Amerikanske forskere forteller om store endringer i akademia under Donald Trump. De beskriver hvordan hans politikk angriper vitenskapelig frihet og forskning.
Artikkelen beskriver hvordan amerikanske forskere opplever at Donald Trumps politikk angriper akademisk frihet og forskning i USA. To professorer, Carina Curto ved Brown University og Celeste Kidd ved Berkeley, forteller om konkrete endringer.
Curto opplevde at utbetaling av føderale forskningsmidler ble stoppet for å luke ut søknader som ikke passet presidentens retningslinjer. Kidd forklarer at kutt i finansiering fra NIH og NSF, samt en drastisk reduksjon i andelen av stipendmidler som går til universitetene, fører til store økonomiske tap og panikk ved institusjonene.
Administrasjonen har også fjernet visse ord fra offentlige dokumenter og flagger forskning som omhandler temaer som mangfold og inkludering (DEI). SAIH i Norge ser likhetstrekk med autoritære regimer og advarer om at endringene i USA kan påvirke norsk akademia på grunn av tette samarbeid.
Donald Trump
Selma Bratberg
Carina Curto
Celeste Kidd
Brown university
Berkeley-universitetet
Studentanes og akademikaranes internasjonale hjelpefond (SAIH)
Dei nasjonale helseinstitutta (NIH)
Det nasjonale forskingsrådet (NSF)
PEN America
Science
USA
Noreg
Oslo
California
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
26 dager siden
UiT signerte et dokument fra amerikanske myndigheter som begrenset forskning på temaer som klima og kjønn, men trakk tilbake signaturen etter ordre fra rektor. Bakgrunnen er kutt i statlig støtte fra USA, som har skapt bekymring for akademisk frihet. Forskningsrådet ser alvorlig på utviklingen, og det er avholdt krisemøte for å diskutere konsekvensene av de amerikanske kuttene. UiT risikerer å miste finansiering, men rektor understreker at dette ikke er avgjørende.
3 dager siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.
12 dager siden
Harvard universitet mister over 24 milliarder kroner i statsstøtte etter å ha nektet å innfri krav fra Trump-administrasjonen. Professor Jarle Møen ved NHH mener dette er en dramatisk hendelse og et angrep på akademisk frihet. Han påpeker at Harvard har økonomisk styrke til å motstå presset og at det vil skade universitetets omdømme om de gir etter. Kravene begrunnes med bekjempelse av antisemittisme, noe Møen avviser som konstruert. Han ser Trumps handlinger som et autoritært trekk som vil skade USAs posisjon som et attraktivt land for forskning. Tidligere president Obama har rost Harvard for sin motstand.
1 måned siden
Et krisemøte ble avholdt i Kunnskapsdepartementet etter at USA varslet dramatiske kutt innen forskning, spesielt på klima og helse. Norske forskningsinstitusjoner er bekymret for tap av datatilgang, samarbeid og akademisk frihet. Klimadata er allerede fjernet fra amerikanske nettsider, og det vurderes å sikre data på servere utenfor USA. Kunnskapsministeren kan ikke love økte bevilgninger, men vil diskutere situasjonen med nordiske kollegaer for å sikre kunnskap og data.
1 måned siden
Artikkelen omhandler konsekvensene av Trump-administrasjonens angrep på mangfolds-, likeverds- og inkluderingsprogrammer (DEI) i USA. Etter at Trump gjorde motstand mot DEI til en valgkampsak og signerte presidentordrer som reverserer myndighetenes arbeid med mangfold, har flere selskaper redusert eller avsluttet sine DEI-programmer. Dette har ført til tap av kontrakter for konsulentselskaper innen DEI, og frykt for at marginaliserte grupper vil rammes hardest. Samtidig mener noen at dette kan være en mulighet til å fremme reell integrering og like rettigheter, og at mange initiativer har vært overfladiske.
7 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
10 dager siden
Den republikanske senatoren Lisa Murkowski uttrykker bekymring for situasjonen i USA under Trump-administrasjonen, og frykter gjengjeldelse for å kritisere makten. Murkowski er en av få republikanere som åpent har kritisert Trump. Samtidig planlegger Trump-administrasjonen store kutt i offentlige jobber og endringer i samfunnet, inkludert fjerning av DEI-tiltak. Harvard University nekter å bøye seg for Trumps krav, noe som resulterer i tap av betydelig statsstøtte. Advokater som har jobbet med etterforskningen av stormingen av kongressen 6. januar 2021, har også mistet jobbene sine.