Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister.
De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land.
Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver hvordan Donald Trumps presidentskap, i samarbeid med Elon Musk, skaper frykt og paranoia i Washington D.C. Gjennom utrenskninger i byråkratiet og nedleggelse av institusjoner som USAID, sprer de usikkerhet blant offentlig ansatte. Kritikere, inkludert Bernie Sanders, advarer om autoritære tendenser og et oligarki under Musks ledelse. Samtidig møter Trump motstand i rettsapparatet, og demokrater kritiseres for å være for passive. Trump utestenger også nyhetsbyrået AP, noe som ytterligere forsterker inntrykket av en turbulent politisk situasjon.
4 måneder siden
Nyhetsorganisasjoner forbereder seg på en ny periode med Donald Trump, med bekymring for hans fiendtlige holdning til pressen. Trump har tidligere omtalt pressen som sine fiender og snakker om gjengjeldelse. TV-kanalen ABC betalte 15 millioner dollar for å løse en injuriesak etter en feilaktig påstand om voldtekt. Trump har uttalt at pressen er korrupt og trenger å bli 'ordnet', og har truet med rettslige skritt mot flere nyhetsorganisasjoner. Trump-administrasjonen har kritisert og angrepet journalister for normal reportasje, og har anklaget dem for å være partiske. Flere av Trumps utnevnte kandidater har uttrykt fiendskap til pressen, noe som skaper bekymring for pressens frihet.
15 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap, og ser på konsekvensene av hans politikk både nasjonalt og internasjonalt. Den beskriver synkende oppslutningstall og økende uro blant republikanere, samtidig som Trumps utenrikspolitikk sår tvil om USAs allianser, spesielt i Europa. Elon Musks involvering i å endre det amerikanske statsapparatet skaper også bekymring for en potensiell konstitusjonell krise. Selv om Trump får anerkjennelse for å ha satt fokus på viktige samfunnsproblemer, kritiseres han for manglende strategi og en autoritær lederstil.
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks økende politiske engasjement og hans relasjon til Donald Trump. Musk har uttrykt støtte til høyresiden i Europa, noe som har ført til kritikk fra Jonas Gahr Støre. Eksperter spekulerer i om det kan oppstå en konflikt mellom Musk og Trump grunnet deres sterke personligheter og ulike politiske agendaer. Musk har en unik uavhengighet på grunn av sin formue og kontroll over X, mens Trump er mer opptatt av personlig politisk vinning. En potensiell konflikt kan føre til en offentlig krangel, og Musks politiske makt i USA kan svekkes hvis han går mot Trump. Det er også påpekt at Trump misliker å bli overskygget.
4 måneder siden
Donald Trump bruker søksmål og trusler for å kneble amerikansk presse. Han saksøker medier for påståtte feil og feilsiteringer, og har oppnådd et oppsiktsvekkende forlik med ABC. Trump truer med å bruke justisdepartementet og FBI mot medier som kritiserer ham, og hans nominerte FBI-sjef har en liste over journalister han vil straffeforfølge. Mediehus frykter økonomiske konsekvenser og sensurerer seg selv. Trump har lært av Viktor Orban og tar sikte på å kontrollere både domstoler og presse.
3 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt det amerikanske demokratiet under Donald Trump, hvor han har trosset domstolsavgjørelser og angrepet advokatfirmaer. Dette skaper en konstitusjonell krise der maktfordelingen trues. Domstolene fremstår som den eneste motmakten, men det er frykt for at de vil gi etter for press. Samtidig er det et håp knyttet til høyesterettsdommer Amy Coney Barrett. Artikkelen understreker behovet for at rettsapparatet står opp mot Trump for å forhindre en utvikling mot autoritært styre.