Donald Trump skal holde en videotale til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos neste uke. Trump vil delta digitalt på det årlige møtet som samler ledere fra politikk, næringsliv og samfunnsliv fra hele verden.
WEF-sjef Børge Brende bekreftet Trumps deltakelse på en pressebrifing tirsdag. Møtet i Davos er planlagt fra 20.
til 24. januar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
I sin første tale etter gjeninnsettelsen som president, kunngjorde Donald Trump under Verdens økonomiske forum (WEF) at han vil oppfordre Nato-land til å øke sine forsvarsinvesteringer til fem prosent av BNP. Trump uttrykte også håp om at en fredsavtale mellom Russland og Ukraina er på vei. Trumps digitale deltakelse i Davos ble møtt med positive reaksjoner, blant annet fra Argentinas president Javier Milei. Verdens økonomiske forum i Davos er en årlig møteplass for finans- og næringslivstopper, hvor temaer som klimaendringer, sosiale ulikheter og økonomisk vekst diskuteres.
3 måneder siden
Donald Trump talte til verdenseliten i Davos via videolink, der han gjentok sine kjente budskap. Eiendomsutvikler Kristin Gamlemshaug Andresen mener Trump fremsto bedre enn tidligere, og var enig i hans kritikk av EUs byråkrati og krav om økte forsvarsmidler. Hun beskriver talen som en «wake up-call» til Europa. Under spørsmålsrunden viste Trump imidlertid sin vanlige stil med selvskryt, noe som skapte latter i salen. Andresen fremhever Zelenskyj som en favoritt blant statslederne. Flere norske næringslivstopper deltok også på konferansen.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump talte digitalt til World Economic Forum i Davos. Han hevdet at USA er inne i en gullalder og vil rette opp feilene fra tidligere administrasjoner. Trump fremhevet at han har signert flere presidentordre for å håndtere innvandring, kriminalitet og inflasjon. Han understreket også USAs store olje- og gassreserver, og planlegger å be Saudi-Arabia og OPEC om å redusere oljeprisene, da han mener dette vil bidra til å stoppe krigen i Ukraina. Trump gjentok at USA skal bli det beste stedet for næringsliv og jobbskaping, og at han vil sikre ytringsfriheten. Han slo også fast at det kun finnes to kjønn.
3 måneder siden
Donald Trump oppfordrer i en tale til Verdens økonomisk forum (WEF) bedrifter til å flytte produksjonen til USA, og truer med toll dersom de ikke etterkommer dette. Han hevder også at han vil be Saudi-Arabia og Opec om å senke oljeprisen, da han mener dette vil få slutt på krigen i Ukraina. En sikkerhetspolitisk ekspert påpeker at lav oljepris vil ramme Russlands økonomi hardt. Trump oppfordrer også Nato-landene til å øke sine forsvarsbudsjetter til 5 prosent av BNP, og kritiserer mangfoldstiltak som han mener fører til urettferdig diskriminering.
5 dager siden
President Donald Trump bekreftet under et møte med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg i Det hvite hus at han ikke har planer om å senke tollsatsene mot Norge, som for tiden er på 15 prosent. Trump fremhevet Norges store fond og gjeldsfrie økonomi, og antydet at Norge kan være villige til å betale mer i toll. Støre understreket at Norge mener økte tollsatser er skadelig for verdensøkonomien, og påpekte at Norge har lav toll mot USA og ikke har svart med mottiltak. Trump baserer tollsatsene på det amerikanske handelsunderskuddet, men norske tall viser et lite handelsunderskudd mot USA. Til tross for uenigheten om toll, uttrykte Trump at handelspolitikken ikke forventes å bli en stor utfordring mellom landene.
3 måneder siden
Donald Trump talte på World Economic Forum i Davos, hvor han kritiserte tidligere administrasjoner for økonomisk sløseri og varslet fokus på tollsatser for å styrke amerikansk produksjon. Han oppfordret også til umiddelbare rentekutt globalt og ba OPEC-landene, inkludert Saudi-Arabia, om å senke oljeprisene. Trump argumenterte for at lavere oljepriser vil redusere inflasjonen, legge press på Russland i Ukraina-krigen, og bidra til å gjøre USA til en ledende produksjonsnasjon innen kunstig intelligens og kryptovaluta. Etter Trumps uttalelser falt prisen på nordsjøolje og amerikansk lettolje.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, leder for sikkerhetskonferansen i München, er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni 20. januar. Ifølge Dagens Næringsliv er det uvanlig at andre enn diplomater inviteres til seremonien. Trump har også invitert flere andre statsledere, som Kinas president Xi Jinping, Ungarns statsminister Viktor Orban og Italias statsminister Giorgia Meloni. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, bekrefter at Stoltenberg ser frem til å delta og fortsette det tette samarbeidet med USA. Stoltenberg vil som leder for sikkerhetskonferansen i München jobbe for å styrke båndene mellom USA og Europa.
3 måneder siden
Telenor-sjef Sigve Brekke uttrykker bekymring for at Donald Trumps klimapolitikk vil gjøre det vanskeligere å nå klimamålene. Hun deltar på Verdens økonomiske forum i Davos, som kritiseres for å være en lukket elitesamling, men mener det er viktig for å samle ledere på tvers av land og bransjer. Ekstremvær knyttet til klimaendringer har rammet Telenors infrastruktur i både Pakistan og Norge. Telenor har redusert utslippene i Norden, men sliter med økte utslipp i Asia på grunn av begrenset tilgang til fornybar energi. Selskapet ser på sine innkjøp som en mulighet til å påvirke klimaarbeidet.
6 dager siden
Jonas Gahr Støre møter president Donald Trump i Det hvite hus torsdag, et møte som vekker spenning og forventninger. SV-leder Kirsti Bergstø håper Støre kan spre håp til det amerikanske folk ved å fremheve sosialdemokratiske verdier og motsette seg Trumps politikk som svekker fagforeninger og øker ulikhet. Bergstø advarer mot at Norge kjøper amerikanske fregatter til en høy pris og oppfordrer til tettere samarbeid med europeiske land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Støre lover å følge forsvarsplanen og stå opp for norske interesser uten å la seg presse av Trump. Tidligere statsminister Erna Solberg deler erfaringer om viktigheten av tydelig kommunikasjon og økonomiske argumenter i møte med Trump. Venstres Guri Melby understreker behovet for klarhet i samtalen, særlig om Ukraina og toll, mens Frp-leder Sylvi Listhaug fremhever viktigheten av å ivareta norske sikkerhets- og handelsinteresser.
4 måneder siden
Donald Trump har invitert flere statsledere til sin innsettelse, inkludert Kinas president Xi Jinping, El Salvadors president Nayib Bukele, Italias statsminister Giorgia Meloni og Argentinas president Javier Milei. Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten. Trump ønsker å bruke innsettelsen som en global scene og bygge personlige relasjoner med andre statsledere. USA-ekspert Hilmar Mjelde påpeker at det er uvanlig at statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser. Trump har også invitert kjendiser som Sylvester Stallone og Elon Musk. Det er usikkert hvor mange statsledere som faktisk vil delta.