Donald Trump har invitert Kinas president Xi Jinping til sin innsettelse 20. januar, ifølge kilder til CBS News.
Invitasjonen ble sendt tidlig i november, men det er ikke kjent om Xi har akseptert. Trump har også truet med å innføre høye tollsatser på import fra Kina, Mexico og Canada.
I tillegg vurderer Ungarns statsminister Viktor Orban å delta på innsettelsen etter et møte med Trump. Det er uvanlig at utenlandske statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Donald Trump har invitert flere statsledere til sin innsettelse, inkludert Kinas president Xi Jinping, El Salvadors president Nayib Bukele, Italias statsminister Giorgia Meloni og Argentinas president Javier Milei. Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten. Trump ønsker å bruke innsettelsen som en global scene og bygge personlige relasjoner med andre statsledere. USA-ekspert Hilmar Mjelde påpeker at det er uvanlig at statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser. Trump har også invitert kjendiser som Sylvester Stallone og Elon Musk. Det er usikkert hvor mange statsledere som faktisk vil delta.
1 måned siden
Donald Trump har kunngjort at Kinas president, Xi Jinping, vil besøke USA i nær fremtid, uten å spesifisere en eksakt dato. Denne meldingen kommer etter en periode med handelsspenninger mellom USA og Kina, hvor Trump tidligere innførte straffetoll mot kinesiske varer, noe som resulterte i at Kina svarte med toll på import av amerikanske produkter som kylling, hvete, mais og bomull. Før Trump ble innsatt som president, hadde han en samtale med Jinping som omfattet temaer som TikTok, handel og situasjonen rundt Taiwan.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, leder for sikkerhetskonferansen i München, er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni 20. januar. Ifølge Dagens Næringsliv er det uvanlig at andre enn diplomater inviteres til seremonien. Trump har også invitert flere andre statsledere, som Kinas president Xi Jinping, Ungarns statsminister Viktor Orban og Italias statsminister Giorgia Meloni. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, bekrefter at Stoltenberg ser frem til å delta og fortsette det tette samarbeidet med USA. Stoltenberg vil som leder for sikkerhetskonferansen i München jobbe for å styrke båndene mellom USA og Europa.
3 måneder siden
Kinas visepresident Han Zheng deltar ved Donald Trumps innsettelsesseremoni som spesialrepresentant for president Xi Jinping. Kina understreker viktigheten av gjensidig respekt og samarbeid i forholdet til USA, til tross for tidligere handelskonflikter og anklager fra Trump. Trump har invitert flere utenlandske ledere til seremonien, noe som bryter med tradisjonell praksis der ambassadører representerer sine land. Blant de inviterte er også Italias statsminister Giorgia Meloni og andre høyreorienterte politikere. Kina uttrykker et ønske om å styrke dialogen med den nye amerikanske regjeringen.
3 måneder siden
Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington DC tiltrekker seg et bredt spekter av gjester, inkludert to nordmenn: Ketil Solvik-Olsen og Jens Stoltenberg. Trump bryter tradisjonen ved å invitere næringslivsledere, kjendiser og potensielt statsledere som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Det er usikkert om Kinas president Xi Jinping vil delta. Solvik-Olsen, som har fulgt amerikansk politikk tett, ser frem til begivenheten, men bemerker at Trumps stil er uortodoks. Flere tidligere presidenter er også ventet. Arrangementet er uvanlig da ingen statsoverhoder tidligere har deltatt på en amerikansk presidentinnsettelse.
2 måneder siden
President Donald Trump utsatte nylig innføringen av toll etter press fra Mexico og Canada. Eksperter hevder at disse landene ikke ga vesentlige innrømmelser, og at Trump ble manipulert. Professor Hilmar Mjelde mener Trump snudde på grunn av de negative økonomiske reaksjonene internasjonalt, og påpeker at Trump mangler strategisk planlegging. TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen advarer om at handelskrigen er i gang, og at Kina er godt forberedt på en langvarig konflikt. Trump skal møte Kinas president Xi Jinping tirsdag for å diskutere situasjonen.
3 måneder siden
Donald Trumps innsettelse markerer et skifte i politisk landskap ved å invitere en rekke høyrepopulistiske og nasjonalkonservative politikere fra Europa, som tidligere har vært ansett som politiske «pariakaster». Blant de inviterte er ledere som Italias Giorgia Meloni, Ungarns Viktor Orban og Nederlands Geert Wilders. Kinas president Xi Jinping fikk også en personlig invitasjon, men vil trolig ikke delta. Flere andre europeiske politikere fra ytre høyre-partier er også invitert, mens mer sentrumsorienterte politikere er utelatt. Dette signaliserer en tydelig ideologisk dreining i Trumps prioriteringer, og viser hans vilje til å samarbeide med politikere som tidligere har vært ansett som kontroversielle.
3 måneder siden
Donald Trump og Xi Jinping hadde en samtale før Trumps presidentinnsettelse. Trump beskriver samtalen som god og vennskapelig i et intervju med Fox News. Han uttrykker også tro på at han kan få til en handelsavtale med Kina. Samtalen fant sted før presidentinnsettelsen på mandag, og intervjuet ble sendt i USA natt til fredag norsk tid.
2 måneder siden
Donald Trump har beordret straffetoll på varer fra Mexico, Canada og Kina. Mexico har svart med å innføre toll på varer fra USA. USAs nye tollsatser trer i kraft førstkommende tirsdag, og fjerner samtidig fribeløpsgrensen for import fra Canada. Canadas statsminister sier de er forberedt på situasjonen og vil snakke med Mexicos president. Presidentordren inneholder en gjengjeldelsesklausul som kan øke tollsatsene dersom landene svarer med toll på amerikanske varer. Trump krever at Mexico og Canada gjør mer for å hindre migrasjon og narkotikasmugling for å oppheve straffetollen.
2 måneder siden
President Trump fortsetter å true allierte med toll, og nå er turen kommet til Japan. Etter møter med Japans statsminister uttalte Trump at toll er en mulighet for å redusere USAs handelsunderskudd. Han varsler også en opptrapping av handelskrigen neste uke, uten å spesifisere hvilke land som vil bli berørt. Samtidig signaliserer EU vilje til å senke tollsatser på import fra USA for å unngå en eskalerende konflikt. Tidligere har Trump truet Mexico, Canada og Kina med straffetoll.