Forbrukertilsynet har konkludert med at nettbutikker som benytter Google Automated Discounts, bryter prisreglene.
Direktør Bente Øverli uttaler at dette kan føre til økonomiske reaksjoner fra tilsynet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler Googles nye verktøy «Automated Discounts» (GAD), som tillater nettbutikker å tilby ulike priser basert på markedsovervåking og kundenes atferd. Dette fører til prisforskjeller for samme produkt, avhengig av om kunden kommer via Google-annonse eller direkte. Høyskolelektor Karl Philip Lund mener dette kan endre netthandelen og straffe lojale kunder. Virke advarer mot svekket tillit, mens Forbrukertilsynet undersøker påvirkningen på førpris-regler. Lyko bruker verktøyet, ser risiko for økt Google-makt, men finner det vanskelig å unngå.
1 måned siden
Gründer Per Skøien advarer om at Googles nye prisverktøy, Google Automated Discounts (GAD), kan føre til et konkursras blant små og mellomstore nettbutikker. Verktøyet, som bruker AI for dynamisk prising, kan gi lavere priser for forbrukerne, men Skøien frykter at det på sikt vil redusere konkurransen og føre til høyere priser. Blivakker anslår allerede et betydelig omsetningstap som følge av GAD. Forbrukertilsynet vurderer nå lovligheten av tjenesten, og hele netthandelsbransjen venter spent på utfallet. Skøien oppfordrer norske myndigheter til å gripe inn for å beskytte små og mellomstore aktører.
1 måned siden
NHO har kontaktet Forbrukertilsynet angående bekymringer knyttet til Googles «Automated Discounts» (GAD), etter henvendelser fra flere medlemsbedrifter. Disse bedriftene frykter at GAD kan føre til villedende priser og dermed vridning av konkurransen. GAD skaper prisforskjeller avhengig av om kunden kommer direkte til nettbutikken eller via en Google-annonse. NHO ber tilsynet om en rask vurdering av om GAD er i strid med markedsføringsloven, spesielt med tanke på kravet om at førpriser skal reflektere den laveste prisen de siste 30 dagene. Forbrukertilsynet har saken til vurdering og forventer å gi et svar i løpet av uken.
1 måned siden
Blivakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal advarer mot Googles nye prisverktøy, som gir konkurrenter mulighet til å tilby kunder lavere priser via Google-annonser. Brandsdal anslår at Blivakker har tapt 150–200 millioner kroner på dette. Han frykter at verktøyet kan bryte med markedsføringsreglene og avventer en juridisk avklaring fra Forbrukertilsynet. Konkurrenten Lyko mener Google-prisene kan regnes som individuell prissetting. Blivakker har kuttet priser for å matche konkurrentene, men mener dette ikke er en bærekraftig løsning.
1 måned siden
Artikkelen viser hvordan nettbutikker opererer med ulike priser avhengig av om kunden kommer via Prisjakt eller direkte. E24 har funnet prisforskjeller på kontaktlinser hos Lenson og Lensit. Privatøkonom Endre Jo Reite mener dette favoriserer ressurssterke kunder med digital kompetanse, mens andre taper. Prisjakt er kritisk til praksisen og oppfordrer nettbutikkene til å tilby den laveste prisen til alle. Mister Spex, som eier Lensit, bekrefter bruk av dynamisk prising og kanalspesifikke kampanjer, men avviser at det er et forsøk på å manipulere statistikk.
2 måneder siden
Alarmgründer Nadir Nalbant anklager Verisure og Sector Alarm for å misbruke sin markedsposisjon gjennom selektiv prisdumping. Han hevder de tilbyr svært lave priser til kunder som bytter til Homely, mens lojale kunder betaler kunstig høye priser. Nalbant mener Konkurransetilsynet må gripe inn, selv om tilsynet ikke anser selskapene som dominerende. Konkurransetilsynet følger med på markedet og vurderer å bruke sitt nye verktøy for å undersøke konkurransesituasjonen. Både Verisure og Sector Alarm avviser beskyldningene.
4 måneder siden
Flere norske butikkjeder selger juleøl til under halv pris, noe Helsedirektoratet kritiserer. Divisjonsdirektør Linda Granlund uttaler at selv om dette ikke er ulovlig, er det uheldig for folkehelsen og oppfordrer heller til priskutt på sunne produkter. Generalsekretær Inger Lise Hansen i Actis deler bekymringen og peker på at lave priser kan føre til økt alkoholforbruk, noe som kan forverre situasjonen for barn i utsatte hjem. Lavpriskjedene forsvarer seg ved å vise til at de også har redusert prisene på alkoholfri øl.
2 måneder siden
Nettavisen har fått innsyn i den offentlige versjonen av vedtaket mot Norgesgruppen (Kiwi), Rema 1000 og Coop i prisjegersaken. Vedtaket viser at kjedene samarbeidet om å regulere prisjegervirksomheten, noe som førte til identiske priser og potensielt høyere priser for forbrukerne. Konkurransetilsynet ila gigantbøter for ulovlig samarbeid. E-poster viser at kjedene var klar over at informasjonen fra prisjegerne kunne brukes til å presse priser opp og svekke konkurransen.
3 måneder siden
Konkurransetilsynet har forbudt dagligvarekjedenes bruk av prisjegere, som de mener førte til mindre konkurranse og høyere priser. Dagligvarekjedene Coop, Norgesgruppen og Rema 1000 ble ilagt bøter på til sammen 4,9 milliarder kroner. Forbudet har ført til endringer i hvordan kjedene prissetter varer, med mer fokus på kortvarige sjokktilbud. Eksperter mener dette kan føre til større prisvariasjoner og mer konkurranse, men at det er usikkert om det vil gi lavere priser totalt sett. Norgesgruppen klager på vedtaket, mens Rema 1000 sier de vil fortsette å ha gode kampanjer. En professor ved BI har merket seg at det er flere kortvarige tilbud i butikkene etter forbudet.
1 måned siden
Forbrukerrådet reagerer på at Circle K Lilleaker over tid har hatt et tilbud med halv pris på vafler og pølser. Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet påpeker at salg som varer mer enn et par uker kan gi et feilaktig inntrykk av prisfordelen. Circle K sentralt, ved Kjetil Foyn, opplyser at den aktuelle stasjonen er selvstendig, men at de vil gjennomgå rutinene sine for å sikre at regelverket følges. Iversen forklarer at unntak finnes, som tidsbegrensede tilbud eller rabatter knyttet til kundeklubb, og foreslår at bensinstasjonen heller markedsfører seg med «alltid lave priser».