USA har trukket sin delegasjon fra et viktig møte i FNs klimapanel i Kina, noe som beskrives som en sabotasjeaksjon mot det internasjonale klimaarbeidet. Nasas sjefforsker Katherine Calvin, som skulle ledet arbeidet med utslippsreduksjoner, er blant de som er nektet å delta.
Trump-administrasjonen har også varslet store kutt i miljøvernbyrået EPA og har trukket landet fra Parisavtalen.
Til tross for dette uttrykker klimaforsker Bjørn Samset optimisme og tror det internasjonale klimaarbeidet vil fortsette fremover.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
USA har igjen trukket seg fra Parisavtalen, noe som eksperter mener kan få større konsekvenser enn under Trumps forrige presidentperiode. Denne gangen vil USA være ute av avtalen i en lengre periode, noe som kan svekke avtalens tyngde og føre til at flere land følger etter. Det er også frykt for at klimagassutslippene vil øke, og at USA ikke lenger vil bidra til klimafinansiering. Samtidig kan Trumps politikk hemme utviklingen av klimateknologi i USA. Det er likevel håp om at demokratiske stater i USA vil fortsette klimaarbeidet, og at andre land kan ta en lederrolle i klimapolitikken.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
18 dager siden
FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) har vedtatt en avtale som forplikter internasjonal skipsfart til netto-nullutslipp innen 2050. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker at dette er første gang en sektor reguleres til netto nullutslipp gjennom en internasjonal avtale. Norge har ledet forhandlingene og hatt en sentral rolle i utviklingen av rammeverket. Avtalen ble inngått to dager etter at USA trakk seg fra forhandlingene, og truet med mottiltak dersom amerikanske skip pålegges gebyrer basert på utslipp.
3 måneder siden
Klimaforsker Kikki Kleiven kritiserer Donald Trumps planer om å reversere USAs satsing på fornybar energi, og mener det er en selvmotsigelse da USA trenger store mengder kraft til kunstig intelligens. Hun påpeker at Trumps fokus på fossil energi kan svekke USAs posisjon i den globale konkurransen med Kina, som satser tungt på grønn energi. Kleiven viser til at Joe Bidens «The IRA Act» har ført til store investeringer i fornybar energi, også i republikanske distrikter, og at en reversering vil være et tap for disse regionene. Nordeas bærekraftsekspert Thina Saltvedt deler Kleivens tvil om Trumps planer, og peker på at flere selskaper allerede endrer sine retningslinjer i frykt for Trumps reaksjoner. Saltvedt mener også at Trumps politikk kan føre til økt oljeeksport fra USA, men at dette også vil påvirkes av geopolitiske forhold.
3 måneder siden
Telenor-sjef Sigve Brekke uttrykker bekymring for at Donald Trumps klimapolitikk vil gjøre det vanskeligere å nå klimamålene. Hun deltar på Verdens økonomiske forum i Davos, som kritiseres for å være en lukket elitesamling, men mener det er viktig for å samle ledere på tvers av land og bransjer. Ekstremvær knyttet til klimaendringer har rammet Telenors infrastruktur i både Pakistan og Norge. Telenor har redusert utslippene i Norden, men sliter med økte utslipp i Asia på grunn av begrenset tilgang til fornybar energi. Selskapet ser på sine innkjøp som en mulighet til å påvirke klimaarbeidet.
1 måned siden
USAs klimaminister har kunngjort planer om å reversere en rekke klimaforskrifter, inkludert utslippsstandarder for kjøretøy og forurensning fra kraftverk. EPA skal revidere grenser for vannforurensning og luftkvalitetsstandarder, samt kansellere finansiering til klima- og energiprogrammer. Klimaforsker Tore Furevik reagerer sterkt og mener dette er et tilbakeskritt for en bærekraftig utvikling. Miljøforkjempere beskriver tiltakene som «sprø», mens demokrater har startet en etterforskning av EPAs beslutning om å fryse midlene.
3 måneder siden
Kina har bekreftet sin støtte til Verdens helseorganisasjon (WHO) etter at USA kunngjorde sin utmelding. Kina mener WHOs rolle bør styrkes, spesielt med tanke på vaksineprogrammer i fattige land. Kina kritiserer også USAs beslutning om å trekke seg fra Parisavtalen, og understreker at klimaendringer er en felles utfordring. I tillegg anklager Kina USA for å mobbe Cuba ved å sette landet på terrorlisten. Til tross for uenigheter, uttrykker Kina håp om samarbeid med USA innen økonomi og handel, og påpeker at det er store felles interesser mellom de to landene.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
1 måned siden
Et krisemøte ble avholdt i Kunnskapsdepartementet etter at USA varslet dramatiske kutt innen forskning, spesielt på klima og helse. Norske forskningsinstitusjoner er bekymret for tap av datatilgang, samarbeid og akademisk frihet. Klimadata er allerede fjernet fra amerikanske nettsider, og det vurderes å sikre data på servere utenfor USA. Kunnskapsministeren kan ikke love økte bevilgninger, men vil diskutere situasjonen med nordiske kollegaer for å sikre kunnskap og data.
3 dager siden
Utviklingsminister Åsmund Aukrust merker uro etter USAs kutt i nødhjelpen. Han deltok på møter i Washington D.C. om utviklingspolitikk.