DNA-testselskapet 23andMe, som besitter genetisk informasjon fra millioner av mennesker, er på randen av konkurs og har søkt om konkursbeskyttelse i USA. Dette har ført til bekymring blant kundene, som frykter at deres sensitive data kan havne i gale hender.
Myndigheter og eksperter, inkludert Datatilsynet, oppfordrer nå kundene til å slette sine data og kontoer hos selskapet. DNA-informasjon anses som svært personlig og kan misbrukes, for eksempel ved at forsikringsselskaper nekter dekning eller krever høyere priser.
IT-eksperter anbefaler å sikre egne data før kontoen slettes. Selskapets aksjekurs har stupt, og de forsøker nå å selge seg selv under tilsyn av en domstol.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Home & Cottage-kunder er frustrerte etter at selskapet gikk konkurs. Flere har betalt store forskudd for varer de nå frykter å ikke få. Kunder reagerer på manglende informasjon og at selskapet reklamerte for salg like før konkursen. Enkelte kunder har betalt opptil 22.000 kroner i forskudd. Bostyrer vurderer opphørssalg eller salg av varebeholdningen. Forbrukerrådet anbefaler kundene å kreve gjennomføring av avtalen eller tilbakebetaling fra konkursboet, men advarer om at de kan tape penger. Det er usikkert hvor mye kundene vil få tilbake.
1 måned siden
Gründer Per Skøien advarer om at Googles nye prisverktøy, Google Automated Discounts (GAD), kan føre til et konkursras blant små og mellomstore nettbutikker. Verktøyet, som bruker AI for dynamisk prising, kan gi lavere priser for forbrukerne, men Skøien frykter at det på sikt vil redusere konkurransen og føre til høyere priser. Blivakker anslår allerede et betydelig omsetningstap som følge av GAD. Forbrukertilsynet vurderer nå lovligheten av tjenesten, og hele netthandelsbransjen venter spent på utfallet. Skøien oppfordrer norske myndigheter til å gripe inn for å beskytte små og mellomstore aktører.
1 måned siden
En dansk etterretningsekspert advarer om økt risiko ved å dele norsk etterretning med USA, etter at sensitive amerikanske militære planer ble lekket via den usikre meldingsappen Signal. Denne saken har skapt bekymring for datasikkerheten og gradert informasjon. Canada har også uttrykt bekymring, mens en norsk ekspert mener at risikoen ved å ikke dele etterretning er enda større. Andre eksperter peker på at Trump-administrasjonens manglende erfaring med sikkerhetsprotokoller, samt et endret syn på Russland som en potensiell trussel, undergraver sikkerheten og tilliten i det transatlantiske etterretningssamarbeidet.
1 måned siden
Forbrukerrådet anklager Vipps for lovbrudd etter at selskapet ba brukere om samtykke til å bruke deres kjøpshistorikk til markedsføring. Forbrukerrådet mener at Vipps aktivt presset brukerne til å akseptere dette, uten å gi dem et reelt alternativ til å nekte. Rådet frykter at slik bruk av data kan avsløre sensitiv informasjon om brukerne, som for eksempel helseopplysninger. Vipps har svart at de vil vurdere kritikken og se på om de bør gjøre endringer i sine samtykkeprosedyrer.
4 måneder siden
Etter Flyrs konkurs i 2023 ble sensitive opplysninger om over 400 ansatte lekket som følge av en menneskelig feil fra bostyret. Datatilsynet har konkludert med at dette var et brudd på personvernregelverket. Fire tidligere ansatte, representert av advokat Linnéa Tereza Karlberg fra Danielsen & Co, har varslet søksmål mot bostyret og advokatfirmaet Kvale. De krever 100.000 kroner hver i oppreisning, med henvisning til brudd på GDPR og frykt for misbruk av data. Kvale bestrider ansvaret, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere etter søksmålsvarselet.
16 dager siden
Sikkerhetseksperter advarer om at moderne biler er sårbare for hacking og datamisbruk. Bilene samler inn store mengder data via kameraer og sensorer, som kan brukes til overvåking eller manipulering. Spesielt kinesiskproduserte biler utgjør en risiko, gitt Kinas statlige overvåkingskapasitet. Bileiere kan uforvarende bli ansvarlige for ulovlig filming. Det er også bekymring for at data fra biler kan brukes til å kartlegge trafikkmønstre og true sikkerheten ved statsbesøk. Nasjonal sikkerhetsmyndighet erkjenner utfordringen og oppfordrer til åpenhet rundt risikoen.
3 måneder siden
Møbel- og interiørkjeden Home & Cottage har gått konkurs, og mange kunder har betalt for varer de ikke har mottatt. Flere kunder reagerer på de store rabattene selskapet hadde i forkant av konkursen, og stiller spørsmål ved om de var klar over den kommende konkursen. Kunder som har betalt med bankkort risikerer å tape pengene sine, men Forbrukerrådet anbefaler å kontakte banken for å undersøke muligheten for tilbakebetaling. Konkursboet er solgt, og den nye eieren skal forsøke å finne løsninger for kundene. Det er også mulig for kunder å rette krav mot konkursboet, men de må være forberedt på å få en liten andel av kravet sitt.
1 måned siden
Blivakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal advarer mot Googles nye prisverktøy, som gir konkurrenter mulighet til å tilby kunder lavere priser via Google-annonser. Brandsdal anslår at Blivakker har tapt 150–200 millioner kroner på dette. Han frykter at verktøyet kan bryte med markedsføringsreglene og avventer en juridisk avklaring fra Forbrukertilsynet. Konkurrenten Lyko mener Google-prisene kan regnes som individuell prissetting. Blivakker har kuttet priser for å matche konkurrentene, men mener dette ikke er en bærekraftig løsning.
3 måneder siden
Et omfattende datainnbrudd har rammet det norsk-amerikanske selskapet Gravy Analytics/Unacast, som driver med stedssporing. Data om flere hundretusen nordmenn, inkludert deres bevegelser, skal ha blitt lekket på russiske hackerforum. Eksperter bekrefter at dataene ser ekte ut og stammer fra selskapet. Datatilsynet uttrykker stor bekymring over de potensielle konsekvensene, da lekkasjen kan avsløre sensitiv personlig informasjon. Selskapene har ikke kommentert saken.
1 måned siden
Danske IT-eksperter advarer om at Danmark er svært avhengig av amerikansk teknologi, spesielt skytjenester. De frykter at landet kan lammes på bare en time hvis USA stenger disse tjenestene. Usikkerheten rundt tidligere forhold mellom USA og Europa forsterker bekymringen, og ekspertene anbefaler å vurdere en «plan B». Selv om det er vanskelig å endre eksisterende programvareløsninger raskt, understrekes behovet for å unngå økt avhengighet av én leverandør. Samtidig har flere dansker startet Facebook-grupper for å boikotte amerikanske varer.