Klimaforsker Kikki Kleiven kritiserer Donald Trumps planer om å reversere USAs satsing på fornybar energi, og mener det er en selvmotsigelse da USA trenger store mengder kraft til kunstig intelligens. Hun påpeker at Trumps fokus på fossil energi kan svekke USAs posisjon i den globale konkurransen med Kina, som satser tungt på grønn energi.
Kleiven viser til at Joe Bidens «The IRA Act» har ført til store investeringer i fornybar energi, også i republikanske distrikter, og at en reversering vil være et tap for disse regionene. Nordeas bærekraftsekspert Thina Saltvedt deler Kleivens tvil om Trumps planer, og peker på at flere selskaper allerede endrer sine retningslinjer i frykt for Trumps reaksjoner.
Saltvedt mener også at Trumps politikk kan føre til økt oljeeksport fra USA, men at dette også vil påvirkes av geopolitiske forhold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen utforsker kontrasten mellom Donald Trumps satsing på fossil energi og Kinas massive investeringer i grønn teknologi. Kina har etablert seg som verdensledende innenfor elbiler og ser grønn teknologi som en mulighet for økonomisk vekst og forbedring av miljøprofilen. Trump anser klima som en 'woke'-sak og ønsker å gjenopplive fossilbilindustrien i USA. Kina sliter med å dekke sitt økende energibehov og er fortsatt avhengig av kullkraft, men det er et håp om at de nærmer seg en utslippstopp. Eksperter påpeker at Trumps politikk kan skape usikkerhet i verdensøkonomien, mens Kinas satsing på grønn teknologi kan gi dem strategiske fordeler.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
2 måneder siden
Donald Trump har satt USAs største klimasatsing, Inflation Reduction Act (IRA), på vent, noe som fører til at milliarder av dollar er satt på vent og hundretusener av jobber er i fare. Tiltaket rammer også lokalsamfunn som er avhengige av støtte for å reparere skader etter ekstremvær. Selv om klimasatsingen ble vedtatt av demokratene, har 80 prosent av pengene gått til republikanske delstater. Kritikere frykter alvorlige konsekvenser for klimaarbeidet og økonomien, og flere selskaper har allerede permittert ansatte. Trump-administrasjonen har også begynt å fjerne omtale av klimaendringer fra offentlige nettsider, noe som vekker bekymring blant forskere.
2 måneder siden
Donald Trumps presidentskap er preget av raske og kontroversielle handlinger, som forsker Iver B. Neumann beskriver som et kuppforsøk. Gjennom strategien «flooding the zone» forsøker Trump å overvelde sine motstandere. Neumann kritiserer Trump for å ødelegge forholdet til allierte og utfordre verdensordenen, noe som kan svekke USAs globale posisjon og samtidig styrke Kina. Tiltak som å stanse bevilgninger, legge ned organisasjoner og gi tilgang til finanssystemer vekker bekymring. Mens Neumann håper at rettsvesenet kan bremse utviklingen, advarer han om at Trumps politikk kan føre til et skifte i verdensmakt.
1 måned siden
Donald Trump har varslet en umiddelbar satsing på økt kullbasert energiproduksjon i USA. Han mener at tidligere miljøvernpolitikk har holdt landet tilbake og gitt andre nasjoner, spesielt Kina, et økonomisk fortrinn. Trump ønsker å øke produksjonen av olje og kull, samtidig som han vil redusere satsingen på grønn energi. USA godkjente nylig en forlengelse av Delfin LNGs eksport av flytende naturgass til store økonomier i Asia og Europa, til tross for tidligere pauser i slike godkjenninger under Joe Biden for å vurdere miljøeffektene.
27 dager siden
Donald Trumps planlagte tollsatser på import til USA skaper uro blant investorer som frykter en global handelskrig. Mens markedet skjelver, forsvarer sjeføkonom Elisabeth Holvik Trumps politikk, og mener USA må endre kurs for å redusere sitt store budsjettunderskudd. Hun mener lave tollsatser har vært en del av USAs politikk siden andre verdenskrig, men at situasjonen nå krever endring. Handelsbankens sjeføkonom Marius G. Hov er uenig, og mener lav sparing er hovedårsaken til handelsunderskuddet. Økonomihistoriker Einar Lie kritiserer også Holvik, og mener skattepolitikken er en mer nærliggende årsak. Usikkerheten har ført til økt uro i aksje- og valutamarkedene.
3 måneder siden
Donald Trump har varslet en storsatsing på olje- og gassproduksjon i USA, med mål om å øke produksjonen med 3 millioner oljeekvivalenter per dag. Dette kan føre til lavere oljepriser globalt, noe som kan ramme norsk økonomi negativt. Samtidig ønsker Trump å fylle USAs strategiske oljereserver, noe som kan stramme markedet og øke prisene. Eksperter peker på usikkerhetsmomenter knyttet til private selskapers investeringsvilje, effekten av sanksjoner og den globale økonomiske utviklingen. Norsk oljepolitikk bør ifølge eksperter holde stø kurs, uavhengig av Trumps politikk.
3 måneder siden
Donald Trump oppfordrer Storbritannia til å demontere vindturbiner i Nordsjøen og åpne for mer oljevirksomhet. Han mener Storbritannia gjør en stor feil ved å satse på fornybar energi, og viser til at oljeselskapet Apache trakk seg ut av Nordsjøen på grunn av økt skatt. Trump kritiserte også Tyskland for å satse på fornybar energi i valgkampen. Den britiske regjeringen har gitt støtte til vind-, sol- og atomkraft, og har ikke utstedt nye lisenser for oljeleting. Trump lempet på miljøreguleringer og trakk USA fra Parisavtalen i sin første periode.
27 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser, omtalt som «gjengjeldelsestoll», for å redusere USAs handelsunderskudd og flytte industri tilbake til landet. Eksperter advarer om at dette kan føre til en global handelskrig med store negative konsekvenser for verdensøkonomien, inkludert økte priser og redusert eksport. En analyse viser at USA selv vil rammes hardest. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen kritiserer Trumps politikk som «fullstendig misforstått», men mener Norge er i en relativt god posisjon til å håndtere situasjonen.
4 måneder siden
Til tross for Donald Trumps trusler om å trekke tilbake midler fra Joe Bidens Inflation Reduction Act (IRA), tror direktøren for låneprogrammet i det amerikanske energidepartementet, Jigar Shah, at den grønne omstillingen i USA vil fortsette. Han viser til at grønn industri vokste under Trumps første periode, og at IRA-midler har ført til store investeringer i republikanske stater. Shah mener at amerikanere ser verdien av ren teknologi, og at omstillingen ikke primært drives av klimabekymringer. Selv om det har vært utfordringer med implementeringen av Bidens plan, er han optimistisk for fremtiden.