Artikkelen omhandler forventninger om at Jens Stoltenberg, i sin nye rolle som finansminister, vil øke Norges økonomiske støtte til Ukraina. Stoltenberg har tidligere oppfordret NATO-land til å øke forsvarsbudsjettene, og eksperter mener han nå vil bli presset til å etterleve dette selv.
Venstre-leder Guri Melby etterlyser en klarere politikk fra Stoltenberg om Ukraina-støtten.
Norge kritiseres fra dansk hold for å gi mindre bistand enn Danmark, til tross for store inntekter fra gassalg under krigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby kritiserer regjeringen for manglende økonomisk støtte til Ukraina, og mener Norges 12. plass på giverlisten er pinlig. Hun oppfordrer finansminister Jens Stoltenberg til å bruke landets inntekter til å øke bidraget, og håper det vil inspirere andre land. Stoltenberg kommenterer ikke Norges plassering, men er fornøyd med Stortingets vedtak om økt støtte. Frp ønsker ikke å delta i en «overbudspolitikk», men er åpen for å diskutere ytterligere støtte.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot å bryte handlingsregelen for å øke økonomisk støtte til Ukraina. Han understreker at regelen er ment å håndtere varierende inntekter, spesielt i krisetider. Stoltenberg uttrykker tilfredshet med den nylige økningen i Nansen-programmet, som også støtter Ukraina. Venstre har oppfordret Stoltenberg til å følge opp tidligere kritikk av europeisk støtte til Ukraina, og øke Norges bidrag betraktelig.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot å bryte handlingsregelen for å gi mer penger til Ukraina. Han understreker at handlingsregelen er viktig på grunn av varierende inntekter, spesielt i krisetider. Stoltenberg viser til Nansen-programmet som et betydelig bidrag. Venstre har oppfordret finansministeren til å følge opp sine tidligere krav om økt støtte til Ukraina, fra hans tid som Nato-generalsekretær, og øke den norske støtten betraktelig.
1 måned siden
Norske politikere vurderer å øke støtten til Ukraina etter kritikk fra en dansk redaktør, som påpeker at Norge har tjent betydelig på krigen gjennom økte gassinntekter. Redaktøren foreslår en støtte på minst 780 milliarder kroner. Statsminister Støre signaliserer en «betydelig» økning, men vil diskutere konkrete tall med partiene først. Flere partiledere har kommentert behovet for økt støtte, men uten å fastsette beløp. Venstre ønsker en mangedobling, mens MDG har foreslått 1000 milliarder kroner.
1 måned siden
En lederartikkel i Expressen kritiserer Norge for å være gjerrig i sin støtte til Ukraina, sett i lys av landets økte inntekter fra gasseksport som følge av krigen. Det argumenteres for at Norge, som har tjent økonomisk på krigen, burde bidra mer. Tidligere har også dansk presse rettet kritikk mot Norge for utilstrekkelig støtte. Finansdepartementet har rapportert om betydelige økte inntekter fra gasseksport etter Russlands invasjon av Ukraina, noe som har ført til forventninger om at Norge må bidra mer.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
3 måneder siden
En dansk avis kritiserer Norge for å ha tjent store summer på økte gasspriser etter Russlands invasjon av Ukraina. Avisen mener Norge burde ha gitt en større andel av disse inntektene til Ukraina, og kritiserer finansminister Trygve Slagsvold Vedum for å prioritere andre formål. Vedum forsvarer Norges bidrag og understreker at Norge er en stabil gassleverandør til Europa, og at inntektene skal komme fremtidige generasjoner til gode. Han påpeker også at Norge gir betydelig støtte til Ukraina, men at det er viktig å balansere dette med andre nasjonale behov. Norge er rangert som nummer 12 på listen over land som gir mest støtte til Ukraina.
1 måned siden
Norge møter økende kritikk for sin økonomiske respons på Ukraina-krisen. Internasjonale røster, særlig fra Tyskland, påpeker at Norge profiterer stort på økte gasspriser som følge av krigen, samtidig som landets bidrag til Ukraina anses som beskjedent sammenlignet med andre nasjoner. Denne kritikken har utløst en nasjonal debatt om Norges rolle og ansvar i den europeiske sikkerhetssituasjonen. Flere eksperter og opinionsledere argumenterer for at Norge bør bruke en større andel av Oljefondet til å støtte Ukraina og europeisk opprustning, både for å sikre langsiktig sikkerhet og for å styrke forholdet til europeiske allierte. Det understrekes at Norges internasjonale omdømme står på spill, og at manglende solidaritet kan føre til et negativt syn på landet som en profittør på bekostning av europeisk sikkerhet.
2 måneder siden
Et leserbrev kritiserer Norges manglende økonomiske støtte til Ukraina og stiller spørsmål ved hvorfor Norge ikke gir mer hjelp. Skribenten uttrykker forundring over at pressen ikke har konfrontert Støre med dette. Det argumenteres for at Norge bør gi etter evne, og at rask handling er nødvendig. Kritikken rettes også mot Stoltenberg for å fokusere for mye på handlingsregelen.