Donald Trump har invitert flere statsledere til sin innsettelse, inkludert Kinas president Xi Jinping, El Salvadors president Nayib Bukele, Italias statsminister Giorgia Meloni og Argentinas president Javier Milei. Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten.
Trump ønsker å bruke innsettelsen som en global scene og bygge personlige relasjoner med andre statsledere. USA-ekspert Hilmar Mjelde påpeker at det er uvanlig at statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser.
Trump har også invitert kjendiser som Sylvester Stallone og Elon Musk. Det er usikkert hvor mange statsledere som faktisk vil delta.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington DC tiltrekker seg et bredt spekter av gjester, inkludert to nordmenn: Ketil Solvik-Olsen og Jens Stoltenberg. Trump bryter tradisjonen ved å invitere næringslivsledere, kjendiser og potensielt statsledere som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Det er usikkert om Kinas president Xi Jinping vil delta. Solvik-Olsen, som har fulgt amerikansk politikk tett, ser frem til begivenheten, men bemerker at Trumps stil er uortodoks. Flere tidligere presidenter er også ventet. Arrangementet er uvanlig da ingen statsoverhoder tidligere har deltatt på en amerikansk presidentinnsettelse.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, leder for sikkerhetskonferansen i München, er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni 20. januar. Ifølge Dagens Næringsliv er det uvanlig at andre enn diplomater inviteres til seremonien. Trump har også invitert flere andre statsledere, som Kinas president Xi Jinping, Ungarns statsminister Viktor Orban og Italias statsminister Giorgia Meloni. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, bekrefter at Stoltenberg ser frem til å delta og fortsette det tette samarbeidet med USA. Stoltenberg vil som leder for sikkerhetskonferansen i München jobbe for å styrke båndene mellom USA og Europa.
4 måneder siden
Donald Trump har invitert Kinas president Xi Jinping til sin innsettelse 20. januar, ifølge kilder til CBS News. Invitasjonen ble sendt tidlig i november, men det er ikke kjent om Xi har akseptert. Trump har også truet med å innføre høye tollsatser på import fra Kina, Mexico og Canada. I tillegg vurderer Ungarns statsminister Viktor Orban å delta på innsettelsen etter et møte med Trump. Det er uvanlig at utenlandske statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser.
3 måneder siden
Kinas visepresident Han Zheng deltar ved Donald Trumps innsettelsesseremoni som spesialrepresentant for president Xi Jinping. Kina understreker viktigheten av gjensidig respekt og samarbeid i forholdet til USA, til tross for tidligere handelskonflikter og anklager fra Trump. Trump har invitert flere utenlandske ledere til seremonien, noe som bryter med tradisjonell praksis der ambassadører representerer sine land. Blant de inviterte er også Italias statsminister Giorgia Meloni og andre høyreorienterte politikere. Kina uttrykker et ønske om å styrke dialogen med den nye amerikanske regjeringen.
3 måneder siden
Donald Trump innsettes som USAs president, med en rekke prominente gjester til stede. Blant de fremmøtte er tidligere Nato-leder Jens Stoltenberg, samt flere milliardærer som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Musk skal innta rollen som effektiveringssjef i Trumps nye administrasjon. Tidligere presidenter som Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama, samt visepresident Mike Pence er også til stede. Internasjonale ledere som Argentinas president Javier Milei og Kinas visepresident Han Zheng deltar også. Trumps familie var også til stede under seremonien.
3 måneder siden
Donald Trumps innsettelse markerer et skifte i politisk landskap ved å invitere en rekke høyrepopulistiske og nasjonalkonservative politikere fra Europa, som tidligere har vært ansett som politiske «pariakaster». Blant de inviterte er ledere som Italias Giorgia Meloni, Ungarns Viktor Orban og Nederlands Geert Wilders. Kinas president Xi Jinping fikk også en personlig invitasjon, men vil trolig ikke delta. Flere andre europeiske politikere fra ytre høyre-partier er også invitert, mens mer sentrumsorienterte politikere er utelatt. Dette signaliserer en tydelig ideologisk dreining i Trumps prioriteringer, og viser hans vilje til å samarbeide med politikere som tidligere har vært ansett som kontroversielle.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni som president. Stoltenberg og Trump samarbeidet tett under Trumps første periode, og de to har fortsatt kontakt. Professor Hilmar Mjelde mener Stoltenbergs relasjon til Trump ikke vil ha stor betydning for forholdet mellom USA og Norge, da de to landene har et selvgående forhold. Mjelde påpeker at Trump ikke er opptatt av Europa og vil helst unngå å forholde seg til europeiske ledere. Stoltenberg vil være en av mange gjester ved innsettelsen, og ikke den mest prominente.
5 dager siden
USAs president Donald Trump tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg i Det hvite hus, hvor han ga Norge og den norske ledelsen ros for deres forretningssans og lederskap. Under møtet diskuterte de blant annet Ukraina-krigen og handel, og Trump uttrykte håp om å bli invitert til Norge av Kong Harald. Eksperter mener møtet var vellykket for Norge, særlig fordi Støre klarte å etablere en god personlig relasjon til Trump, noe som er viktig i amerikansk utenrikspolitikk. Det ble ikke forventet gjennombrudd på tollspørsmål eller endring i Trumps syn på Nato og Ukraina, men møtet styrket det bilaterale forholdet mellom landene.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker spenning rundt Donald Trumps presidentskap, spesielt med tanke på hans kommende presidentordre og politiske prioriteringer. Støre er ikke invitert til innsettelsen, men Anniken Huitfeldt deltar. Norge har forberedt seg gjennom tett kontakt med ambassaden i Washington. Støre understreker at det blir viktig å se hvilken vei USA tar under Trumps ledelse, spesielt innen handels- og sikkerhetspolitikk. Han forventer at mye vil handle om innenrikspolitikk, men at dette ikke gjør det mindre interessant.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre ankom Washington onsdag kveld for et offisielt besøk. Torsdag skal han møte USAs president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Stoltenberg, som tidligere var Nato-sjef, har hatt mye kontakt med Trump og omtales som en «Trump-hvisker». Resultatet av møtet mellom Støre og Trump er foreløpig uklart, men Støre har tidligere understreket viktigheten av personlig kontakt. Støre er den tiende regjeringssjefen som møter Trump, etter at flere andre ledere som Keir Starmer, Emmanuel Macron og Giorgia Meloni har hatt møter uten konkrete resultater. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj opplevde en mer konfronterende tone under sitt møte med Trump.