Etter at opprørere tok makten i Syria og åpnet fengsler, har familien Alhosin i Norge fått nytt håp om å finne sin savnede bror, Tarek Ahmad Alhosin. Tarek ble fengslet i 2012 under borgerkrigen, og familien har ikke hatt kontakt med ham siden.
Nansi Ahmad Alhosin, som bor i Oslo, forteller om familiens søken etter informasjon og deres tro på at Tarek fortsatt lever. Hun uttrykker glede over regimets fall, men håper at den nye ledelsen vil bringe fred og stabilitet til landet.
Familien ønsker å gjenforenes med Tarek og håper på en trygg fremtid for Syria.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Etter Assad-regimets plutselige fall i Syria har tusenvis av pårørende samlet seg ved det beryktede Sednaya-fengselet i håp om å finne savnede familiemedlemmer. Fengselet, kjent som «Slakterhuset», har vært et symbol på regimets brutalitet, med Amnesty som anslår at 13.000 mennesker ble drept der mellom 2011 og 2016. Alaa Hossein, en av de pårørende, søker desperat etter sin far som ble arrestert i starten av borgerkrigen. Hun utforsker fengselets umenneskelige forhold, inkludert underjordiske celler, i håp om å finne spor. Selv om hun ikke har funnet sin far, uttrykker hun glede over et fritt Syria og håp for fremtiden.
4 måneder siden
Moheeb Alnawati, en norsk-palestinsk journalist, forsvant sporløst under en reise i Syria i januar 2011. Familien har siden levd i uvisshet, men håper nå på svar etter at politiske fanger har blitt løslatt i Syria. Alnawati forsvant kort tid før Den arabiske våren utviklet seg til borgerkrig i landet. Norsk UD og Norsk Journalistlag har tidligere forsøkt å finne ham uten resultat. Familien har nylig kontaktet UD på nytt og håper at han kan være blant de løslatte fangene. Norge har ingen ambassade i Syria, og konsulære saker håndteres fra Libanon.
4 måneder siden
Suheil Hamwi ble gjenforent med familien etter 32 år i syrisk fangenskap. Han ble bortført i Libanon i 1992 og holdt fanget i flere fengsler, der han opplevde tortur og isolasjon. Hamwi ble frigjort da opprørere åpnet fengselsdørene, og han klarte å komme seg til Libanon. Løslatelsen gir håp til andre familier som leter etter savnede. Samtidig leter tusenvis av mennesker i Damaskus etter sine kjære, og mange besøker sykehus for å identifisere døde familiemedlemmer. Hamwi skal nå feire jul med familien for første gang på 32 år.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.
4 måneder siden
Mani Hussaini, som flyktet fra Syria som barn og nå er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, deler sine tanker om regimets fall. Han beskriver dagen som en frigjøringsdag for syrere, sammenlignbar med 8. mai i Norge. Hussaini forteller om sin families erfaringer med undertrykkelse og flukt fra Assads regime, og uttrykker håp om å kunne vise hjemlandet til sine barn. Samtidig advarer eksperter som Hilde Henriksen Waage om risikoen for kaos og forverring etter regimets fall, med henvisning til lignende situasjoner i andre land. Norsk Folkehjelp understreker behovet for internasjonal støtte for å unngå borgerkrig og stabilisere landet. Hussaini håper på en inkluderende prosess og demokratiske valg for Syrias fremtid.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime har falt, vender tusenvis av syrere hjem etter å ha flyktet fra borgerkrigen. Den islamistiske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har tatt kontroll og lover amnesti, beskyttelse av minoriteter og frihet for kvinner til å kle seg som de vil. Mange syrere er glade for regimets fall, men uttrykker også bekymring for HTS' styre og om de vil inkludere landets minoriteter. HTS har utplassert politi, innsatt en midlertidig regjering og møtt utenlandske diplomater. Det er usikkerhet rundt hvorvidt HTS vil oppfylle sine løfter.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
2 måneder siden
Sanie Jalbota og hennes familie vender tilbake til sitt ødelagte hjem i Al-Yarmouk i Syria etter at Assad-regimet ble veltet. Bydelen, som hovedsakelig huset palestinske familier, ble hardt rammet av krigen med bombing, beleiring og kamper som førte til omfattende ødeleggelser og flukt. FN anslår at 600 000 mennesker er drept i Syria-krigen, og gjenoppbyggingen vil ta lang tid. Til tross for utfordringene uttrykker innbyggerne håp om en bedre fremtid og understreker behovet for gjenoppbygging, rettferdighet og at de ansvarlige for krigsforbrytelser stilles til ansvar. Kirkens Nødhjelp påpeker at den humanitære situasjonen er prekær med høy fattigdom og ødelagt infrastruktur.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykker glede over meldingene om at gisler skal løslates fra Gaza, og håper de kan gjenforenes med sine kjære. Han forventer at kamphandlingene opphører som følge av våpenhvilen. Støre understreker at våpenhvilen er et viktig første steg mot fred, men at det er behov for en politisk løsning for å oppnå varig fred mellom israelere og palestinere.
4 måneder siden
Raghad Shaar, som flyktet fra Syria til Norge i 2013, følger utviklingen i hjemlandet tett. Hun understreker at syrere ikke ønsker et muslimsk styre, og håper på et demokratisk styre. Etter at opprørsgrupper styrtet Assad-regimet, feiret syrere verden over, men usikkerheten er fortsatt stor. Raghad er bekymret for situasjonen i Syria, og mener det er for tidlig for syrere i Norge å reise tilbake, slik Frp har foreslått. Hun påpeker at landet trenger tid til å stabilisere seg og etablere et nytt styre. Hun understreker også at mange syrere har bygget seg et liv i Norge og ikke kan reise tilbake umiddelbart.