Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet.
FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold».
Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
2 måneder siden
Artikkelen belyser helseeksperters bekymring for at Donald Trumps helsekutt vil føre til en global helsekrise. Kutt i finansiering til internasjonale organisasjoner som WHO, kombinert med masseoppsigelser i smittevernbyrået CDC, skaper frykt for redusert global helseberedskap. Spesielt bekymringsfullt er det store fugleinfluensautbruddet i USA, der man frykter mutasjon og spredning til mennesker. Utnevnelsen av Robert F. Kennedy Jr., en kjent vaksinemotstander, som helseminister forsterker bekymringene for økt vaksineskepsis og spredning av feilinformasjon, noe som kan true folkehelsen globalt.
2 måneder siden
Overleger ved Folkehelseinstituttet uttrykker dyp bekymring for global folkehelse etter at USA reduserer sin involvering i internasjonalt smittevern. Dette påvirker influensaovervåking, behandling av hiv-pasienter og tilgang til viktig helseinformasjon. USA har stoppet støtten til WHOs influensaarbeid, noe som kan svekke evnen til å overvåke virusmutasjoner og forebygge en potensiell fugleinfluensapandemi. Hiv-pasienter i Afrika mister behandling, og viktig helseinformasjon er fjernet fra amerikanske nettsider. Artikkelforfatterne oppfordrer Norge til å ta en lederrolle i globalt folkehelsearbeid for å kompensere for USAs tilbaketrekning og sikre at det globale folkehelsearbeidet opprettholdes.
1 dag siden
Amerikanske forskere forteller om store endringer i akademia under Donald Trump. De beskriver hvordan hans politikk angriper vitenskapelig frihet og forskning.
3 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
1 måned siden
Et krisemøte ble avholdt i Kunnskapsdepartementet etter at USA varslet dramatiske kutt innen forskning, spesielt på klima og helse. Norske forskningsinstitusjoner er bekymret for tap av datatilgang, samarbeid og akademisk frihet. Klimadata er allerede fjernet fra amerikanske nettsider, og det vurderes å sikre data på servere utenfor USA. Kunnskapsministeren kan ikke love økte bevilgninger, men vil diskutere situasjonen med nordiske kollegaer for å sikre kunnskap og data.
2 måneder siden
Nesten halvparten av et amerikansk smitteforskningsprogram er avskjediget som del av Elon Musks effektivisering og Robert F. Kennedy jr.s arbeid med å redusere USAs helsebyråer. Programmet har vært sentralt i å etterforske epidemier som ebola og covid-19. En ansatt i CDC uttrykker bekymring for konsekvensene, spesielt med tanke på en potensiell ny pandemi. Gunnveig Grødeland kritiserer nedbemanningen og mener det viser manglende forståelse for viktigheten av smittevernberedskap, og at det kan få internasjonale konsekvenser. Samtidig er det frykt for et utbrudd av fugleinfluensa i USA.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
28 dager siden
Donald Trumps varslede tollplan skaper bekymring for en global handelskrig, og Norge frykter å bli særlig hardt rammet. Finansminister Stoltenberg advarer om at en åpen økonomi som Norge er svært sårbar for slike endringer i internasjonal handel. Regjeringen jobber nå med to hovedspor: å svare direkte på USAs tiltak og å sikre at Norge ikke rammes av EUs beskyttelsestiltak. Fiskeriministeren uttrykker bekymring for fiskerinæringen, som kan oppleve redusert eksport til USA. Statsminister Støre understreker at Norge kan havne bakerst i køen for forhandlinger med USA, og at tett kontakt med EU er avgjørende.
5 dager siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.