Donald Trumps innsettelse markerer et skifte i politisk landskap ved å invitere en rekke høyrepopulistiske og nasjonalkonservative politikere fra Europa, som tidligere har vært ansett som politiske «pariakaster». Blant de inviterte er ledere som Italias Giorgia Meloni, Ungarns Viktor Orban og Nederlands Geert Wilders.
Kinas president Xi Jinping fikk også en personlig invitasjon, men vil trolig ikke delta. Flere andre europeiske politikere fra ytre høyre-partier er også invitert, mens mer sentrumsorienterte politikere er utelatt.
Dette signaliserer en tydelig ideologisk dreining i Trumps prioriteringer, og viser hans vilje til å samarbeide med politikere som tidligere har vært ansett som kontroversielle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Donald Trump har invitert flere statsledere til sin innsettelse, inkludert Kinas president Xi Jinping, El Salvadors president Nayib Bukele, Italias statsminister Giorgia Meloni og Argentinas president Javier Milei. Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten. Trump ønsker å bruke innsettelsen som en global scene og bygge personlige relasjoner med andre statsledere. USA-ekspert Hilmar Mjelde påpeker at det er uvanlig at statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser. Trump har også invitert kjendiser som Sylvester Stallone og Elon Musk. Det er usikkert hvor mange statsledere som faktisk vil delta.
3 måneder siden
Kinas visepresident Han Zheng deltar ved Donald Trumps innsettelsesseremoni som spesialrepresentant for president Xi Jinping. Kina understreker viktigheten av gjensidig respekt og samarbeid i forholdet til USA, til tross for tidligere handelskonflikter og anklager fra Trump. Trump har invitert flere utenlandske ledere til seremonien, noe som bryter med tradisjonell praksis der ambassadører representerer sine land. Blant de inviterte er også Italias statsminister Giorgia Meloni og andre høyreorienterte politikere. Kina uttrykker et ønske om å styrke dialogen med den nye amerikanske regjeringen.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, leder for sikkerhetskonferansen i München, er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni 20. januar. Ifølge Dagens Næringsliv er det uvanlig at andre enn diplomater inviteres til seremonien. Trump har også invitert flere andre statsledere, som Kinas president Xi Jinping, Ungarns statsminister Viktor Orban og Italias statsminister Giorgia Meloni. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, bekrefter at Stoltenberg ser frem til å delta og fortsette det tette samarbeidet med USA. Stoltenberg vil som leder for sikkerhetskonferansen i München jobbe for å styrke båndene mellom USA og Europa.
3 måneder siden
Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington DC tiltrekker seg et bredt spekter av gjester, inkludert to nordmenn: Ketil Solvik-Olsen og Jens Stoltenberg. Trump bryter tradisjonen ved å invitere næringslivsledere, kjendiser og potensielt statsledere som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Det er usikkert om Kinas president Xi Jinping vil delta. Solvik-Olsen, som har fulgt amerikansk politikk tett, ser frem til begivenheten, men bemerker at Trumps stil er uortodoks. Flere tidligere presidenter er også ventet. Arrangementet er uvanlig da ingen statsoverhoder tidligere har deltatt på en amerikansk presidentinnsettelse.
4 måneder siden
Donald Trump har invitert Kinas president Xi Jinping til sin innsettelse 20. januar, ifølge kilder til CBS News. Invitasjonen ble sendt tidlig i november, men det er ikke kjent om Xi har akseptert. Trump har også truet med å innføre høye tollsatser på import fra Kina, Mexico og Canada. I tillegg vurderer Ungarns statsminister Viktor Orban å delta på innsettelsen etter et møte med Trump. Det er uvanlig at utenlandske statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trump, selv før han har inntatt presidentembetet, skaper uro internasjonalt med sine utspill om økt amerikansk kontroll over blant annet Grønland og Panama-kanalen. Han utfordrer også etablerte allianser ved å kritisere allierte som Danmark og Canada. Samtidig går Elon Musk aktivt inn i europeisk politikk ved å støtte ytre høyre-partier i Tyskland og Storbritannia. Artikkelen fremstiller Trump og Musk som en mektig duo med global innflytelse som ønsker å endre verdensordenen, og antyder at dette kan markere starten på en ny æra med andre spilleregler.
3 måneder siden
Trumps innsettelsesseremoni samlet tradisjonelt de tre statsmaktene, men også teknologigiganter, TV-profiler og influensere. Donasjoner fra teknologiselskaper signaliserer at pengesterke kan få tilgang og påvirke politikken. Trump kunngjorde en AI-satsing på 500 milliarder dollar med selskaper som OpenAI, Softbank og Oracle. Tilstedeværelsen av kontroversielle mediefolk og influensere viser Trumps brede appell og at «bro-kulturen» er en del av hans politiske bevegelse. Trump har transformert amerikansk politikk, valgkamp og presidentembetet, og dette markerer et nytt politisk regime i USA.
3 måneder siden
Donald Trump er tilbake som president og har holdt en polariserende innsettelsestale. Han vil bryte regler for å redde USA, også internasjonalt. Han planlegger en kulturkrig mot amerikanske institusjoner og vil demontere tiltak for mangfold. Trump vil melde USA ut av internasjonalt samarbeid og avvikle Joe Bidens «grønne skifte». Oligarker støtter hans deregulering, og høyrepopulister er hans allierte. Europeiske ledere må forberede seg på å stå opp mot ham.
3 måneder siden
Donald Trump er innsatt som USAs 47. president, og verden venter på hans politiske kursendringer. Innsettelsen skjer i samme bygning som ble stormet av hans tilhengere for fire år siden, etter at han nektet å anerkjenne valgnederlaget. Trump har et flertall i Kongressen og har varslet raske endringer, inkludert stenging av grensen mot Mexico, stor deportasjon av illegale innvandrere, og reversering av Bidens klimapolitikk. Han vil også åpne for mer utvinning av olje, gass og kull. Trump har under to år på å få gjennomført sine viktigste saker før mellomvalget i 2026. Han vil teste grensene for presidentembetets makt og utfordrer politiske normer, noe som skaper bekymring blant USAs allierte.
3 måneder siden
Donald Trump iverksetter politikken fra «Project 2025», til tross for tidligere avstandtaking. Han signerte 27 presidentordrer første døgnet i Det hvite hus, som alle implementerer politikken fra den konservative planen. Flere av personene som utarbeidet «Project 2025» er nå ansatt i sentrale stillinger. Presidentordrene omfatter blant annet strengere grensepolitikk, anerkjennelse av kun to kjønn, og uttrekning fra internasjonale organisasjoner som WHO og Parisavtalen. Eksperter mener at Trump ønsker å snu amerikansk politikk på hodet, og at flere av ordrene vil bli utfordret i retten. Trump har tidligere tatt avstand fra «Project 2025» på grunn av negativ respons i meningsmålinger.