Artikkelen belyser helseeksperters bekymring for at Donald Trumps helsekutt vil føre til en global helsekrise. Kutt i finansiering til internasjonale organisasjoner som WHO, kombinert med masseoppsigelser i smittevernbyrået CDC, skaper frykt for redusert global helseberedskap.
Spesielt bekymringsfullt er det store fugleinfluensautbruddet i USA, der man frykter mutasjon og spredning til mennesker. Utnevnelsen av Robert F.
Kennedy Jr. , en kjent vaksinemotstander, som helseminister forsterker bekymringene for økt vaksineskepsis og spredning av feilinformasjon, noe som kan true folkehelsen globalt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
2 måneder siden
Overleger ved Folkehelseinstituttet uttrykker dyp bekymring for global folkehelse etter at USA reduserer sin involvering i internasjonalt smittevern. Dette påvirker influensaovervåking, behandling av hiv-pasienter og tilgang til viktig helseinformasjon. USA har stoppet støtten til WHOs influensaarbeid, noe som kan svekke evnen til å overvåke virusmutasjoner og forebygge en potensiell fugleinfluensapandemi. Hiv-pasienter i Afrika mister behandling, og viktig helseinformasjon er fjernet fra amerikanske nettsider. Artikkelforfatterne oppfordrer Norge til å ta en lederrolle i globalt folkehelsearbeid for å kompensere for USAs tilbaketrekning og sikre at det globale folkehelsearbeidet opprettholdes.
3 måneder siden
Eksperter uttrykker stor bekymring etter at USA har trukket seg fra Verdens helseorganisasjon (WHO). USA har vært en sentral bidragsyter til WHO, både økonomisk og i bekjempelsen av globale helsekriser som ebola og polio. Tilbaketrekningen kan svekke WHOs evne til å overvåke og bekjempe epidemier, og det er usikkert hvem som skal fylle det økonomiske gapet. Det er også frykt for at andre land med andre helsepolitiske prioriteringer vil få økt innflytelse. USAs utmelding krever godkjennelse fra Kongressen og vil trolig ikke tre i kraft før januar 2026.
2 måneder siden
En artikkel i The New York Times beskriver økende bekymring rundt fugleinfluensa i USA. Viruset H5N1 har spredt seg til over 900 besetninger med melkekyr og smittet flere mennesker, med ett dødsfall som følge. Eksperter frykter at viruset kan utvikle seg til en pandemi, spesielt etter at melkekyr har vist tegn til reinfeksjon. Samtidig er det bekymring rundt Robert F. Kennedy jr., som er nominert til helseminister, og hans vaksineskeptiske holdninger. Dette kan svekke beredskapen og tilliten til vaksiner både i USA og globalt. Myndighetenes respons har blitt kritisert for å være mangelfull, og det er usikkert hvordan en eventuell ny pandemi vil håndteres.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer USAs utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og hevder at dette svekker organisasjonens evne til å håndtere globale helseutfordringer. Det påpekes at klimaendringer forverrer helsekriser, og at USAs tilbaketrekning er bekymringsfull. WHOs rolle i håndteringen av pandemier og epidemier understrekes, og det advares om at en ny pandemi er sannsynlig. Uten amerikansk støtte vil verden være dårligere rustet til å møte fremtidige pandemier, noe som kan føre til at de sprer seg raskere og blir mer dødelige.
2 måneder siden
Nesten halvparten av et amerikansk smitteforskningsprogram er avskjediget som del av Elon Musks effektivisering og Robert F. Kennedy jr.s arbeid med å redusere USAs helsebyråer. Programmet har vært sentralt i å etterforske epidemier som ebola og covid-19. En ansatt i CDC uttrykker bekymring for konsekvensene, spesielt med tanke på en potensiell ny pandemi. Gunnveig Grødeland kritiserer nedbemanningen og mener det viser manglende forståelse for viktigheten av smittevernberedskap, og at det kan få internasjonale konsekvenser. Samtidig er det frykt for et utbrudd av fugleinfluensa i USA.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
3 måneder siden
Donald Trump besluttet på sin første dag som president å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Forskere advarer om at dette vil få store konsekvenser for den globale helsesituasjonen, svekke WHO og isolere USA. USA har vært en av WHOs viktigste økonomiske bidragsytere og sentral i verdens pandemiberedskap. Trump begrunner beslutningen med WHOs håndtering av Covid-19 og manglende uavhengighet. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at USAs utmelding skaper utfordringer og understreker WHOs viktighet for Norge og global helse.
28 dager siden
En epidemi av fugleinfluensa sprer seg i USA, og helseminister Robert F. Kennedy jr. har foreslått å la viruset spre seg fritt i et forsøk på å skape mer motstandsdyktige dyr. Dette kan føre til at viruset tilpasser seg mennesker, med risiko for en pandemi verre enn covid-19. Strategien vil trolig ikke føre til naturlig vaksinering eller genetisk immunitet hos kyllinger, men heller massedød og økonomisk katastrofe. Vaksinemotstand, nedprioritering av forskning og USAs uttreden fra WHO øker risikoen for en global katastrofe. Artikkelen understreker at trusselen må møtes med kunnskap, ikke synsing.
2 måneder siden
Donald Trumps beslutning om å stanse bistanden via USAID får alvorlige konsekvenser globalt. Mary i Kenya risikerer å miste livsviktig hivmedisin. I Ukraina fryses midler til nødhjelp, mens Norsk Folkehjelp må stoppe minerydding i Irak. Somalia mister støtte til helsesentre for mødre og barn. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk og frykter at millioner vil miste livsviktig hjelp.