Blivakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal advarer mot Googles nye prisverktøy, som gir konkurrenter mulighet til å tilby kunder lavere priser via Google-annonser. Brandsdal anslår at Blivakker har tapt 150–200 millioner kroner på dette.
Han frykter at verktøyet kan bryte med markedsføringsreglene og avventer en juridisk avklaring fra Forbrukertilsynet. Konkurrenten Lyko mener Google-prisene kan regnes som individuell prissetting.
Blivakker har kuttet priser for å matche konkurrentene, men mener dette ikke er en bærekraftig løsning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Gründer Per Skøien advarer om at Googles nye prisverktøy, Google Automated Discounts (GAD), kan føre til et konkursras blant små og mellomstore nettbutikker. Verktøyet, som bruker AI for dynamisk prising, kan gi lavere priser for forbrukerne, men Skøien frykter at det på sikt vil redusere konkurransen og føre til høyere priser. Blivakker anslår allerede et betydelig omsetningstap som følge av GAD. Forbrukertilsynet vurderer nå lovligheten av tjenesten, og hele netthandelsbransjen venter spent på utfallet. Skøien oppfordrer norske myndigheter til å gripe inn for å beskytte små og mellomstore aktører.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Googles nye verktøy «Automated Discounts» (GAD), som tillater nettbutikker å tilby ulike priser basert på markedsovervåking og kundenes atferd. Dette fører til prisforskjeller for samme produkt, avhengig av om kunden kommer via Google-annonse eller direkte. Høyskolelektor Karl Philip Lund mener dette kan endre netthandelen og straffe lojale kunder. Virke advarer mot svekket tillit, mens Forbrukertilsynet undersøker påvirkningen på førpris-regler. Lyko bruker verktøyet, ser risiko for økt Google-makt, men finner det vanskelig å unngå.
1 måned siden
NHO har kontaktet Forbrukertilsynet angående bekymringer knyttet til Googles «Automated Discounts» (GAD), etter henvendelser fra flere medlemsbedrifter. Disse bedriftene frykter at GAD kan føre til villedende priser og dermed vridning av konkurransen. GAD skaper prisforskjeller avhengig av om kunden kommer direkte til nettbutikken eller via en Google-annonse. NHO ber tilsynet om en rask vurdering av om GAD er i strid med markedsføringsloven, spesielt med tanke på kravet om at førpriser skal reflektere den laveste prisen de siste 30 dagene. Forbrukertilsynet har saken til vurdering og forventer å gi et svar i løpet av uken.
1 måned siden
Forbrukertilsynet har konkludert med at nettbutikker som benytter Google Automated Discounts, bryter prisreglene. Direktør Bente Øverli uttaler at dette kan føre til økonomiske reaksjoner fra tilsynet.
22 dager siden
Konkurransetilsynet vurderer å tillate en prisportal for dagligvarer som viser historiske priser, men er skeptisk til sanntidsinformasjon, da de frykter dette vil redusere konkurransen mellom kjedene. Uten prisgjennomsiktighet er det vanskelig for forbrukere å sammenligne priser og vurdere tilbud. Konkurransetilsynet mener konkurransen i dagligvarebransjen er for svak og ønsker flere aktører på markedet, samt at tollvernet endres. Forbrukerrådet synes tilsynets signaler er interessante og ser potensiale i en slik løsning.
6 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.
1 måned siden
Forbrukerrådet advarer om at dagligvarekjeders økende bruk av egne merkevarer (EMV) i frysedisken kan føre til dårligere konkurranse og færre valgmuligheter for kundene. En sjekk av Nettavisen viser at Rema 1000 har en EMV-andel på over 90% for fryste grønnsaker. Forbrukerrådet frykter at dette kan føre til et EMV-monopol, selv om EMV i utgangspunktet kan bidra til å presse priser. De påpeker at dagligvarekjedenes kontroll over grossister og transport forsterker problemet. Rema 1000 og Kiwi forsvarer sine strategier med at EMV gir lavere kostnader og et bredere utvalg, men Forbrukerrådet oppfordrer Konkurransetilsynet til å undersøke utviklingen.
1 måned siden
Mester Grønn-sjef Erling J. Ølstad er kritisk til Postens avtale med den kinesiske nettgiganten Temu. Han mener avtalen gir Temu konkurransefordeler og truer tradisjonelle butikker, spesielt i distriktene, på grunn av forskjeller i fraktavgifter, husleie og toll. Ølstad frykter at mange butikker må legge ned. Posten forsvarer avtalen med at de er en av flere aktører som håndterer pakker fra Temu, og at nordmenns handlevaner er i endring. De understreker at avtalen er kommersiell og ikke påvirker deres tjenestetilbud. Posten fremhever også at de har fokus på bærekraftig transport.
4 måneder siden
Byggmax har annonsert at de vil selge juletrær til under 130 kroner, noe som har skapt bekymring hos Norsk gartnerforbund og juletreprodusenter. De mener dette er prisdumping som skader norsk juletreproduksjon. Juletreprodusent Karl Henrik Hals påpeker at han ikke kan konkurrere med slike priser og at det kan gå ut over kvaliteten. Byggmax på sin side avviser kritikken og viser til at importen av juletrær har gått ned. De mener også at de tilbyr et rimeligere alternativ for de som ikke har råd til dyrere trær.
2 dager siden
Rema 1000 får kritikk for sine nye elektroniske prisetiketter. Forbrukerrådet mener skriften er for liten, spesielt på enhetsprisen.