Donald Trumps presidentskap er preget av raske og kontroversielle handlinger, som forsker Iver B. Neumann beskriver som et kuppforsøk.
Gjennom strategien «flooding the zone» forsøker Trump å overvelde sine motstandere. Neumann kritiserer Trump for å ødelegge forholdet til allierte og utfordre verdensordenen, noe som kan svekke USAs globale posisjon og samtidig styrke Kina.
Tiltak som å stanse bevilgninger, legge ned organisasjoner og gi tilgang til finanssystemer vekker bekymring. Mens Neumann håper at rettsvesenet kan bremse utviklingen, advarer han om at Trumps politikk kan føre til et skifte i verdensmakt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
2 måneder siden
Donald Trump benytter seg av en «flood the zone»-strategi, som innebærer å overvelde det politiske systemet med en stor mengde politiske tiltak på kort tid. Målet er å svekke byråkratiet og styrke presidentens makt. Trump har sparket offentlig ansatte, benådet mange og startet etterforskning av motstandere. Demokratene er lammet og mediene famler i møte med Trumps taktikk. Strategien ble kjent da Steve Bannon brukte den i Trumps første presidentvalgkamp. Trump har også trukket tilbake penger til offentlig sektor og bedt alle statsansatte søke sluttpakke. Kritikere mener at strategien kan slå tilbake på Trump selv, ved at han eksponerer seg for beskyldninger om svakt lederskap når noe går galt.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
3 måneder siden
Klimaforsker Kikki Kleiven kritiserer Donald Trumps planer om å reversere USAs satsing på fornybar energi, og mener det er en selvmotsigelse da USA trenger store mengder kraft til kunstig intelligens. Hun påpeker at Trumps fokus på fossil energi kan svekke USAs posisjon i den globale konkurransen med Kina, som satser tungt på grønn energi. Kleiven viser til at Joe Bidens «The IRA Act» har ført til store investeringer i fornybar energi, også i republikanske distrikter, og at en reversering vil være et tap for disse regionene. Nordeas bærekraftsekspert Thina Saltvedt deler Kleivens tvil om Trumps planer, og peker på at flere selskaper allerede endrer sine retningslinjer i frykt for Trumps reaksjoner. Saltvedt mener også at Trumps politikk kan føre til økt oljeeksport fra USA, men at dette også vil påvirkes av geopolitiske forhold.
2 dager siden
Artikkelen ser på Donald Trumps handlinger og politikk i en hypotetisk andre presidentperiode. Flere eksperter kommenterer konsekvensene av Trumps politiske kurs.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelse om at Volodymyr Zelenskyj er en diktator har utløst kraftige reaksjoner fra forskere og eksperter, som frykter at dette kan markere begynnelsen på slutten for Nato. Uttalelsen reiser tvil om USAs vilje til å støtte sine allierte, og flere eksperter understreker at Europa ikke lenger kan stole fullt ut på amerikanske sikkerhetsgarantier. Det er bred enighet om at USA prioriterer andre områder, som Kina og Øst-Asia, og at Trump er villig til å tilsidesette internasjonalt samarbeid for å oppnå sine mål. Kritikere beskylder Trump for å gjenta russisk retorikk og forberede grunnen for russiske fordeler i Ukraina, noe som undergraver Natos troverdighet og samhold.
3 måneder siden
Donald Trump planlegger en rask start på sin presidentperiode ved å signere flere presidentordrer for å omgå Kongressen. Han vil reversere mange av Biden-administrasjonens beslutninger, inkludert å innføre forbud mot kjønnsskifte for barn og trekke USA ut av klimaavtaler. Trump vil også fokusere på handelsrestriksjoner rettet mot Canada, Mexico og Kina, samt offentliggjøre dokumenter om drapet på John F. Kennedy. Eksperter mener Trump fremstår bedre forberedt og mer populær enn tidligere, og at han vil markere seg som en president som utfordrer det etablerte. Samtidig påpekes det at hans konflikt med Demokratene ikke er over, og at hans politikk kan føre til et mindre fritt og rettferdig USA.
1 måned siden
Donald Trumps første måneder som president har vært preget av handelskrig, kontroversielle uttalelser og omstridte politiske beslutninger. Allierte er usikre på hvor de har USA, og eksperter mener Europa må stå mer på egne ben. Trumps interesse for Grønland og hans harde linje mot Ukraina har skapt bekymring. Elon Musks rolle i administrasjonen beskrives som unik, og Trumps benådninger etter kongress-stormingen kritiseres som maktmisbruk. Eksperter mener Trumps politikk gagner Russland og Kina, og at USA er i ferd med å utvikle seg i en urovekkende retning.
3 måneder siden
Donald Trump har innført og varslet flere kontroversielle tiltak på sin første dag som president. Han har reversert mange av Joe Bidens presidentordre, og varslet økte tollsatser mot flere land. Trump vil benåde mange som er tiltalt etter stormingen av Kongressen, og fryser amerikansk bistand for en gjennomgang. Han trekker også USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon. Eksperter mener flere av tiltakene undergraver rettsstaten og demokratiet, og at Trumps politikk kan få store konsekvenser for internasjonal orden.