DNB ser etterspørsel blant kundene for spissere fond, slik som det nylig lanserte kjernekraftfondet.
1 måned siden
Oslo Børs viser positiv utvikling etter nyheten om omfattende investeringsplaner i Tyskland, hvor partier vurderer et spesialfond på 500 milliarder euro for å styrke forsvar og infrastruktur. Markedet preges samtidig av usikkerhet rundt Donald Trumps handelspolitikk og tollsatser. John Fredriksen selger seg ut av Golden Ocean i en avtale til over 13 milliarder kroner. Våpenprodusenten Kongsberg Gruppen fortsetter oppturen, mens aluminiumsprodusenten Norsk Hydro også stiger kraftig. Flyselskapet Norse Atlantic melder om oppgang etter presentasjon av trafikktall.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økt interesse for internasjonale forhold i Norge, spesielt knyttet til Europa og USA etter valget av Donald Trump. Europabevegelsen og Nei til EU opplever begge medlemsvekst. Økt usikkerhet rundt USA som alliansepartner trekkes frem som en viktig årsak. SVs Ingrid Fiskaa mener debatten bør fokusere på sikkerhetstrusselen Trump utgjør, mens Heidi Nordby Lunde fra Europabevegelsen mener Norge må inn i EU for å delta i viktig sikkerhetspolitisk samarbeid. Nei til EU ser ikke EU som et sikkerhetspolitisk alternativ.
1 måned siden
Kongsberg Gruppen opplever en betydelig økning i aksjeverdien etter signaler fra europeiske ledere om økte investeringer i forsvar og støtte til Ukraina. Denne utviklingen skjer i en tid preget av uro i markedene, med tollproblematikk og geopolitiske spenninger. Norwegian melder samtidig om kjøp av ti Boeing 737-800 fly, noe som forventes å gi en engangsgevinst på 570 millioner kroner og årlige besparelser på 200 millioner kroner. Hovedindeksen på Oslo Børs viser en generell oppgang. Andre selskaper som Shelf Drilling, Paratus Energy Services og Xplora Technologies har også rapportert om hendelser.
3 måneder siden
DNB-sjef Kjerstin Braathen forventer økt konkurranse om kapital i Europa, grunnet store investeringsbehov knyttet til det grønne skiftet, digitalisering, forsvar og gjenoppbygging av Ukraina. DNB er avhengig av å hente kapital fra utlandet, da det ikke er nok privat kapital i Norge. EU ønsker å tiltrekke seg sparepenger som er plassert utenfor Europa, noe som kan føre til økt konkurranse for DNB. Braathen påpeker at usikkerhet rundt norske rammevilkår kan påvirke utenlandske investorer, og at Norge må jobbe for å være attraktivt for utenlandsk kapital.