USA har igjen trukket seg fra Parisavtalen, noe som eksperter mener kan få større konsekvenser enn under Trumps forrige presidentperiode. Denne gangen vil USA være ute av avtalen i en lengre periode, noe som kan svekke avtalens tyngde og føre til at flere land følger etter.
Det er også frykt for at klimagassutslippene vil øke, og at USA ikke lenger vil bidra til klimafinansiering. Samtidig kan Trumps politikk hemme utviklingen av klimateknologi i USA.
Det er likevel håp om at demokratiske stater i USA vil fortsette klimaarbeidet, og at andre land kan ta en lederrolle i klimapolitikken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
2 måneder siden
USA har trukket sin delegasjon fra et viktig møte i FNs klimapanel i Kina, noe som beskrives som en sabotasjeaksjon mot det internasjonale klimaarbeidet. Nasas sjefforsker Katherine Calvin, som skulle ledet arbeidet med utslippsreduksjoner, er blant de som er nektet å delta. Trump-administrasjonen har også varslet store kutt i miljøvernbyrået EPA og har trukket landet fra Parisavtalen. Til tross for dette uttrykker klimaforsker Bjørn Samset optimisme og tror det internasjonale klimaarbeidet vil fortsette fremover.
3 måneder siden
Donald Trump har innført og varslet flere kontroversielle tiltak på sin første dag som president. Han har reversert mange av Joe Bidens presidentordre, og varslet økte tollsatser mot flere land. Trump vil benåde mange som er tiltalt etter stormingen av Kongressen, og fryser amerikansk bistand for en gjennomgang. Han trekker også USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon. Eksperter mener flere av tiltakene undergraver rettsstaten og demokratiet, og at Trumps politikk kan få store konsekvenser for internasjonal orden.
3 måneder siden
Klimaforsker Kikki Kleiven kritiserer Donald Trumps planer om å reversere USAs satsing på fornybar energi, og mener det er en selvmotsigelse da USA trenger store mengder kraft til kunstig intelligens. Hun påpeker at Trumps fokus på fossil energi kan svekke USAs posisjon i den globale konkurransen med Kina, som satser tungt på grønn energi. Kleiven viser til at Joe Bidens «The IRA Act» har ført til store investeringer i fornybar energi, også i republikanske distrikter, og at en reversering vil være et tap for disse regionene. Nordeas bærekraftsekspert Thina Saltvedt deler Kleivens tvil om Trumps planer, og peker på at flere selskaper allerede endrer sine retningslinjer i frykt for Trumps reaksjoner. Saltvedt mener også at Trumps politikk kan føre til økt oljeeksport fra USA, men at dette også vil påvirkes av geopolitiske forhold.
3 måneder siden
Eksperter uttrykker stor bekymring etter at USA har trukket seg fra Verdens helseorganisasjon (WHO). USA har vært en sentral bidragsyter til WHO, både økonomisk og i bekjempelsen av globale helsekriser som ebola og polio. Tilbaketrekningen kan svekke WHOs evne til å overvåke og bekjempe epidemier, og det er usikkert hvem som skal fylle det økonomiske gapet. Det er også frykt for at andre land med andre helsepolitiske prioriteringer vil få økt innflytelse. USAs utmelding krever godkjennelse fra Kongressen og vil trolig ikke tre i kraft før januar 2026.
3 måneder siden
Donald Trump besluttet på sin første dag som president å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Forskere advarer om at dette vil få store konsekvenser for den globale helsesituasjonen, svekke WHO og isolere USA. USA har vært en av WHOs viktigste økonomiske bidragsytere og sentral i verdens pandemiberedskap. Trump begrunner beslutningen med WHOs håndtering av Covid-19 og manglende uavhengighet. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at USAs utmelding skaper utfordringer og understreker WHOs viktighet for Norge og global helse.
3 måneder siden
Det hvite hus har kunngjort at president Donald Trump igjen vil trekke USA ut av Parisavtalen. Dette ble annonsert i forbindelse med Trumps innsettelsestale, og er en av hans viktigste prioriteringer. Parisavtalen er en internasjonal avtale som har som mål å begrense klimaendringene. Trump har også uttalt at USA skal satse stort på olje- og gass, og at han vil avvikle Green New Deal, demokratenes plan for å redusere USAs klimautslipp. Han hevder at amerikansk olje- og gassproduksjon vil bidra til å gjøre USA til en rik nasjon igjen.
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.