Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig.
Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt.
Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps uortodokse og provoserende uttalelser og handlinger etter hans valgseier. Det trekkes frem eksempler som hans interesse for å kjøpe Grønland, innlemme Canada i USA, og hans bruk av trusler om militærmakt. Dette skaper usikkerhet og bekymring blant både allierte og fiender. Artikkelen påpeker at Trumps fokus ser ut til å ha skiftet fra valgløftene om å senke eggpriser og stanse unødvendige kriger, til å handle om eiendomsmarkedet og en ny verdensorden. Det stilles spørsmål ved om Trump virkelig mener alvor med sine utspill, og om verden trenger enda en leder som bruker makt for å oppnå sine mål.
3 måneder siden
I en debatt om Donald Trumps første døgn som president, uttrykte ledere for flere ungdomspartier bekymring for hans presidentskap. AUF-leder Gaute Børstad Skjervø frykter at Trumps ønske om å ta kontroll over Panama-kanalen kan føre til krig. FPU-leder Simen Velle mener dette er en forhandlingstaktikk. Rød Ungdom-leder Amrit Kaur understreker viktigheten av Norges sikkerhet og mener Norge må bli mer selvstendig. Skjervø støtter dette og mener små land som Norge er i fare. Debatten viser en generell usikkerhet rundt Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og verden, samt uenighet om hvorvidt Trumps handlinger er reell krigsfare eller forhandlingstaktikk.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps utenrikspolitikk og dens innvirkning på forholdet mellom USA og Europa. Trump har tatt til orde for synspunkter som støtter Vladimir Putin og sår tvil om USAs forpliktelser overfor NATO, noe som skaper bekymring blant europeiske allierte. Det reises spørsmål om NATO kan overleve fire år med Trump som president, og om artikkel 5 i Atlanterhavspakten fortsatt gjelder. Europa oppfordres til å styrke sitt eget forsvar og politiske samarbeid. Trump har også valgt å videreformidle Putins syn på krigen i Ukraina, og legger skylden på Zelenskyj.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utenrikspolitiske utspill og bekymringene de skaper. Trump varsler handelskriger, opprustning og en mer isolasjonistisk linje. Han kritiserer allierte, stiller spørsmål ved Natos relevans og truer med å trekke USA ut av internasjonale avtaler. Hans tilnærming til Ukraina-krigen er uklar, og hans krav til Nato-alliertes forsvarsbudsjetter er urealistiske. Artikkelen konkluderer med at Trumps uforutsigbarhet og impulsivitet er bekymringsfull i en tid med økt internasjonal spenning.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.