Artikkelen undersøker hvordan amerikanske bønder forholder seg til Donald Trumps tollpolitikk, spesielt i vippestaten Wisconsin. Mange bønder støtter fortsatt Trump, til tross for at de rammes av tollkrigen.
Noen bønder mener at toll er nødvendig for å oppnå rettferdig handel og redusere avhengigheten av global handel, mens andre frykter negative konsekvenser for landbruksøkonomien. Tidligere kompensasjon fra Trump-administrasjonen har bidratt til å opprettholde støtten.
Meningene er delte, og usikkerheten er stor blant bøndene om fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Artikkelen utforsker Donald Trumps tollpolitikk og dens innvirkning på verdenshandelen. Trumps mål er å styrke USAs økonomi gjennom høyere tollmurer og å presse handelspartnere til å gi innrømmelser. Dette har ført til handelskrig og negative reaksjoner fra flere land. Eksperter peker på at Trumps strategi kan være et forsøk på å oppnå bedre handelsavtaler, men mange økonomer er skeptiske til om tollmurer vil gjøre USA rikere. Politikken har også skapt bekymring blant republikanere og næringsaktører i USA.
24 dager siden
Artikkelen omhandlar Noregs bruk av landbrukstoll for å verne norske bønder mot konkurranse frå utlandet. Tollsatsane kan overstige 400 prosent på enkelte varer, noko som resulterer i høgare prisar og mindre utval for forbrukarane. Samfunnsøkonomar påpeiker likskapar mellom denne praksisen og Donald Trumps tollpolitikk, sjølv om den norske tollen er avgrensa til landbruksvarer. Statssekretæren i Finansdepartementet argumenterer for at tollvernet er nødvendig for å trygge norsk matproduksjon og matsikkerheit, og at det er i samsvar med internasjonale avtalar.
20 dager siden
EU vurderer å innføre tollsatser på 25 prosent på en rekke amerikanske varer som svar på Donald Trumps tollsatser. Tiltaket rammer spesielt delstaten Louisiana, en sterk støttespiller for Trump, og dens soyabønneeksport. Amerikanske bønder frykter at handelskrigen vil føre til tap av markedsandeler til andre land, som Brasil. Selv om tollsatser vil ramme både republikanske og demokratiske delstater, er fordelingen relativt lik. En professor ved NTNU påpeker at høye tollsatser i praksis kan stoppe handelen fullstendig.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av tollsatser på en rekke varer, inkludert metaller, biler og kinesiske produkter. Tiltakene har ført til global usikkerhet og mottiltak fra flere land, deriblant Kina, EU og Canada. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene for norske bedrifter og globale verdikjeder. Trump-administrasjonen har også gitt enkelte unntak og utsettelser, samt truet med ytterligere tollsatser på blant annet trevarer og legemidler. Målet er å flytte produksjon tilbake til USA og redusere landets handelsunderskudd.
1 måned siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps økonomiske politikk og handelskrig påvirker hans popularitet. Økte tollsatser har skapt økonomisk usikkerhet og fallende aksjekurser. Målinger viser gryende misnøye blant velgerne, til tross for en lojal kjerne. Eksperter påpeker at økende inflasjon og levekostnader kan ramme folks lommebok og redusere Trumps oppslutning. Artikkelen fremhever at amerikanske velgere primært fokuserer på innenrikspolitikk og økonomi, mens utenrikspolitikk har mindre innvirkning, med unntak av situasjoner som involverer amerikanske soldater.
25 dager siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps nye tollregime og hvordan dette kan påvirke Norge. Trump har innført toll på 15 prosent for Norge og 20 prosent for EU. Politikere fra flere partier advarer mot å svare med mottiltak, og mener Norge bør satse på dialog og forhandlinger. Regjeringen arbeider for å bli inkludert i eventuelle mottiltak fra EU for å unngå å bli rammet dobbelt. Samtidig understrekes viktigheten av Norges handelsavtaler med EU og at EU har behov for norske varer.
21 dager siden
Artikkelen analyserer tollmurer i lys av Donald Trumps handelspolitikk, og trekker paralleller til norsk landbrukspolitikk. Den undersøker argumenter for og imot tollmurer, inkludert beredskap og selvforsyning. Forfatteren hevder at en konsekvent logikk for selvforsyning vil kreve tollmurer på en rekke varer, ikke bare landbruksvarer, noe som ligner på Trumps politikk. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på egne utfordringer og ikke la seg rive med av Trumps handlinger.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot påstanden om at norsk landbrukstoll kan sammenlignes med «Trumptoll». Den forklarer at toll er et legitimt virkemiddel for å beskytte norsk matproduksjon og forsyningssikkerhet, i tråd med internasjonale avtaler. Artikkelen understreker at toll bidrar til å opprettholde norsk matberedskap i en uforutsigbar verden, og at en svekkelse av tollvernet vil ha negative konsekvenser for forbrukere, beredskap, mattrygghet, dyrevelferd, miljø og bosetting. Den fremhever at mat er mer enn en handelsvare, og at egen matproduksjon er avgjørende for nasjonal sikkerhet og beredskap.
1 måned siden
Artikkelen presenterer et utvalg amerikanske velgeres reaksjoner på Donald Trumps tilbakekomst i politikken. Republikanere er begeistret og ser ham som mer fokusert enn før, mens demokrater uttrykker følelser som kvalme og fortvilelse. Trump får ros for å holde valgløfter, men kritiseres for sin utenrikspolitikk og innføring av tollmurer. Flere demokrater er redde for å uttale seg offentlig om Trump i frykt for negative konsekvenser. Artikkelen illustrerer et splittet USA, hvor Trumps handlinger fremkaller svært forskjellige reaksjoner avhengig av politisk ståsted.
19 dager siden
Artikkelen diskuterer mulige motiver bak Donald Trumps tollpolitikk. En teori er at han manipulerer markedet for å berike seg selv og sine venner. En annen teori er at han forsøker å svekke dollaren for å styrke USAs økonomi og redusere statsgjelden. En tredje teori er at Trump ideologisk sett tror på tollmurer for å beskytte amerikansk industri. Artikkelen antyder at Trumps tollpolitikk virker tilfeldig og uforståelig, noe som skaper usikkerhet i markedene.