Artikkelen diskuterer Jens Stoltenbergs tidligere advarsel mot et «miljøindustrielt kompleks» som sløser med skattepenger gjennom tilkarringsvirksomhet. Til tross for advarslene, har flere regjeringer støttet prosjekter som fremmer dette, som biodrivstoff og elektrifisering av Melkøya.
Kritikken går på at grønne mål har ført til sløsing og dårlige politiske valg, der industriell støtte prioriteres over reell klimaeffekt.
Artikkelen spekulerer i om Stoltenbergs tid i NATO vil gjøre ham bedre rustet til å motstå press fra miljøindustrien i sin nye rolle som finansminister.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Jens Stoltenberg for å fortsette subsidieringen av det «klimaindustrielle kompleks», til tross for hans tidligere advarsler mot denne typen politikk. Kritikken går ut på at regjeringen bruker store summer på høyrisikoprosjekter, samtidig som det kuttes i viktige velferdstjenester. Fremskrittspartiet (FrP) argumenterer for at dette er en form for statskapitalisme som feiler, og foreslår å redusere skatter og avgifter for å fremme verdiskaping og flere arbeidsplasser. De mener Stoltenberg burde holde fast ved sin tidligere kritikk av det miljøindustrielle kompleks.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Jens Stoltenbergs rolle som finansminister, hvor han konfronteres med å forsvare politikk som strider mot hans tidligere overbevisninger. Arbeiderpartiets forslag om strømstøtte til hytter og regjeringens satsing på havvind, til tross for eksperters advarsler om kostnader, illustrerer dette dilemmaet. Samtidig kritiseres regjeringen for sløseri av økonomiske eksperter, som heller støtter Frps linje. Dette skaper en situasjon hvor Stoltenberg må navigere i et politisk landskap preget av populisme og ideologiske skift, hvor selv partier som Frp omfavner full sykelønn, i motsetning til ekspertråd.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg har uttrykt usikkerhet rundt havvind, noe som har ført til kritikk fra Frp-leder Sylvi Listhaug. Stoltenbergs uttalelser kommer etter at Finansdepartementets eget utvalg har konkludert med at havvind ikke er et lønnsomt klimatiltak. Listhaug anklager regjeringen for sløsing med skattebetalernes penger, mens statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer regjeringens grønne satsinger og pengebruk. Støre understreker at regjeringen vil møte høyresidens kritikk av offentlig pengebruk, men vil prioritere å verne førstelinjetjenester.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Trygve Slagsvold Vedums periode som finansminister, og hevder at hans politikk har ført til økte priser på strøm, drivstoff og matvarer. Det påstås at Vedum har stemt ned forslag fra Frp om å redusere avgifter og moms, og at hans politikk har truet arbeidsplasser og verdiskapning. Videre hevdes det at Vedum har prioritert grønne prosjekter og bistand fremfor velferdstjenester som skoler og eldreomsorg. Artikkelen konkluderer med at Norge trenger en ny regjering med Frp og Høyre for å endre kursen.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Jens Stoltenbergs forsøk på å etablere en tverrpolitisk skattekommisjon, og hevder at lukkethet og politiske manøvre fra Stoltenberg og Støre-regjeringen førte til at prosessen mislyktes. Stoltenberg klarte ikke å gi en troverdig forklaring på hvorfor kommisjonen var nødvendig, og regjeringen anklages for å forsøke å parkere skattedebatten frem mot valget. Kritikken omfatter også manglende dialog med næringslivet og en generell mistillit til regjeringens økonomiske politikk, som har økt skattebyrden for næringslivet. Artikkelen konkluderer med at Stoltenbergs inntreden som finansminister sannsynligvis ikke vil redde regjeringen fra en svak stilling.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger om at Jens Stoltenberg, i sin nye rolle som finansminister, vil øke Norges økonomiske støtte til Ukraina. Stoltenberg har tidligere oppfordret NATO-land til å øke forsvarsbudsjettene, og eksperter mener han nå vil bli presset til å etterleve dette selv. Venstre-leder Guri Melby etterlyser en klarere politikk fra Stoltenberg om Ukraina-støtten. Norge kritiseres fra dansk hold for å gi mindre bistand enn Danmark, til tross for store inntekter fra gassalg under krigen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Jens Stoltenbergs tidligere advarsler mot et frislipp av krafteksport og konsekvensene av utenlandskabler, sett i lys av dagens energipolitikk. I 2013 advarte Stoltenberg mot at økt krafteksport kunne føre til høyere strømpriser og svekket forsyningssikkerhet. Han mente også at flere kabler ville kreve mer utbygging av kraftlinjer i Norge. Til tross for disse advarslene, støtter Stoltenberg nå regjeringens politikk. De første avtalene om kablene ble gjort under Stoltenbergs regjering, mens Erna Solbergs regjering godkjente de nødvendige konsesjonene. Strømprisutvalget mener utenlandskablene fører til prissmitte og at norske priser følger europeiske.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Jens Stoltenbergs rolle som finansminister er et narrespill fra Arbeiderpartiet. Hans utnevnelse ga partiet et løft på målingene, men forfatteren mener Stoltenberg kun er en midlertidig løsning uten langsiktig forpliktelse. Kritikken rettes mot Stoltenberg for å videreføre Vedums skattegrep og manglende vilje til å rydde opp i økonomiske utfordringer. Regjeringen anklages for å mangle visjoner og fortsette en politikk som leder landet i feil retning.
16 dager siden
Artikkelen kritiserer forslaget om naturavgift på vindkraft, da den kan stanse lønnsomme utbygginger og føre til at mindre effektive prosjekter prioriteres. Dette kan resultere i større arealbehov og høyere kostnader. I stedet for avgifter argumenteres det for en energipolitikk som belønner løsninger som fungerer, prioriterer oppgradering fremfor nybygging, og inkluderer alle utslippsfrie alternativer, inkludert kjernekraft. En teknologinøytral tilnærming og tydeligere vektlegging av naturhensyn etterlyses for å sikre en mer bærekraftig energipolitikk.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Jens Stoltenbergs videreføring av Trygve Slagsvold Vedums finanspolitikk som finansminister, og hevder den hemmer gründeraktivitet, stopper investeringer og fører til kapitalflukt på grunn av høy formuesskatt. Det argumenteres for betydelige skattekutt og en mer effektiv bruk av statens ressurser, med henvisning til at Norge bruker store summer på skole og helse uten å oppnå resultater i verdensklasse. Kritikken rettes også mot Stoltenbergs manglende evne til å redusere inflasjonen og endre Arbeiderpartiets pengebruk.