Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere.
Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning.
Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
USA har igjen trukket seg fra Parisavtalen, noe som eksperter mener kan få større konsekvenser enn under Trumps forrige presidentperiode. Denne gangen vil USA være ute av avtalen i en lengre periode, noe som kan svekke avtalens tyngde og føre til at flere land følger etter. Det er også frykt for at klimagassutslippene vil øke, og at USA ikke lenger vil bidra til klimafinansiering. Samtidig kan Trumps politikk hemme utviklingen av klimateknologi i USA. Det er likevel håp om at demokratiske stater i USA vil fortsette klimaarbeidet, og at andre land kan ta en lederrolle i klimapolitikken.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymring for stigende renter i USA og Norge i forbindelse med Donald Trumps kommende presidentskap. Den amerikanske tiårs statsrenten har steget betydelig den siste måneden, noe som også påvirker norske renter. Økonomer spekulerer i om dette er en 'Trump-effekt', og markedet frykter at Trumps politikk kan føre til høyere gjeld og ytterligere renteøkninger. Norges Bank vurderer å heve rentebanen, og det er usikkerhet rundt renteutviklingen etter et forventet kutt i mars. Dollaren har også styrket seg etter Trumps comeback.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitiske utspill og bekymringene de skaper. Trump varsler handelskriger, opprustning og en mer isolasjonistisk linje. Han kritiserer allierte, stiller spørsmål ved Natos relevans og truer med å trekke USA ut av internasjonale avtaler. Hans tilnærming til Ukraina-krigen er uklar, og hans krav til Nato-alliertes forsvarsbudsjetter er urealistiske. Artikkelen konkluderer med at Trumps uforutsigbarhet og impulsivitet er bekymringsfull i en tid med økt internasjonal spenning.
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
3 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
3 måneder siden
Klimaforsker Kikki Kleiven kritiserer Donald Trumps planer om å reversere USAs satsing på fornybar energi, og mener det er en selvmotsigelse da USA trenger store mengder kraft til kunstig intelligens. Hun påpeker at Trumps fokus på fossil energi kan svekke USAs posisjon i den globale konkurransen med Kina, som satser tungt på grønn energi. Kleiven viser til at Joe Bidens «The IRA Act» har ført til store investeringer i fornybar energi, også i republikanske distrikter, og at en reversering vil være et tap for disse regionene. Nordeas bærekraftsekspert Thina Saltvedt deler Kleivens tvil om Trumps planer, og peker på at flere selskaper allerede endrer sine retningslinjer i frykt for Trumps reaksjoner. Saltvedt mener også at Trumps politikk kan føre til økt oljeeksport fra USA, men at dette også vil påvirkes av geopolitiske forhold.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
2 måneder siden
Donald Trump har satt USAs største klimasatsing, Inflation Reduction Act (IRA), på vent, noe som fører til at milliarder av dollar er satt på vent og hundretusener av jobber er i fare. Tiltaket rammer også lokalsamfunn som er avhengige av støtte for å reparere skader etter ekstremvær. Selv om klimasatsingen ble vedtatt av demokratene, har 80 prosent av pengene gått til republikanske delstater. Kritikere frykter alvorlige konsekvenser for klimaarbeidet og økonomien, og flere selskaper har allerede permittert ansatte. Trump-administrasjonen har også begynt å fjerne omtale av klimaendringer fra offentlige nettsider, noe som vekker bekymring blant forskere.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.