Mani Hussaini, som flyktet fra Syria som barn og nå er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, deler sine tanker om regimets fall. Han beskriver dagen som en frigjøringsdag for syrere, sammenlignbar med 8. mai i Norge.
Hussaini forteller om sin families erfaringer med undertrykkelse og flukt fra Assads regime, og uttrykker håp om å kunne vise hjemlandet til sine barn. Samtidig advarer eksperter som Hilde Henriksen Waage om risikoen for kaos og forverring etter regimets fall, med henvisning til lignende situasjoner i andre land.
Norsk Folkehjelp understreker behovet for internasjonal støtte for å unngå borgerkrig og stabilisere landet. Hussaini håper på en inkluderende prosess og demokratiske valg for Syrias fremtid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Raghad Shaar, som flyktet fra Syria til Norge i 2013, følger utviklingen i hjemlandet tett. Hun understreker at syrere ikke ønsker et muslimsk styre, og håper på et demokratisk styre. Etter at opprørsgrupper styrtet Assad-regimet, feiret syrere verden over, men usikkerheten er fortsatt stor. Raghad er bekymret for situasjonen i Syria, og mener det er for tidlig for syrere i Norge å reise tilbake, slik Frp har foreslått. Hun påpeker at landet trenger tid til å stabilisere seg og etablere et nytt styre. Hun understreker også at mange syrere har bygget seg et liv i Norge og ikke kan reise tilbake umiddelbart.
4 måneder siden
Etter at opprørere tok makten i Syria og åpnet fengsler, har familien Alhosin i Norge fått nytt håp om å finne sin savnede bror, Tarek Ahmad Alhosin. Tarek ble fengslet i 2012 under borgerkrigen, og familien har ikke hatt kontakt med ham siden. Nansi Ahmad Alhosin, som bor i Oslo, forteller om familiens søken etter informasjon og deres tro på at Tarek fortsatt lever. Hun uttrykker glede over regimets fall, men håper at den nye ledelsen vil bringe fred og stabilitet til landet. Familien ønsker å gjenforenes med Tarek og håper på en trygg fremtid for Syria.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer situasjonen for syriske flyktninger i Norge etter at Assads regime i Syria falt. Mens noen politikere ønsker at flyktninger returnerer, argumenterer lederen for at det er for tidlig å presse dem. Mange syrere har bodd i Norge i årevis og har etablert nye liv. Det er viktig at de får tid til å ta et informert valg om retur. Samtidig er situasjonen i Syria uforutsigbar, og en rask retur av mange flyktninger kan legge press på et nytt styre. Artikkelen understreker at politikerne må vise både tydelighet og tålmodighet.
4 måneder siden
NRK-korrespondent Yama Wolasmal opplevde en dramatisk overgang fra krig til jul i Beirut, etterfulgt av familiens evakuering til Norge. Han beskriver hvordan de måtte forklare krigen for sine barn. Samtidig har Syrias Assad-regime falt, noe som har skapt både glede og bekymring. Wolasmal ser tegn til håp, men frykter en eskalering av konflikten i Midtøsten, spesielt med tanke på en potensiell krig mellom Israel og Iran, som kan involvere USA. Han forventer ikke et fredelig år fremover.
3 måneder siden
Etter at Assad-regimet i Syria falt, har norske politikere diskutert retur av syriske flyktninger. Justisminister Emilie Enger Mehl har tilbudt 15 000 kroner og flybilletter til syrere som returnerer, noe som har møtt kritikk fra flere syrere i Norge. De mener situasjonen i Syria fortsatt er for usikker, og at mange har mistet alt og ikke har noe å vende tilbake til. En norsk-syrer som reiste til Syria for å feire regimets fall, returnerte til Norge på grunn av usikkerhet. En professor i internasjonal migrasjonsrett understreker at Syria ikke er trygt for retur og at Norge må støtte en bærekraftig returprosess. UNHCR mener at repatriering kun bør skje når sikkerhetsmessige, humanitære og samfunnsmessige utfordringer er håndtert.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Utenriksdepartementets (UD) hemmeligstemplede analyse skisserer fire scenarioer for syrisk flyktningstrøm til Europa og Norge de neste årene. Rapporten, utarbeidet før Assad-regimets fall, viser en økning i syriske asylsøkere til Norge på 26% fra i fjor. Det mest sannsynlige scenarioet anslår en stabilisering av antallet asylsøkere, mens et annet scenario skisserer en gradvis økning. Et tredje scenario beskriver en potensiell ny migrasjonsbølge, og et fjerde scenario beskriver en nedgang. Rapporten peker på at de fleste syriske asylsøkere i Norge har familie her, og at situasjonen i Syria, Libanon og Tyrkia forverres, noe som kan føre til fortsatt migrasjon. UD understreker at situasjonen er uoversiktlig etter regimets fall.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.