Moheeb Alnawati, en norsk-palestinsk journalist, forsvant sporløst under en reise i Syria i januar 2011. Familien har siden levd i uvisshet, men håper nå på svar etter at politiske fanger har blitt løslatt i Syria.
Alnawati forsvant kort tid før Den arabiske våren utviklet seg til borgerkrig i landet. Norsk UD og Norsk Journalistlag har tidligere forsøkt å finne ham uten resultat.
Familien har nylig kontaktet UD på nytt og håper at han kan være blant de løslatte fangene. Norge har ingen ambassade i Syria, og konsulære saker håndteres fra Libanon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Etter at opprørere tok makten i Syria og åpnet fengsler, har familien Alhosin i Norge fått nytt håp om å finne sin savnede bror, Tarek Ahmad Alhosin. Tarek ble fengslet i 2012 under borgerkrigen, og familien har ikke hatt kontakt med ham siden. Nansi Ahmad Alhosin, som bor i Oslo, forteller om familiens søken etter informasjon og deres tro på at Tarek fortsatt lever. Hun uttrykker glede over regimets fall, men håper at den nye ledelsen vil bringe fred og stabilitet til landet. Familien ønsker å gjenforenes med Tarek og håper på en trygg fremtid for Syria.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets plutselige fall i Syria har tusenvis av pårørende samlet seg ved det beryktede Sednaya-fengselet i håp om å finne savnede familiemedlemmer. Fengselet, kjent som «Slakterhuset», har vært et symbol på regimets brutalitet, med Amnesty som anslår at 13.000 mennesker ble drept der mellom 2011 og 2016. Alaa Hossein, en av de pårørende, søker desperat etter sin far som ble arrestert i starten av borgerkrigen. Hun utforsker fengselets umenneskelige forhold, inkludert underjordiske celler, i håp om å finne spor. Selv om hun ikke har funnet sin far, uttrykker hun glede over et fritt Syria og håp for fremtiden.
4 måneder siden
Den amerikanske frilansjournalisten Austin Tice ble kidnappet i Syria i 2012. Etter Bashar Assads fall fra makten, har amerikanske myndigheter fornyet håpet om å få ham hjem. De er i kontakt med opprørsgruppen som nå styrer Syria, som også leter etter Tice. Tices mor samarbeider med organisasjonen Hostage Aid Worldwide, som er til stede i Syria. Hun har ikke vært i kontakt med amerikanske myndigheter. Tice forsvant ved en kontrollpost vest for Damaskus, og en video viste ham bortført av bevæpnede menn. FBI har utlovet en dusør for informasjon som kan føre til at han blir funnet, men har også fått kritikk for sin etterforskning.
4 måneder siden
Suheil Hamwi ble gjenforent med familien etter 32 år i syrisk fangenskap. Han ble bortført i Libanon i 1992 og holdt fanget i flere fengsler, der han opplevde tortur og isolasjon. Hamwi ble frigjort da opprørere åpnet fengselsdørene, og han klarte å komme seg til Libanon. Løslatelsen gir håp til andre familier som leter etter savnede. Samtidig leter tusenvis av mennesker i Damaskus etter sine kjære, og mange besøker sykehus for å identifisere døde familiemedlemmer. Hamwi skal nå feire jul med familien for første gang på 32 år.
1 måned siden
Norske myndigheter tilbyr støtte til syrere som ønsker å returnere til hjemlandet, men kun én person har benyttet seg av tilbudet. Justisministeren forventer flere returer, men understreker at sikkerhetssituasjonen i Syria fortsatt er uavklart. Norge suspenderte utreiseplikten til Syria i 2011, og har satt behandlingen av nye asylsøknader på vent etter regimeskiftet. Dette har ført til frustrasjon og sultestreiker blant asylsøkere.
25 dager siden
Emad Handouqah, en norskpalestinsk mann, ble evakuert til Jordan, men måtte etterlate sin kone og fem barn i Gaza. Han er fortvilet over situasjonen, da han tidligere har fått avslag på familiegjenforening og nå ser familien sin lide under krigen. Familien har mistet alt de eide, inkludert deres hjem og Handouqahs bilforretning. Han lever nå i konstant frykt og savn, men håper at norske myndigheter vil hjelpe ham med familiegjenforening slik at han kan få dem i sikkerhet. Utenriksdepartementet har bekreftet at de har evakuert flere norske borgere fra Gaza gjennom nabolandene Jordan og Egypt.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver en reise til Aleppo etter Bashar al-Assads fall, der journalisten opplever en skjult ølservering på et hotell. Dette symboliserer den forsiktige optimismen og usikkerheten som preger Syria etter det nye regimets maktovertakelse. Selv om opprørsgruppene har tatt kontroll uten å plyndre eller hevne seg, er mange syrere nervøse for fremtiden. Den nye lederen har snakket om samhold, men handlinger vil være avgjørende. Endringer i læreplanen har også skapt bekymring for islamisering. Omverdenen følger nøye med, og sanksjoner vil ikke fjernes før det nye regimet viser at de mener det de sier.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria og møtt landets nye leder, Ahmed al-Sharaa. Eide vurderer nå å fjerne eller suspendere sanksjonene mot landet for å legge til rette for økonomisk utvikling. Han uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at utviklingen kan gå begge veier. Dette er det første offisielle besøket av en norsk regjeringsrepresentant siden Assad-regimets fall. Under besøket diskuterte Eide utfordringene Syria står overfor etter regimets fall, og han møtte også representanter for sivilsamfunnet og kvinneorganisasjoner, samt besøkte en flyktningleir. Eide mener det internasjonale samfunnet må bidra til en positiv utvikling i Syria.