En nyoppdaget asteroide kalt 2024 YR4 har en liten, men ikke ubetydelig sjanse for å treffe jorda i 2032. Asteroiden, som er på størrelse med en høyblokk, følges nøye av forskere for å beregne dens bane.
Selv om sannsynligheten for et treff er lav, er den større enn tidligere, og forskere jobber med metoder for å endre asteroiders baner. Skulle asteroiden treffe, er det mest sannsynlig at den vil lande i havet eller i et ubebodd område.
Norge er ikke i en faresone. Forskere vil få mer informasjon om asteroidens bane i 2028.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En nyoppdaget asteroide kalt 2024 YR4 er på ESAs risikoliste på grunn av en liten sjanse for kollisjon med jorden i 2032. Sannsynligheten er nå på 2,2 prosent. Asteroiden, som ble oppdaget i desember 2023, er mellom 40 og 90 meter i diameter, omtrent samme størrelse som asteroiden som forårsaket Tunguska-eksplosjonen i 1908. Forskere overvåker asteroiden nøye, og ESA forventer at ytterligere observasjoner vil redusere risikoen. Dersom det skulle bli nødvendig, finnes det teknologi for å avlede asteroiden fra en kollisjonskurs.
2 måneder siden
Romforskere følger nøye med asteroiden 2024 YR4, som har en liten sjanse for å treffe Jorden i 2032. Kollisjonsfaren er oppjustert til to prosent, men forskere forventer at den vil falle. James Webb-teleskopet skal brukes for å få bedre informasjon om asteroidens størrelse og bane. Observasjonene vil gi et mer nøyaktig estimat av asteroidens størrelse, noe som er avgjørende for å vurdere den potensielle faren ved en kollisjon. Hvis kollisjonsfaren forblir over én prosent, vil forskere vurdere tiltak for å avlede asteroiden.
2 måneder siden
Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) følger nøye med på asteroiden 2024 YR4, som er på størrelse med en bygning. Sannsynligheten for at den vil treffe jorden i 2032 har økt til 2,2 prosent. Et treff kan forårsake store lokale ødeleggelser, tilsvarende Tunguska-eksplosjonen i Sibir i 1908. Forskere overvåker asteroidens bane for å fastslå om den vil treffe jorden, men de fleste antar at den vil bomme. Asteroider av denne størrelsen treffer jorden i gjennomsnitt hvert tusen år, og forårsaker lokale ødeleggelser.
2 måneder siden
NASA har redusert sannsynligheten for at asteroiden 2024 YR4 vil kollidere med jorden i 2032 til 1,5 prosent. Asteroiden, oppdaget i romjulen 2023, er mellom 40 og 90 meter i diameter og står øverst på ESAs risikoliste. Selv om sannsynligheten er lav, understreker astronomer viktigheten av kontinuerlig overvåking. Et potensielt treff kan forårsake skader som ligner Tunguska-hendelsen i 1908. Observasjoner vil fortsette, spesielt i mars når asteroiden nærmer seg jorden, for å samle mer nøyaktige data.
2 måneder siden
Observasjoner av asteroiden 2024 YR4 skapte først frykt for at den ville treffe jorden i 2032. Nye analyser fra European Southern Observatory (ESO) viser nå at det ikke er noen fare for kollisjon. Tidligere beregninger antydet en kollisjonssannsynlighet på 1,5 prosent, men de siste observasjonene har redusert denne sannsynligheten til null.
19 dager siden
Opprinnelig fryktet forskere at asteroiden 2024 YR4 kunne treffe jorden, men nå er sannsynligheten for et sammenstøt med månen økt. NASA melder om en økning fra 1,7 til 3,8 prosent sjanse for kollisjon med månen. Asteroiden, som er på størrelse med Munch-museet, overvåkes nøye av NASA. Selv om et sammenstøt er usannsynlig, vil det skape et stort krater på månen. Forskere antar at tyngdekraften fra Jupiter har forstyrret asteroiden og sendt den i retning månen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
2 dager siden
NASAs Perseverance-rover har gjort et uvanlig funn på Mars. En mystisk stein kalt Skull Hill forbløffer forskerne.
21 dager siden
En skadelig alge, «Pseudochattonella», som har forårsaket fiskedød i Danmark, er på vei mot norskekysten. Fiskeridirektoratet har sendt ut varsel til oppdrettere, mens en havforsker uttrykker et forsiktig håp om at værendringer kan begrense spredningen. Algene spres via havstrømmer og vind, noe som gjør situasjonen uforutsigbar. Oppdrettsfisk er spesielt utsatt, og det tas prøver utenfor Arendal for å overvåke utviklingen. De kommende dagene vil være avgjørende for å fastslå om algen vil ramme Sørlandskysten.
2 måneder siden
Forskere har oppdaget byggesteiner for liv og spor av en eldgammel vannverden i prøver fra asteroiden Bennu. NASAs romfartøy Osiris-Rex samlet 122 gram materiale fra asteroiden, som befinner seg 334 millioner kilometer fra jorden. Prøvene inneholder rester fra solsystemets dannelse for 4,5 milliarder år siden, inkludert aminosyrer og deler av den genetiske koden. Funnene antyder at asteroider kan ha spilt en rolle i å bringe liv til jorden, og at Bennu en gang kan ha hatt et saltvannsmiljø. Analyser bekrefter at de organiske molekylene er ekte utenomjordisk materiale.