Regjeringen har besluttet å ikke gå videre med planene om å bygge hybridkabler fra havvindproduksjon i Nordsjøen til Europa. Energiminister Terje Aasland begrunner dette med at kostnadene er for høye, både for havvindproduksjon og tilhørende nettløsninger.
Aasland understreker at havvindproduksjonen uansett vil være avhengig av statsstøtte. I stedet vil regjeringen prioritere flytende havvindprosjekter med radialkabler, som betyr at kraften føres til land i Norge.
Statnett har i en utredning påpekt at det er behov for videre teknologiutvikling før et større, sammenhengende nett til havs i Europa kan være aktuelt. Senterpartiet har tidligere uttrykt sterk motstand mot hybridkabler, da de frykter økt prissmitte på norske strømpriser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Regjeringen har besluttet å skrinlegge planene om hybridkabler fra havvindproduksjonen i Nordsjøen til Europa, med henvisning til for høye kostnader. Energiminister Terje Aasland (Ap) opplyser at området Sørvest F ikke vil bli lyst ut for havvindutbygging i 2025. I stedet prioriteres flytende havvindprosjekter med radial løsning, som innebærer at kraftkablene føres til Norge. Statnett mener det er behov for videre teknologiutvikling før et større, sammenhengende Nordsjønett kan være aktuelt. Aaslands tidligere regjeringspartner, Senterpartiet, har vært sterkt imot hybridkabler, da de frykter økt prissmitte på norske strømpriser.
2 måneder siden
Regjeringen har besluttet å ikke investere i flere hybridkabler for å overføre strøm fra havvind til Europa. Energiministeren begrunner avgjørelsen med høye kostnader knyttet til både havvindproduksjon og nettløsninger, og viser til at slike prosjekter vil kreve betydelig statsstøtte. I stedet vil regjeringen prioritere flytende havvindprosjekter med radial forbindelse, som kun frakter strøm fra en havvindpark til land. Beslutningen er også tatt på bakgrunn av ustabilitet i det europeiske kraftmarkedet og et ønske om å unngå å eksponere det norske kraftsystemet ytterligere.
2 måneder siden
Regjeringen presenterte nye strømtiltak som skal gi lavere og mer forutsigbare strømpriser. Fra 1. oktober kan husholdninger inngå fastprisavtaler på 40 øre per kilowattime. Samtidig reduseres momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli, med planer om å avvikle den helt i neste stortingsperiode. Regjeringen vil også stanse planleggingen av nye undersjøiske kabler til utlandet frem til 2029. Det innføres en valgfri «Norgespris» med fastpris, men strømstøtten videreføres for de som ikke velger denne ordningen. Regjeringen vil ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk og ønsker et nordisk samarbeid for å stabilisere strømprisene.
2 måneder siden
Energiminister Terje Aasland mener det ikke finnes enkle løsninger på de høye strømprisene, og avviser flere forslag fra andre partier som å redusere strømeksporten eller reforhandle kabelavtaler. Han viser til at Strømprisutvalget har vurdert de fleste forslagene og konkludert med at de enten ikke er effektive eller er i strid med EØS-avtalen. Aasland understreker at Norge har kontroll over kraften, men ikke prisene, og at regjeringen vil fokusere på å hjelpe sluttbrukerne direkte gjennom strømstøtte og fastpriskontrakter. Han er bekymret for de store prissvingningene og jobber med å finne løsninger for å dempe prissjokkene, spesielt for små bedrifter.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Jens Stoltenbergs tidligere advarsler mot et frislipp av krafteksport og konsekvensene av utenlandskabler, sett i lys av dagens energipolitikk. I 2013 advarte Stoltenberg mot at økt krafteksport kunne føre til høyere strømpriser og svekket forsyningssikkerhet. Han mente også at flere kabler ville kreve mer utbygging av kraftlinjer i Norge. Til tross for disse advarslene, støtter Stoltenberg nå regjeringens politikk. De første avtalene om kablene ble gjort under Stoltenbergs regjering, mens Erna Solbergs regjering godkjente de nødvendige konsesjonene. Strømprisutvalget mener utenlandskablene fører til prissmitte og at norske priser følger europeiske.
3 måneder siden
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviser påstander om at EUs fjerde energimarkedspakke vil føre til økte strømpriser eller kostnader for norske husholdninger. Han argumenterer for at direktivene vil bidra til å spare strøm og redusere kostnader, samtidig som de ikke svekker nasjonal kontroll. Senterpartiet er sterkt uenig og hevder at pakken vil påføre nordmenn store kostnader, og truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser den igjennom. Aasland reagerer også på feilaktige påstander i sosiale medier om at direktivene vil påtvinge boligeiere store kostnader til etterisolering. Han presiserer at bygningsdirektivet innebærer krav om ladepunkter for elbiler i yrkesbygg, automatisk styring av strømforbruk, og langsiktig renoveringsstrategi, men ingen nye krav til boligeiere. Aasland understreker at Norge må implementere direktivene for å oppfylle EØS-avtalen, og at konsekvensene av å ikke gjøre det kan være store.
4 måneder siden
Ingvild Kjerkol (Ap) erkjenner at høye strømpriser i Sørvest-Norge skyldes prissmitte fra kontinentet. Hun understreker at strømstøtteordningen er et virkemiddel, men at det er behov for å gjøre mer for å få kontroll over strømmarkedet. Kjerkol sier at regjeringen vil bygge ut mer kraft, men at det tar tid. Arbeiderpartiet vil ikke fornye to strømkabler til Danmark neste år. Hun påpeker at kun et fåtall bedrifter har fastprisavtale, og at det jobbes med å ta tilbake kontroll over strømmarkedet. Kjerkol avviser at statsminister Støre tok feil om kraftutveksling, og understreker at overføringslinjer bidrar til lave priser i nord.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går til valg på å stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og mener det vil føre til høye kostnader og hindre utvikling i Nord-Norge. Senterpartiet (Sp) vurderer å endre sitt syn på elektrifiseringen etter å ha gått ut av regjering, og ser på en lengre konsesjonstid for gasskraftverket som en mulig løsning. Reineiere frykter at elektrifiseringen vil føre til økt vindkraftutbygging og tap av beiteland. Arbeiderpartiet (Ap) mener Frps utspill er useriøst og at elektrifiseringen er et viktig nasjonalt prosjekt som vil sikre arbeidsplasser og investeringer i nord. Regjeringen hevder at elektrifiseringen ikke vil føre til høyere strømpriser, da det skal bygges ut ny kraftproduksjon som tilsvarer det økte forbruket.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å fornye de to strømkablene til Danmark, som snart når sin tekniske levetid, og vil heller prioritere å forbedre det norske strømnettet. Høyre på sin side vil ta en beslutning basert på hva som er best for norske interesser over tid, og understreker at beslutningen ikke bør baseres på kortvarige prissvingninger. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er også imot fornyelse av kablene, mens Sverige har uttrykt bekymring for en slik avgjørelse. Selv om Høyre og Frp har ulike tilnærminger til energipolitikken, er de enige om å finne felles løsninger. Frp foreslår konkrete tiltak for å redusere prissmitten fra Europa, mens Høyre fokuserer på økt kraftproduksjon og nettutbygging.